Jehova tanúi, milyen ellenvetésekkel cáfolnátok meg, hogy agy mosottak vagytok, a szervezetetek által programozott robotok?
Honnan eredtek a Jahve-féle kiejtések? Ezek olyan alakok, amelyeket modern bibliatudósok javasoltak, akik megpróbálták Isten nevének eredeti kiejtését kikövetkeztetni. Egyesek — jóllehet nem mindannyian — úgy vélik, hogy az izraeliták Jézus ideje előtt valószínűleg Isten nevét Jahve-nak ejtették. Ebben azonban nem lehetünk egészen biztosak. Lehet, hogy így ejtették, lehet, hogy nem.
Sokan jobban szeretik a Jehova kiejtési módot. Miért? Mert ez a Jahve alaknál megszokottabb és közismertebb kiejtés. Nem lenne-e jobb olyan alakot használni, amelyik közelebb áll az eredeti kiejtéshez? Nem feltétlenül, mivel nem ez a jellemző a bibliai nevekre.
Vegyük a legkiemelkedőbb példát: Jézus nevét. Tudod-e, hogyan szólította Jézust családja és baráti köre a mindennapos beszélgetéseikben, amíg Jézus Názáretben nevelkedett? Az igazság az, hogy senki sem tudhatja teljes bizonyossággal, de nagy valószínűséggel vagy Jesuának (vagy esetleg Jehosuának) nevezték, de semmiképpen nem Jézusnak.
Amikor életének történetét görög nyelven megírták, az ihletett írók nem törekedtek az eredeti héber kiejtés megőrzésére. Ehelyett görögül így adták vissza nevét: I‧e‧sous’. Ma a Biblia olvasói a maguk anyanyelvén különböző módon olvashatják Jézusnak a nevét. A spanyol bibliaolvasók a szövegben olvasható Jesus-t Heszusz-nak, míg az olaszok a Gesu-t Dzsézu-nak ejtik. Az angolok a Jesus helyett Dzsizösz-t mondanak.
De helye lenne-e, ha felhagynánk Jézus nevének kiejtésével csak azért, mert közülünk legtöbben, de talán egyikünk sem tudja, hogyan ejtették ki eredetileg? Semmiképpen sem! Ilyet egyetlen fordító sem javasol. Mi szeretjük ezt a nevet, hiszen Isten szeretett Fiát, Jézus Krisztust nevezi meg, aki életvérét adta értünk. Vajon tiszteletünket tükrözné Jézus iránt, ha nem említenénk a nevét a Bibliában előforduló helyeken és egyszerűen olyan címekkel helyettesítenénk, mint pl. „Tanító” vagy „Közbenjáró”? Bizonyára nem! Úgy tudunk Jézusra utalni, ha az anyanyelvünkön megszokott kiejtésnek megfelelően használjuk az ő nevét.
Hasonló magyarázatokat fűzhetnénk a Bibliában olvasható összes nevekhez. Ezeket a neveket saját nyelvünknek megfelelően ejtjük, és nem próbáljuk meg az eredeti kiejtést követni. Jirmijáhu helyett egyszerűen Jeremiást mondunk. Vagy Ésaiást mondunk, holott a prófétát a maga korában valószínűleg Jesajáhu-nak szólították. Még azok a tudósok is, akik jól ismerik a nevek eredeti kiejtését, a mai kiejtést és nem a régit követik.
Ugyanez érvényes Jehova nevére is. Még ha a mai Jehova forma nem is pontos kiejtése az eredetinek, ez semmit sem von le a név értékéből és fontosságából. Azt a Teremtőt, azt az élő Istent, azt a Legfelségesebbet jelöli meg, akit Jézus imájában így szólított meg: „Mennyei Atyánk, szenteltessék meg a te neved!” (Máté 6:9).
’Nem helyettesíthető más névvel’
Jóllehet sok fordító a Jahve kiejtést részesíti előnyben, az Új Világ fordítás és még sok más fordítás is a Jehova kiejtési formát használja, mivel már évszázadok óta ezt szokták meg az emberek. Ezenkívül ebben a névben ugyanúgy, mint a többi alakban — a Tetragrammaton négy betűje: YHWH vagy JHVH megtalálható.
Gustav Frederich Oeler, német professzor majdnem ugyanilyen okból már korábban hasonló döntésre jutott. Az ő művében a különböző kiejtési módokat tárgyalja és ilyen következtetésre jut: „Mostantól kezdve a J e h o v a szót használom, mert tulajdonképpen ez a név annyira meghonosodott szókincsünkben, hogy mással nem lehet helyettesíteni” (Theologie des Alten Testaments, 2. kiadás, 1882, 143. oldal).
Hasonlóképpen a jezsuita Paul Joüon a Grammaire de l’hébreu biblique című könyvében a 49. oldalon a lábjegyzetben ezt írja: „Fordításainkban (a következtetett) Yahweh alak helyett a Jéhovah alakot használtuk, . . . mert ez a francia nyelvben a meghonosodott irodalmi alak.” A bibliafordítók sok más nyelven hasonló formát használnak.
24%-os Jehova Tanúja válaszoló!
Amiket az előző kommentekben írtál - pontosabban bemásoltál - nem a te saját fogalmazásod, hanem az Őrtorony-irodalomból származik. Ezeket a szövegeket használják újra és újra a Tanúk, ezért találhatóak meg az interneten máshol is ugyanezek a szövegek. Ne felejtsd el, hogy ti a szervezetben oktatást kaptok arról, hogy mit válaszolhattok. (Lásd az "Érveljünk az Írásokból" kiadványotok 376-377 oldalát). Ne keltsd tehát azt a látszatot, mintha önálló gondolatokat osztanál meg velem. Az összes Tanú ugyanazokat ismételi el újra és újra, és újra és újra. De mondd, hogyan reagáljak "a nagy bemásolása" ? Mert talán te nem tudsz róla, a Tanúk érveinek már rég megtörtént a kritikai vizsgálata. Talán másoljak be én is egy rakás szöveget? Ez nem az én stílusom, így inkább hivatkozok néhány linkre:
Ezeken kívül azonban a legértékesebb forrás a szervezet valódiságáról Franz Raymond "Lelkiismereti válság" című könyve. Ez az ember majdnem az egész életét az Őrtorony szervezet szolgálatában töltötte, a Vezető Testület tagja is volt, idős korára pedig megírta tapasztalatait. Ami egyébként a te forrásaidat illeti: Az Őrtorony-irodalomra való hivatkozásod csak a hiszékeny embereknek bizonyíték, akik nem ismerik a JT tanítás kritikáját, sem az Őrtorony-irodalmat. Épp azok szolgáltatják ugyanis a legnagyobb anyagot a JT kritikára, tehát az Őrtorony legnagyobb ellensége éppenséggel a saját kiadványai. (Nem is csoda, hogy a korábbi kiadványokat a JT-k szeretik kiselejtezni, erről talán két éve olvastam egy szkennelt cikket, ahol meg volt adva a kiselejtezésre szánt kiadványok listája a Tanúknak - nyilván nem véletlenül...).
A te szemedben egyébként Jehova Tanúi tarthatják magukat prófétának, és hogy könnyíts a lelkeden, adhatsz az Őrtorony-cikknek saját erőltetett magyarázatokat is. Aki azonban józanul gondolkodik, és meglátja, hogy a Tanúk "Jehova prófétájának" nevezik magukat, méghozzá olyannak, akiknek ki kell jelenteni a jövőt, akkor adódik az elvárás, hogy hitelesen jelentse ki nektek a jövőt. Ezzel szemben Jehova Tanúinak kapásból 10 beteljesületlen jóslatát lehet dokumentálni, és csak egy témáról - mást nem számítva - 7 tanbeli változtatást. Gyanítom, ha ezek a számok a jövőben a duplájára nőnének, a leghűségesebb Tanúk akkor is kitartanának a szervezet mellett. De amikor például 1975-re a történelem befejezését hirdettétek, és fölösleges riadalmat keltettetek, a jóslat meghiúsulása után 1976-ban tömegesen hagyták el az Őrtorony szervezetet. Ebből is látszik, hogy némelyeknek azért ki tud nyílni a szeme a Tanúk között is. A "Jehova" helyessége pedig csak az Őrtoronynál áll meg. Azok az emberek, akik ismerik az az Egyháztörténelmet, tudják, hogy a Tetragrammaton a Pentateuchosban fordul elő legelőször, amelynek legkorábbi keletkezését i.e. 445-re tudjuk datálni. Ha végignézzük innentől fogva az ókori és a középkori zsidóság irodalmát, láthatjuk, hogy egy fecni sincs arról, hogy valaha így hívták volna Istent. A Jehova szó a 16. században jelent meg először a történelemben, amikor a keresztény teológusok a maszoréta szövege olvasatával nem voltak még teljesen tisztában, és a Tetragrammaton köré pontozott "Adonáj" magánhangzóit összeolvasták vele, mert nem tudták, hogy a zsidó tudósok azért pontozták oda, hogy jelezzék, hogy amikor odaérnek az olvasásban, akkor "Adonájt" kell olvasni. Ezt bármelyik zsidó elmondja neked, erre ti úgy hirdetitek, mintha a zsidók mindig "Jehovát" ejtettek volna, azonban erre nincs bizonyíték. És még te vádolsz engem, hogy én manipulálok, amikor az Őrtorony a legnagyobb manipulátor, aki fittyet hányva a történelemre egzaktként értelmeztek olyan dolgot, amit dokumentumok hiányában nem lenne szabad. Nem én manipulálok, én azt mondom, amit az ókori és középkori egyháztörténelem kutatása nyomán megismertem.
Mert hogy tudod, az én információim nem az Őrtoronytól származnak, és soha nem is fognak onnan származni. Amikor én kutatom az egyháztörténelemből egy adott korszakot, akkor azt a módszert alkalmazom, hogy az akkori kortársak, és a korhoz legközelebb álló egyházatyák, püspökök stb...kommentárjait olvasom, hogy lássam, mit hittek abban a korszakban. Az Őrtorony nem foglalkozik a régi keresztény írásokkal, ha foglalkozik is, csak ott hivatkozik rájuk, ahol látszólag összhangban azzal, amit ők tanítanak, de a többi kortárs beszámolót, esetleg azt, amit korábban hittek, már nem idézi. A JT-k gyakran hivatkoznak a korai kereszténységre, a valóság azonban az, hogy egyáltalán nem is ismerik azt a korszakot, sőt, gyanítom, hogy egyetlen JT sem olvasott még önmagától 1-2. századi keresztényektől írásokat. Az Őrtorony ezt bizonyára nem is szívesen venné, mert akkor kiderülne, hogy az apostolok kortársai és tanítványai nem úgy értelmezték a Bibliát, ahogy ők. Így pedig az egész vallásuk lényegében egy önbecsapás. Ha evvel vitatkozni akarsz, akkor bizony hivatkoznod korai kereszténységre, hogy az 1-2. században úgy értelmezték-e például a páli leveleket, vagy a Pentateuchost, mint ti. Amíg ez nem történik meg, üres beszéd az, amit hirdettek.
Az üzenet témája: Meggyőződésen alapul minden :)
Az üzenet szövege: Kedves Kérdező!
A kérdésed talán provokatívnak tűnik , de nem az.
Én vagy mások is ,mint pl. Te. még abban az állapotban ,hogy nincs ismereted, vagyis te magad nem győződtél meg arról, hogy amiket tanulsz a Bibliából azok igazak, addig felvetődhetnek benned ilyen jellegű kérdések , és ezzel nincs is semmi baj.
Mivel mindenben szabadakaratunk van , ezért a robot kizárt, és mivel saját magunk alapos kutatás útján szereztük meg az ismeretünket, nem csak az Őrtorony folyóiratokból :) ezért agymosottnak se tekinthetők.
Sajnálom ,hogy itt a fórumon ilyen formában ítéltek meg embereket, de nem az a legszomorúbb,hanem ,hogy Jehova Istent próbáljátok megítélni, aki mindenkinek csak jót akar, így neked is kedves kérdező..
Igazán Jehova Isten az aki nem érdemli meg az emberiségtől ezt a viselkedést, mivel Ő szerető égi Atyánk!
Ha valójában ismernétek Őt ,rájönnétek ,hogy hatalmas hiba olyan személyről véleményt alkotni akit nem ismertek, pláne aki a világegyetem Teremtője!
Annál inkáb kéne , hogy szúrja a kis szemeteket az ami ma ( és egyre jobban ) a világban körülöttünk tapasztalható globálisan.. .
Remélem egyszer eszetekbe fog jutni az ,hogy a valódi Okozót hibáztassátok, ahelyett, hogy a kedvére tesztek, holott , mind, tudjátok legbelül, hogy csak szenvedés ez az élet és ebben a világrendszerben itt most senki se boldog az Ördög jóvoltából!!!
Isten Szava szerint valóban egy kis csoportról van szó /akiket támadnak / akik alaposan az írások után járnak / akik emberi tökéletlenségük ellenére igyekszenek bizonyítani Jehova Istennek mert szeretik Őt.nem pedig embereknek akarnak megfelelni..
Jehova Tanúi a tökéletlen életükkel , mint bíróságon a Tanúk , tanúskodnak egy fontos dolog mellett, Jehova Isten szuverenitása mellett-Sátánnal az Ördöggel szemben és a követőivel szemben..
Jehova Isten jogos szuverenitása azt jelenti: jogos uralkodási joga a világmindenség felett.!
Köszönöm ,hogy válaszolhattam!
További szép Napot!
Ui.: Aki kérdez az tanul...
"Én vagy mások is ,mint pl. Te. még abban az állapotban ,hogy nincs ismereted, vagyis te magad nem győződtél meg arról, hogy amiket tanulsz a Bibliából azok igazak, addig felvetődhetnek benned ilyen jellegű kérdések , és ezzel nincs is semmi baj."
Ha minden meggyőződésen alapul,akkor miért kellene elfogadnom,hogy a Bibliából minden igaz? Mert neked ez a meggyőződésed? Nekem meg az a meggyőződésem,hogy nem szabad mindent elhinni belőle.És ennek kapcsán honnan tudod,hogy nekem mennyi az ismeretem?
"Remélem egyszer eszetekbe fog jutni az ,hogy a valódi Okozót hibáztassátok, ahelyett, hogy a kedvére tesztek, holott , mind, tudjátok legbelül, hogy csak szenvedés ez az élet és ebben a világrendszerben itt most senki se boldog az Ördög jóvoltából!!!"
Ez nem igaz,ez az élet nem csak szenvedés,kivéve,ha valaki így fogja fel az életet.Honnan veszed,hogy senki sem boldog az ördög jóvoltából?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!