Hasznos a vallás/hit, vagy sem?
" a természeti közösséghez voltak közelebb mint a modern iparosodott jogállamhoz. "
Naná, nem mondta senki, de meg is volt az eredménye, mert az elérhető átlagéletkor ma is alig haladja meg a 15 évet a még létező primitív közösségekben.
Még a mi kultúránkban is csak százötven év óta nőtt meg ugrásszerűen. Ha nincs három testvéred, akkor előtte nagy valószínűséggel te is meghaltál volna, mert négy gyermekből csak egy élte meg a felnőtt kort.
"Az olyan fogalmak, mint a haszon, fejlődés, növekedés, nyereség, haszontalan vagy túlélés, verseny, osztály harc csupán csak a modern iparosodott világ fogalomkészletében létezik. "
Nagy tévedés, mert ha így lenne, akkor még mindig kőbaltával kergetnénk a vadakat, illetve még azzal sem, mert már az is komoly előrelépés volt, egy hatékony eszköz a fejlődésben.
"A haszon akkor jelenik meg először a társadalomban, amikor az első kereskedő megjelenik és megjelenik az első többletet termelő. A haszon mindig a többlet, amit eladok. Addig amíg a természeti népek teljes mértékben önellátóak voltak, addig nem volt felesleg termelve. "
Nana, mindig dúltak az állandó éhínségek, gyűjteni kellett télre, a rossz napokra, de megfelelő technológia hiányában nem sokra jutottak, esetleg besózták a húst, vagy elvermelték a terményt, valahogy tárolták, ahogy tudták, de nem sok sikerrel.
A többlettermelésre állandó volt a törekvés, mindent megtettek érte, több, kevesebb sikerrel.
Kereskedelem is volt mindig, egyidős az emberiséggel. A cserekereskedelem primitív formája mindenki előtt ismert, az első általános értékek is, mint a kagylópénz, amit később a fémek megismerése után sikerült jobban kifejleszteni, elterjeszteni.
A meglehetősen szemellenzős véleményed a mai korban elképesztő, mikor a modern gazdaság, a kereskedelem minden hasznát élvezed.
Címszavakban, akár böngészheted is.
Azt nem mondanám, hogy mindenfajta kereskedelem hasznos mindenkinek, mert előfordulnak torzulások, amikor valaki kifosztja a másikat, de a gyakorlatban még az eltúlzott értékarányokkal is gyakran mindenki jól jár, mert helyzettől függ, kinek mi mennyit ér.
" Céhes rendszer már jóval a középkor előtt létezett. A Céhes rendszerek mögötti elgondolás az, hogy ne jöjjenek létre monopóliumok."
Nem egészen
"Összességében patikamérlegre helyezve, a "fejlődés" végeredménye, hogy jobb lett volna inkább nem fejlődni. Lehet még mindig medve bőrben rohangálnánk és vadászni - gyűjtögetni kellene, de legalább boldogok lennénk. "
Mondod te, a jó meleg szobában komputer előtt ülve.
Nem is olyan régen még a szegényebb rétegeknek a lábára nem jutott cipő, mert nem tellett rá, az adó, amelyet az egyház felé is ki kellett nyögni, elvitt mindent. A tíz éves gyerekek már libát, tehenet őriztek (iskola helyett) és hideg időben alig várták, hogy pottyantson a tehén, mert a vörösre fagyott lábukkal egy kicsit tapickolhattak a meleg trágyában. Csak öt percig menj mezítláb a hóban, mindjárt finomodna a véleményed.
Az egyre szűkebb közösségekben más is komoly problémák vannak, mindenhol megvannak, megvoltak a hierarchiák. Az első csak egy lehet, mindenki alatta van valahol és nem könnyű elviselni, ha nem jó a pozíciója valakinek. Minél kisebb a közösség, annál erősebb ez a hatás. Falvakban ma is tud mindenki mindent a másikról, egészen más ott nyűglődni, mert a nagyvárosi életnek előnye is van. Ha akarod, magadra zárod az ajtót és nem foglalkozol senkivel. Részemről nem szeretnék olyan emberek között lakni, akikkel együtt dolgozok, borzasztó lenne.
"És akárhogy is nézzük, a legnagyobb ateisták is egyet értenek abban, hogy az ember létének, ha van értelme, akkor az az, hogy BOLDOG legyen. "
Szerintem meg nem. Részemről én nem akarok mindig boldog lenni, ami amúgy is képtelenség. Az ősközösség óta azon küszködünk, hogy ne nyomorogjunk és az igaz, hogy a mérce automatikusan megy feljebb, de nekem ez elég és sok más törekvésem is van, ami az életemnek hosszabb, rövidebb távon ad értelmet.
Részemről azt látom értelmetlennek, hogy egy nem létező entitás elvárásainak megfeleljek, amit még a primitív világból örököltünk és egy templomban imádkozzak a semmihez.
"Ezen kívül ezt is érdemes mérlegre helyezni, hogy hány napot vagyunk stresszesek, kimerültek, depressziósak, idegesek és betegek, és mennyi napon vagyunk igazán boldogok, felszabadultak, egészségesek.
"
Azt hiszem, a kardfogú tigris, vagy az oroszlán elől menekülni is stresszes lehetett és az sem lehetett túl egészséges, ha rád ragadt a himlő, a pestis, skarlát, a diftéria, vagy a lepra, vagy csak elvitt a tüdőgyulladás. Évezredeken keresztül még az enyhébb telek is ritkították a családot, elhullottak az öregek, a gyerekek, a satnyábbak, vagy a pechesebbek, mert még egy seb, amit bárki könnyen szerezhetett, könnyen elmérgesedett és kampec, doloresz. Igaz, ez utóbbi inkább melegebb időkben fordult elő, amikor a baktériumok jobban szaporodnak.
Nem mintha annyira megérdemelné a dicséretet a magyar egészségügyi ellátás, mert a világ többi részéhez mérve nem jeleskedünk, de a régmúlthoz képest nagyon is és ez is haladás.
Tudnék mit válaszolni, de egyrészről ez már így is offolás, a másik, hogy felesleges lenne. Te így látod én másképp.
Anonymus
Azt észrevettem, hogy más a véleményünk, de én nem tartom ezt kimondottan offnak, mert jól reprezentálja, mennyire káros a vallás, milyen szélsőséges és a 'való világtól' eltávolító gondolatokat ültethet el bárkiben.
A mai modern életben a kereskedelem hiánya azonnal milliárdok pusztulását vonná maga után. Nem azzal van baj, hanem az arányokkal, úgymint nálunk drágábbak az élelmiszerek, mint Németországban, holott a rendelkezésre álló kereset sokkal kevesebb. Ez világos torzulás, ezt lehet bírálni, de magát a kereskedelmet, vagy a hasznosságát nem.
A fejlődés haszna is egyértelmű és a társadalom különböző rétegeinek, vagy a szakmáknak, a tevékenységi köröknek a kialakulása is indokolt és az volt minden időben.
Miért tartson mindenki egy felszerelt kovácsműhelyt, vagy szabászatot, ha amúgy is teljes embert kíván egy ilyen szakma megtanulása és művelése? Miért legyek suszter, meg bányász, nőgyógyász és kazánkovács, rendőr, meg pilóta, szobrász és asztalos, esztergályos és szobafestő, fogorvos, meg parkettás, amikor egyetlen szakmát sem könnyű megtanulni rendesen?
Ha persze a primitív életforma vonz, akkor költözz egy tanyára és villany nélkül gürizhetsz látástól vakulásig, ha következetes akarsz lenni az elveidhez, nem használsz mást, csak amit magad elő tudsz állítani és meglátjuk, faekével, amit a modern ipar szerszámai nélkül kifaragni sem könnyű, mit tudsz kicsikarni a kemény földből és tartósítószerek nélkül mit kezdesz vele, főleg, ha a kereskedelmet is elutasítod.
Senki nem akadályoz, próbáld ki, csinálj magadnak lábbelit, húzz zsákot a fejedre, rendes ruha helyett és egyed a megrothadt zöldséget, gyümölcsöt meg menj először bányászni, ha fémkaszával akarsz aratni, aztán kovácsold ki, ahogy sikerül, de még akkor is a múlt örökségét fogod használni, mert annyi mindent tudsz, amit a régiek találtak ki, kezdve a kasza és a bányászat hasznosságával, de egészen az emberi beszéd, vagy az írás és számolás tudományával, ami nélkül akár állati sorba is süllyedhetne az ember.
Azt nem értem, hogy ateista emberek miért válaszolnak erre a kérdésre.
Galáciabeliekhez írt levél 6,15.:Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség nem használ semmit, hanem az új teremtés.
Tehát csak az új teremtés használ. Az pedig megtérés által lesz, amihez hit kell, amihez pedig hallani az Isten igéjét.
;-)
A saját hited hasznos. A vallások alapjában véve hasznosak, azonban nagyon sok ember félreértelmezi őket. Kereszténynek születtem, jártam templomba és hittan órákra 8 évig, de őszintén szólva semmit sem értettem belőle. Gyerekként inkább féltem Istentől. Folyamatosan azt súlykolták belém ha nem tartom be a 10 parancsolatot akkor így meg úgy a pokolba kerülök. Nos így felnőtt fejjel azt kell hogy mondjam, magamtól jöttem rá a dolgokra. Próbálok helyes életet élni, nem gondolni saját magamra, segíteni mindenkin, de ez nem azért lett mert keresztény vagyok. Nem gyakorlom a vallást. A vallások alapjai jók, viszont sajnos a mai társadalomban már üzletet csináltak belőle. Ha lesz gyerekem, biztos nem fogom hittan órákra és templomba küldeni, saját példámból tanulva. A helyes dolgokra fogom tanítani, és arra hogy higyjen magában. Jézus vagy például Buddha sosem voltak vallásosak. A vallások hősként kezelik ezen személyeket, negatív képet festenek róluk a mai társadalomban, pedig ők sosem voltak vallásosak. Maguk jöttek rá a dolgokra. Én is erre az útra szeretnék terelni mindenki. Teljesen felesleges valakit azzal ijesztgetni hogy a pokolra kerül ha nem teszi ezt meg azt. Ilyen szempontból nem értek egyet a vallásokkal.
És miért hasznos? Saját példámat említem. Szegény családból származom, így hát mindig is bennem volt a pénz iránti vágyakozás. Amint jóra fordult a helyzetem, boldog voltam. Mindenem meglett. Igen, mikor már nem kellett aggódnom akárhányszor használtam a bankkártyámat, úgy éreztem boldog vagyok. A boldogság csak 1 évig tartott. Rájöttem, a pénz nem boldogság. Azutáni időben nem tudtam mosolyogni, pedig mindenem megvolt. Ekkor kezdtem értelmezni a vallásokat saját magamtól. Nem egy vallást, hanem többet. Úgy gondolom nem akarok egyik egyházhoz sem tartozni, egyik vallást sem követni. Bár amint említettem, lehet tanulni sok jó dolgot a vallásokból, de nem szabad az egészet követni mert semmi sem tökéletes. Mióta túlléptem az egomon és sosem magamra hanem másokra gondolok, az emberek el kezdték keresni a társaságomat. Felvilágosodásom előtt csakis a saját érdekeimet tartottam a szemem előtt, ami csak ideiglenes boldogságot adott. Amióta sikerült legyőznöm az egot, az emberek el kezdték keresni a társaságomat, jobban alszom, jobban dolgozom, rengeteget mosolygok és boldog vagyok.
tzolko, mint már mondtam, te így látod én meg nem. Én csak azt látom, hogy bemegyek a boltba, és as a vaj helyett egy tömb szintetikus fehér izét kapok, tej helyet fehér vizet, víz helyett tartósított H2O-t, a kenyérben nyomokban található liszt és tojás, a só jódozott, a cukor meg erős vegyszeres kezelésekkel van előállítva.
Persze a munkába járást se feledjük el, ami közben 1 órán át szívom a szénmonoxidot és más egyéb nagyon egészséges és illatos vegyi gázokat. Aztán a munkahelyemen letöltött idő után, ugyan ez hazafelé is. Aztán otthon, hogy lemossam a rám rakódott port, és hamut belefekszem egy kád vízbe. DE még véletlenül sem tiszta vízbe, hanem előtte mindenféle illatos vegyszert beleöntök, mert hát ezek elengedhetetlenek a modern és kényelmes, no meg persze a HASZNOS élethez.
Aztán pedig élvezem a házam kényelmét, ami egyébként egy eléggé nagy ház. No persze nem nekem kell ennyi hely, hanem annak a sok kacatnak, amit életem során összevásároltam.
---
No azért az ne tévesszen meg, hogy én internetet használok és válaszolok neked. A mai "modern" világban ezt már egy bushman is megteheti. Szóval az, hogy ülök a kertemben és mosolygok a szűklátókörűségeden, nem egy nagy csoda.
Anonymus
Kedves Anonymus !
Van némi igazság abban, amit írsz, de figyelembe kell venned két dolgot.
A tartósítószerek emberek milliárdjainak életét teszik lehetővé, vagy a másfajta eljárások és tudomásul kell venni, hogy ezeknek vannak káros hatásai is. Nem kell mindig ilyesmiket enni, én sem eszem soha konzervet, ha tehetem.
Ami tíz Ft-al olcsóbb, az általában annyival rosszabb is és ha megfigyelted, létezik egy bio üzletág, ami remélhetőleg mentes az ilyen manipulációktól, de hát az drágább is, mert azzal a technológiával nagyobb fáradtsággal, kisebb hatékonysággal lehet termelni, ha meg tudod fizetni, egyél drága és biotermékeket, azok jobbak, mint az olcsóbbak.
Magad is vásárolhatsz búzát és megőröltetheted, aztán egy kenyérsütő ketyerével olyan kenyeret süthetsz, amilyet csak akarsz, nekem egy időben voltak teljesen elszállt környezetbarát ismerőseim, akik számos ilyen dologra képesek voltak, azon kívül, hogy a saját telkükön termesztettek mindenféle terményt, nagy energiával, kisüzemi módon, úgy, hogy ha a költségeiket összeadná valaki, rájöhetne, hogy egy káposzta akár ötvenszeresébe került nekik, mint a boltban, de hát a hobby az hobby, nekik megérte.
A jódozott só népegészségügyi okokból van jódozva, a pajzsmirigytúltengés miatt, ahol az ivóvíz tartalmaz jódot, mert arra is szükségünk van, ott vegyenek jódozatlant, mert az is van.
A fürdővízbe meg azt teszel, amit akarsz, én speciel semmit sem szoktam.
A környezetszennyezés az valós probléma, utálom én is és szívesebben laknék a Gellérthegyen, vagy a budai hegyekben, de arra nem futja és máshol is belebotolhat az ember, mert a modern és környezetbarát technológia sok pénzbe kerül, de ez ellen mi nem tudunk tenni, legfeljebb szidhatjuk. Amit lehetséges, azt ellenben mindenki megteheti, hogy ne szemeteljen, meg szelektíven gyűjtse a hulladékot, akárcsak külföldön és ha ilyen a hozzáállás, akkor hamarabb javulhat a helyzet, mert ennek hiányában csak romolhat.
A lakásom nekem is túl nagy és nekem is vannak vackaim, a Bródyféle filléres emlékeim, de ezeket nem szükséges beszerezni, vagy akár szelektálni is lehetne, ha lesz rá időm, lehet, hogy belekezdek.
Azért a komputer, meg az internet már határozottan a fejlődés jele és ebből is látszik, hogy nincs más út, csak előre, mert egy technikai visszaesés milliárdok gyors és biztos halálához vezetne.
A 15-ös egész jókat írt, szerintem van benne megszívlelendő én legalább is kivettem belőle azt, ami nekem szólt és örömmel látom, hogy van azok között is értelmes ember, akik hisznek Istenben, nem mindenki elvakult.
Hát jó, most igazából önmagaddal vitázol, mert én csupán csak egy kisarkított karikatúrát írtam amely a "modern" világot igyekezett bemutatni.
A gond az, hogy belekezdhetnék neked bemutatni, hogy honnan -> hova jutottunk, de ez oldalak millióit jelentenék, és már így is szétoffoltuk a témát. Ha érdekel írsz privátot, ha nem, akkor ennyi zárjuk a témát. Én már nagyon sok hsz-t írtam itt ezzel kapcsolatban, és ugyan azok a dogmatikus előre megírt szövegek jönnek, mint amiket te is írtál. A szomorú ebben az, hogy csupán csak végig kellene gondolnod a valóságtartalmát és realitását annak, amit írsz. De valami oknál fogva nem teszed, hanem rutin szerűen írod a kondicionált érveket. Tedd, én már biztos, hogy nem fogok vitázni ezen.
Anonymus
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!