A keresztények miért próbálják meg értelmezni a Bibliát?
Összekevered a vallást az Istenhittel. Az egyház irányítani akar. Az összes vallás. Egyik jobban, másik kevésbé. Ami nem irányít, az a Biblia, mert azt Isten írta. Az egészet. Tehát a vallásom, az egyházam irányíthat, de a Biblia nem. Tehát nagyon nagy butaság és igazad van, szűklátókörűségre utal, ha valaki vakon követi a felekezetét és annak tanításait, de a Bibliát nem lehet elég vakon követni. Az Isten szava!
De szerintem ha ezt elfogadnád, akkor egyetértenél velem, szerintem a probléma inkább ott van, hogy Te úgy gondolod a Bibliát nem Isten írta/ihlette, hanem az egyház, egészen pontosan a katolikus egyház rakta össze. Ez egy nevetséges állítás lenne, beszélgethetünk is róla, csak eddig nem ez volt a téma, szóval nem megyek bele.
"De szerintem ha ezt elfogadnád, akkor egyetértenél velem, szerintem a probléma inkább ott van, hogy Te úgy gondolod a Bibliát nem Isten írta/ihlette, hanem az egyház, egészen pontosan a katolikus egyház rakta össze."
Nem gondolom,hogy a katolikus egyház rakta össze...belekontárkodhattak,ez meglehet.
A Biblia tartalmaz valóban Isteni ihletettségű írásokat nagy arányban.De ne higgyük már azt,hogy kizárólag tökéletes emberek írták! Ha beteg a fa,milyen gyümölcsöt terem? egy erőszakos,hatalommániás ember hiába hivatkozik Istenre,önző énje eltorzítja,beszennyezi a tisztaságot.és itt van a kutya elásva:Legyilkolok valakit,mert szombaton dolgozott,és arra hivatkozom,hogy Isten parancsolta nekem.Az ilyen gondolkodású embernek nyugodtan hidd csak el,hogy a legmagasabb szinten álló,legbölcsebb,legokosabb,legigazságosabb entitás vezérelte! Hidd csak el neki saját józan ésszel,tiszta megérzéssel anélkül,hogy az egyház manipulálna a háttérből! és hidd el,hogy a Bibliát is mind igaz,tiszta szívű emberek írták,és akikről írtak,azok is mind ilyenek voltak...Ugye ezt nem gondolod komolyan?
Tehát azt mondod,a Biblia nem manipulál.De azt csak nem mered megkérdőjelezni,hogy:
"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre,
a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes
legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.
(2Tim 3,16)"
Még azok tudatában is ragaszkodsz hozzá,amiket kifejtettem.
"Bibliát nem lehet elég vakon követni. Az Isten szava! "
Melyik? Az eredetinek mondott írások? A különböző egyházak, vallások különböző kanonizációi által besorolt írások? Vagy a manapság szinte kizárólagosan elérhető Tridenti zsinat által elfogadott?
Az elődeihez képest mindegyik hamis !!! Ez egyik sem isten szava. Annál inkább különböző érdekű emberek, a saját -többnyire önző- érdekeinek megfelelő tanok, írások gyűjteménye.
Ki is lóg a lóláb. Nem véletlen a sok ellentmondás amiből mindenki azt a jelentést olvashatja ki amit akar.
A Bibliáról csak egy biztosat lehet állítani, hogy nem isten szava, hanem embereké.
42-es vagyok.
Szögezzünk le valamit. Isten nem ad ki félcmunkát a kezéből. Ha Ő valamit csinál, akkor az tökéletes. Ebben remélem eddig egyetértünk.
Ha Ő úgy dönt, hogy szólni akar hozzánk egy könyvön keresztül, akkor ezt véghez fogja vinni. Nem fogja semmilyen emberi lény meggátolni ezen tervében. Azaz Ő nem engedné, hogy felhasználják a szavait kijelentve, hogy ez Isten szava, aztán még hozzácsapjanak pár emberi kreálmányt és rányomják a bélyeget, hogy mostantól ez a Biblia, aminek természetesen az egésze Istentől ihletett. Nem, egy ilyenhez nem adta volna az erejét Isten.
Tehát ez alapján kijelenthetjük: vagy az egész Biblia Istentől ihletett, vagy az egész Biblia emberi kreálmány. Ez fekete vagy fehér, nincs más opció.
A Biblia mondandóját ennélfogva nem az alapján kell megítélni, hogy ki írta. Mert akárki írta - egyébként nem is számít -, Isten szavait írta le, nem a sajátjait. Isten akarta minden egyes betűről, hogy ott legyen a Bibliában.
Ismét: ha nem tudod ezt elfogadni, akkor kénytelen leszel azt vallani, hogy az egész Biblia emberi találmány és semmi Isteni nincs benne. Néhány szent életű ember írt pár könyvet arról, hogy miként kéne élni. Ha ez neked szimpatikus.
Nem értem a célodat az idézettel. Igen, a Teljes Írás Istentől ihletett, nem csak részei. Tehát nem emberi szavak vannak benne, hanem Isteni szavak.
Másik válaszolóra reagálva: honnan tudjuk melyik az eredeti Biblia? Meglepődnél ha azt mondanám, hogy több ezer éves Biblia-leletek léteznek manapság? Vannak olyan következetes Bibliafordítók, akik ilyenkor mindig visszamennek az eredetihez, megnézik, hogy a fordítás rendben van-e, egyezik-e az ősi értelemmel.
Tehát vannak Bibliák jelenleg, amik ugyan azt tartalmazzák, mint amit az eredeti Írások.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!