Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Zuhanó repülőn tényleg nincs...

Zuhanó repülőn tényleg nincs ateista?

Figyelt kérdés

Ami engem illet, ezt még nem próbáltam.

Nekem fel sem kell szállni hozzá, még el sem indult a gép, már fohászkodok, csak sikerüljön felmenni, mert a lejövetel az nem probléma, legalább is nem hallottam olyanról, hogy akár egyetlen repülő fennmaradt volna.

Először jön egy hiszekegy, aztán ajvé, ajvé kiáltásokkal hajbókolok lehetőleg Mekka felé és azért, hogy jobban figyeljenek rám a légikisasszonyok, elmormolok egy 'Allah akbárt'.

A biztonság okáért mindvégig keresztben vannak az ujjaim, de nem babonából, csak így jobban lehet Konfúciuszra összpontosítani és a végén a nagyágyú: ' tudomány, ki vagy a lombikban, mérettessék meg a te neved...'

2015. jan. 22. 09:33
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, még nem beszéltem senkivel a lezuhanása után arról, hogy mi pörgött le a fejében a másodpercek töredéke alatt. Azt gondolom ettől még nem lesz senki hirtelen vallásos, amit akkor érez, vagy gondol az nem hit, hanem remény.
2015. jan. 22. 09:46
 2/15 anonim ***** válasza:
49%
Én valamiért biztos vagyok benne, hogy amikor a gép zuhan, akkor senkinek nem a tőzsde jelenlegi állása, vagy a "hogyan főzzem meg a csirke paprikást" vagy "elzártam a gázt indulás előtt?" jut az eszébe..
2015. jan. 22. 09:50
 3/15 anonim ***** válasza:
100%

"Én valamiért biztos vagyok benne, hogy amikor a gép zuhan, akkor senkinek nem a tőzsde jelenlegi állása, vagy a "hogyan főzzem meg a csirke paprikást" vagy "elzártam a gázt indulás előtt?" jut az eszébe..2

Természetesen, de ettöl még nem kell az illetönek "megtérnie".

Lehet, hogy mond olyat, hoyg "jajj, istenem", de ez nem a vallásosság maitt, hanem mert ez egy szófordulat minden belsö háttér nélkül. (Ugyanaz a logika, mint ha azt mondod valakinek, aki idegesít, hogy menj a francba, akkor sem komolyan hiszed, hogy ettöl vérbajt kap - ami ennek az eredeti jelenése volt).

De aki nem hiszi, hoyg van isten, az egész biztos nem fog egy nem létezö valakihez imádkozni.

2015. jan. 22. 09:54
 4/15 Ozmium42 ***** válasza:
72%
Életveszélyes helyzetben háttérbe szorulhat a racionalitás, és ha korábban elültették valakinek a bogarat fülébe, akkor pánik hatására bele lehet ebbe a szalmaszálba kapaszkodni. A vallásosak helyében nem dicsekednék vele. Csak azt mutatja ez is, mennyire alattomos módszereik vannak.
2015. jan. 22. 14:09
 5/15 anonim ***** válasza:
23%

A WHO állsáfoglalása szerint az ember biológiai-, pszichés-, társas- és spirituális lény. Mármint az egészséges ember. A tudomány mai állása szerint nem kell zuhanó repülő a vallásossághoz, mert ez emberi alapdolog.

A kérdés sokkal inkább az, hogy a vallástalanság hogyan alakult ki és terjedt el, történelmi léptékkel mérve nem is olyan régen. Egyébként a vallástalan világnézet is számos vallásokra jellemző jeggyel rendelkezik. Mondhatnánk, hogy az ateizmus is a vallásosság egy speciális formája :)

2015. jan. 22. 15:13
 6/15 A kérdező kommentje:

"Mondhatnánk, hogy az ateizmus is a vallásosság egy speciális formája :)"

Elmagyaráznád ezt, mert nem igazán értem, ha talált, akkor nyugtázom, de szerintem ez téves gondolat.

Inkább Ozmium válasza helyes. Két ízben kellett utazgatnom, néhány évtizede volt egy lengyel barátnőm, vagy ő járt hozzám, vagy én utaztam ki. Varsóig a Báthori expresszel, onnan repülővel, mert a LOT belfüldi járata olcsó, megfizethető volt- Szkernyvicéig, ami a német határnál egy nagyobb város, majd busszal le a tengerpartra, Kolobzsegbe, ahol a barátnőm lakott. Öreg, zörgő gépek voltak ezek, előfordult, hogy háromszor is nekifutott, mire feltudott szállni, már drukkoltam neki, de ezek az öreg masinák megbízhatók voltak, nem féltem rajtuk, ráadásul éjszaka volt mindig, nem is lehetett semmit látni, ezért tériszonyom sem lett tőle.

Pár éve meg Hollandiában dolgoztam, onnan jártam haza fapadossal. Na itt már voltak gubancok, talán ezek a tengeri légáramlatok, párszor rám hozták az ijedtséget.

Akkoriban nem foglalkoztam a vallással, nem írtam valláskritikát, így eszembe sem jutott Isten, csak vicceltem a kérdésnél, de félni azt tényleg féltem, olyanokat dobált a gép, meg néha zuhantunk pár száz métert, turbulenciák, meg rázkódások, a frászt hozták ránk, mert nem az egyedüli voltam, aki idegeskedett.

Meglepő apróságok foglalkoztattak, például volt, hogy nagyon siettem, ezért nem pakoltam el semmit szobámban, csak begyűrtem a ruhákat, amit nem raktam az utazótáskába, az új holmik csomagolásának a dobozait, amiket a helytakarékosság végett kibontottam, szétdobáltam, vagyis rendetlenséget hagytam és azt restelltem, ha esetleg meghalok, akkor azt gondolhatják rólam, hogy ilyen rendetlen voltam, pedig hát nem mindegy lett volna akkor már?

Eszembe sem jutott imádkozni, de ha most mennék, akkor már lehet, hogy eszembe jutna.

2015. jan. 22. 16:05
 7/15 anonim ***** válasza:
97%
Akkor megelőzhetjük úgy az efféle katasztrófákat, hogy minden gépre ültetünk egy ateistát?
2015. jan. 22. 18:18
 8/15 anonim ***** válasza:
17%
Az ateizmus nem csak hogy vallás, de még államvallás is volt, illetve valahol még mindig az :D
2015. jan. 22. 20:16
 9/15 anonim ***** válasza:
0%
Ha van is ateista, ott szembesül először és még életében azzal, hogy az egész élete semmit sem ért.
2015. jan. 22. 22:58
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

"Ha van is ateista, ott szembesül először és még életében azzal, hogy az egész élete semmit sem ért."

És miben más egy nem-ateista élete, az mennyivel érne többet? Mert szerintem neki is ugyannyira semmit sem ért az élete.

2015. jan. 23. 08:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!