Vallásosként egyetértesz ezzel az állítással?
Minden vallás közös vonása, hogy a megismerés nem megbízható módszereit megbízhatónak fogadja el.
Ha nem értesz egyet, mivel cáfolod?
Ha a saját vallásodra igaz, tudsz olyat, amelyikre nem?
"Régeben olvastam, azt most nem találom.
Nézzél körül, van néhány cikk a témában."
- Felesleges, mert ha megnézed a sötét anyag fogalmát láthatod, hogy annak magyarázatára találták ki, mert a galaxisok megfigyelhető anyagmennyiségének összgravitációja kevés ahhoz, hogy egyben tartsa magukat a galaxisokat, így kell valami aminek gravitációja összetartja őket és ezt hívjájk sötét anyagnak.
Szóval olyan, hogy a sötét anyag különváljon a galaxistól egyszerűen képtelenség, hisz az a galaxis pusztulásához, vagyis széteséséhez vezetne. A sötét anyag pedig pont ennek ellenkezője: az az energia ami összetartja a galaxisokat. A kettőt nem lehet különválasztani.
Ez ugyan olyan mintha azt mondanád, hogy a nap körül keringő Föld centrifugális ereje el tud szakadni a földtől, azaz különválni. Ez egyszerűen képtelenség.
"A sötét anyag pedig pont ennek ellenkezője: az az energia ami összetartja a galaxisokat."
Ez így nem igaz.
Valóban a MI galaxisunkat és még sok másikat a sötét anyag tartja össze. De egy galaxishoz nem kötelező a sötét anyag!
Remekül működik nélküle is, ha elég lassan kering az anyaga.
De az is lehet, hogy szétesik (hosszú idő alatt). Ki mondta, hogy kötelezően egyben kell maradnia?
Amúgy kevés ilyen galaxist figyeltek meg, a többségben ott van a sötét anyag.
" De egy galaxishoz nem kötelező a sötét anyag!
Remekül működik nélküle is, ha elég lassan kering az anyaga.
De az is lehet, hogy szétesik (hosszú idő alatt). Ki mondta, hogy kötelezően egyben kell maradnia? "
- Ebben teljesen igazad van, csak tudod a vita arról folyt, hogy elkülönülhet e a sötét anyag a galaxisától. Erre mondtam, hogy nem.
"De, a megfigyelések szerint elkülönülhet."
- Egy helyben toporgunk. Pont erre a megfigyelésre kértem tőled linekt, mert én nem találtam. Így ha nem tudod alátámasztani amit írsz, akkor azt csak úgy lehet értelmezni, hogy ez csak szerinted van így és nem bizonyított tény.
Már rég olvastam ezt a cikket, és nem találom.
De azt ugye te sem tagadod, hogy ELVI akadálya nincsen?
"De azt ugye te sem tagadod, hogy ELVI akadálya nincsen?"
- Szerintem van. Centrifugális erő sincs, ha nincs mire hasson, kell egy test ami a központi résszel (bármilyen) összeköttetésben van és ezáltal körülötte kering. Ha nincs központ vagy ha nincs test amire hasson akkor egyszerűen nincs centrifugális erő sem.
Én így képzelem el a sötét anyagot is, ami pont a centrifugális erő ellentetje, mely megakadályozza hogy a galaxisok szétessenek. Galaxis nélkül egyszerűen nincs mire hasson, így nem is jön létre. Szerintem.
Ez téves elképzelés.
Semminek nem kell a központban lennie. Ha van egy adott tömeg - bárhol - akkor az vonzani fogja a többit.
Ha kevés a tömeg, akkor kicsi a vonzás - de lassú keringésnél ez is elég. Egyáltalán nem kötelező a sötét anyag "rásegítése" minden egyes galaxisnál.
A miénknél és még sok másiknál kötelező - de van olyan, ahol nem.
"Ha kevés a tömeg, akkor kicsi a vonzás - de lassú keringésnél ez is elég. Egyáltalán nem kötelező a sötét anyag "rásegítése" minden egyes galaxisnál. "
- Oké, ezt eddig vágom és egyet is értek vele, csak nem tudom, honnan szedted azt, hogy az a galaxis, melynek szükséges a sötét anyag ahhoz, hogy ne essen szét, attó, elvált maga a sötét anyag és külön megigyelhető a kettő. Mert ugye ilyen nincs. Magára a sötét anyag létére is csak abból lehet következtetni, hogy vannak galaxisok, melyek nélküle szétesnének, de mégsem teszik, tehát valami összetartja őket: Ezt hívják sötét anyagnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!