Őrültnek tartanátok, ha levezetném, hogy Isten és a Sátán egy és ugyanazon személy?
Ez igen gyenge volt. Vallástörténeti tény, hogy a Sátán képzet perzsa hatásra jelenik meg a zsidó vallásban.
Szerintem hagyd meg a vallástörténészeknek, és kultúr antropológusoknak a témát.
Igen... :)
Miért pont csupán az ókori Róma, vagy a hellenizmus? Én mintha másként tanultam volna... Az ördög kép is összetettebb ennél, vagy talán megint én tévedek...
Nézd, ami engem illet, én nem tartalak őrültnek, csak éppenséggel teljes a megdöbbenés bennem, hogy ilyesmi egyáltalán felmerül benned. Sőt, még le is vezetnéd...?
Nagy tévedésben vagy!
Nincs az a keresztény, akit te meggyőznél!
# 9/9 Így van, pont itt van a kutya elásva.
Jupiter (Zeusz), valamint a görög Pán isten valóban az eredeti görög-és római istenvilág szülöttei, de a római hódítások, valamint a Római Birodalom fennállásának első évszázadában jelentőségüket vesztették (Augustus megpróbálta a tradicionális istenvilágot feltámasztani, kevés sikerrel), és egy elvont, sztoicisztikus állameszme képében élt tovább, aminek az értelmezése csak a szűk elit-rétegek kiváltsága volt. Fokozatosan tértek vissza az ősi kozmoteikus pantheonhoz, leginkább misztériumkultuszokon keresztül. A Kr. u. II. századtól a kereszténység végső győzelméig ebben a világban éltek. Ebben a pantheonban helyet kaptak a keleti vallások is (beleértve a keresztény szektákat is). Kelszosz keresztény-ellenes írásiból például, amiket Órigenész őrzött meg, elég pontos kép rajzolódik ki a korról.
A kereszténység győzelme előtti korszakban a görög Héliosz napisten/ római Sol Invictus (ez Sol isten, Mithrasz tulajdonságaival keverve) volt az állami főisten. A keveredés Alexandriában jött létre, ahol Héliosz már régen beleolvadt Ámon/Ammon kultuszába (már Nagy Sándor is ezzel az istenséggel azonosította magát, így kapott szarvakat).
Ammont, mint főistent a lefordíthatóság jegyében természetesen a görög főistennel, Zeusszal is azonosították, de a panteisztikus szinkretizmus jegyében magába foglalt sok más istent is, elsősorban Szerapiszt, a Ptolemaiosz-kori alexandriai főistent.
Egy kép a közös ősről: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!