Kedves keresztények! Elmondanátok miért vagytok hívők?
Mi a hitetek alapja (azon kívül, hogy így neveltek)?
Vakhitű Osztálytársaim és ostoba hittan tanárom erre sajnos nem tudott érdemi választ adni.
Ennyi erővel akármiben hihetnének, hihetnétek, nem?
"Mellékesen" ez elég nagy logikai bukfenc szerintem.
Például az egész alapja: a menny és a pokol!
Mikor Isten megteremtette a világot, megteremtette a jellemünket is, és egy adott környezetbe teremtett bennünket. Namármost, világos, hogy ebből egyenesen következik, hogy hova kerülünk, ha meghaluk! Nem tetszik Istennek amit csinálunk?! hiszen ő teremtett minket így!
Ok-okozat.
és ott van Noé bárkája, az "Irgalmas és megbocsátó" Istennel (özönvíz)
De a fő kérdés: Miért éppen a keresztény hit?!!!
Igaz is meg nem is, értelmezni nem lehet ... de megmagyarázni, hát ahhoz mindenki ért :D
Vonzalom ? Testi vagy lelki ? Esetleg mindkettő ?
Testi vonzalom elsődleges kiváltó okát mindenki ismeri, ferromonoknak hívják ezeket az okokat, az egyik test kibocsájtja a másik test receptorai érzékeik ... ha mondjuk egy nő és egy férfi találkozik, és a ferromonjaik konzisztensek egymással ... akkor testi vonzalom alakul ki, ha az esete ha nem ...
De a lelki vonzalom már bonyolultabb, ezeknek külső kiváltó okai a másik személyiségében, gesztusaiban önkifejezési formáiban keresendőek, a befogadás pedig ösztönös és / vagy sajátos érzelmi rendszer függvénye ... nem tudatos, de a vonzalomkeltés formái már hiteles tudományon és kutatásokon alapszik, a másik ember ösztöneinek befolyásolása ma már tanulható és elsajátítható képesség :)
értelmezni továbbra sem tudjuk még az érzelmeket, nem tudjuk miért és hogyan léteznek, de egyénre szabottan egyes érzelmek kiváltó okai és következményei feltérképezhetőek episcript - analitikával ... ez már eléggé fejlett tudomány, de még mindig kevés az ember tudása ahhoz, hogy érzelmeket értelemmel rendszerbe foglaljon :)
" Az elme felállít egy rendet ... de az világ rendetlen, ésszel felfoghatatlan " ergo : tedd azt amit szíved szerint helyesnek tartasz , az elme sokszor csak akadályt képez, nem kínál megoldást persze, csak akkor tedd, ha ezzel biztosan tudod, nem ártasz senkinek feleslegesen :)
Ez elég bonyolult volt ?
Szóval :) Hívő keresztény vagyok, és a kedven c tudományom a pszichológia ... Mi a hitem alapja ?
Inkább azt kérdezném, mi létünk értelme ?
Válasz :
" Mindannyian egyenértékű lelkek vagyunk, csak a fejlődés más és más stádiumában " " Mert végtelen távlatok nélkül, sem igazság sem értelem nem lenne az életben "
Lelkünk fejlődése a lényeg :) Nekem ez a hit alapja ...
A Szentírást sokan és sokféleképpen értelmezték már ... lehet próbálkozni, de szerintem felesleges, nem fog sikerülni ... azért van, hogy megmutassa az utat, és nem az agynak fogja megmutatni, hanem a léleknek ami független a testünktől de mégis szimbiózist alkot vele, egyik a másik nélkül is létezhetne de, de test nélkül a lélek nem lenne képes az önkifejezésre, lélek nélkül a test, meg egy számítógépszerű szerv által vezérelt üres és objektív organizmus lenne
Bonyolítsam még ? :D
A vallás személyenként változó, a Biblia pedig nem egy történelemkönyv. Nem kell mindent, ami a Bibliában van, kész tényként kezelni. Például a példabeszédeket sem szó szerint kell érteni, hanem a "második értelmére" kell koncentrálni.
Mellesleg Isten nem termtette meg a jellemünket, csak azt, hogy mik az erősségeink, gyengéink, valamint, hogy milyen környezteben élünk. A kereszténység egyik alapköve, hogy az embernek van választási lehetősége: ellopom a cukrot, vagy nem? (Egy hétköznapi példa, de sokkal komolyabb döntések is vannak.)
Az az állítás, hogy a kersztény hit a mennyre és a pokolra épül, alaptalan. A keresztény vallás a szeretetre épül.
Én keresztény vagyok, de egyetértek azzal, hogy a Bibliában sok a túlzás és az ellentmondás (pl: ha Ádám és Éva volt az első két ember, hogyan házasodhattak meg a gyerekeik?). Ezért nem veszem készpénznek, és ezért gondolom úgy, hogy ahány ember van a világon, annyi vallás van a világon.
Szia. Tudom, hogy elég rég tetted fel a kérdést de azért én is válaszolok. Igazad van sokakat úgy neveltek(köztük engem is), hogy mindez létezik DE annak ellenére, hogy igy neveltek mi is választhatunk.Nemrég hallottam egy ismerősömtől, hogy minden emberben benne van az isteni mag. Vagyis ha olyan a családod akkor ez fejlődik ha nem akkor pedig nem. Később megtérhetsz de az is lehet, hogy ez sosem fog előfordulni. Alapból Isten nem így teremtett minket (olvasd el a teremtést és a bűnbeesés történetét) Szabad akaratot adott, így mi dönthetjük el, hogy miben hiszünk és hogy hogyan élünk. "Namármost, világos, hogy ebből egyenesen következik, hogy hova kerülünk, ha meghaluk!" Nem következik egyértelműen, hiszen Isten tudja, hogy hajlamosak vagyunk a bűnök elkövetésére ezért elküldte Fiát Jézust. Ő a bűneinkért halt meg. A Biblia azt írja, hogy Jézus mindenben hasonlatos volt, hozzánk kivéve a bűnt. A heiderbergi káté azt tanítja, hogy ember nem képes elviselni azt a büntetést amit Isten ránk szabna bűneinkért. Ezért jött Jézus mivel ő isten is ő az egyedüli aki ezt a bűntetést el tudta hordozni helyettünk. Ezzel Isten egy újabb lehetőséget adott arra, hogy halálunk után vele élhessünk. Jézus is azt mondta mielőt fel ment volna a menybe, hogy elmegy helyet készíteni nekünk. A meny és a pokol az egyfajta ekülönítés szerintem. Vagyis muszály legyen mindkettő mert oké, hogy a földön többé kevésbé a jó és a rossz megfér egymás mellett de Isten előtt ez nem lehet így. Halálunk után meg kell álnunk Isten itélőszéke előtt. Mivel a hívőknek Jézus minden bűnét elvette ezért úgymond "átmennek a vizsgán" de ehhez teljes szívünkel hinnünk kell.
Isten igenis irgalmas és megbocsátó! Noé idejében is lehetőséget adott az embereknek, hogy felszáljanak a bárkára csak ők nem akartak. Simán megtehette volna azt is, hogy se szó se beszéd elpusztítja a foldet de nem tette. Ezért választotta ki Noét erre a feladatra. Az özönvíz végén pedig megígérte, hogy többet nem mér ilyen méretű csapást a földre.Hogy mért nem tudtak az osztálytársaid és a tanárod kielégítő választ adni a kérdésedre az valószínüleg azért van mert ezt nem lehet megmagyarázni. Mi ezt egyszerüen tudjuk nincs rá magyarázatunk ugyanugy ahogy te sem tudod megmagyarázni hogy 2+2=4. Ezt egyszerűen nem tudjuk megmagyarázni ez egy érzés amit át kel élni ahhoz, hogy megértsd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!