Mi a baja mostanában mindenkinek a kereszténységgel és a vallásossággal?
"Tehát szerinted, kedves utolsó hozzászóló, a magzat nem élő és érző lény?"
Nem, az egy sejthalmaz. Harmadik trimeszterig nincsen semmi kimutatható kognitív funkciója a magzatnak, ilyen alapon minden sejtre rámondhatod, hogy érző, élő lény...főleg manapság, amikor a klónozás fejlettsége miatt egy takonygócra is rámondhatnád, hogy élő lény (lehetne).
"A természetes vetélések hátterében nem az állhat-e, hogy az a család nem érdemli meg a gyermeket?"
Ha az állna, csak +1 ok lenne arra, hogy ne higgyen senki istenben.
"Vagy az, hogy az anyának meg kell tapasztalnia azt a fájdalmat, mert az életét csak így tudja jobban megérteni?"
Az életet szerintem nagyszerűen érti ő anélkül, hogy az istened hülyéskedne vele.
"Nem csodálatos az, amikor egy új élet alakul ki?
És azt elvenni, mert úgy dönt az illető, hogy annak a kicsinek nincs joga a létezésre, morális dolog?"
Na látod ez a baj, hogy itt leragadsz, és nem gondolod végig, hogy 1000+1 oka van egy embernek arra, hogy abortuszt végezzen, ami pedig (bármennyire is azt hiszed, hogy kötelességed) de nincs jogod beleszólni. A saját magzatoddal azt kezdesz amit akarsz, de mások teste nem a tied...
"Akkor miért bászik k.ton nélkül a sz.rhá.i kis tini, ha nem vállalja a következményeket?"
Mert megteheti. Ha meg nem akarja megtartani a gyereket, az az ő dolga. Tanul az esetből és kész, mint ahogy minden fiatal teszi. És a másik véglet miért jó? Szüljük a gyereket mint a hülye? Mindenféle gondolkodás nélkül?
"Egy embergyereket legyilkolni megbocsájthatatlan bűn!"
Egy embergyereket az. De egy magzatot? Most ne haragudj, de ilyen alapon azt is mondhatnád, hogy a női petesejt is egy leendő élet, és a lány a legelső menzeszével már gyilkol. Szíved joga, hogy akár 13-14 éves lányokat is gyilkosnak nézz, de legalább ne hangoztasd...
"hogy az anyának meg kell tapasztalnia azt a fájdalmat"
Tapasztald csak meg te, és ne döntsd el az anya helyett.
A magzat a születés előtt már érez, a fogantatás után még nem.
A kettő között pedig folyamatosan fejlődik. Van egy határ, amikortól már embernek tekinthető - de ez nagyon nem a fogantatás!
Ezen kívül ezt SEM döntheted el az anya helyett.
Akkor talán rá kéne hagyni, nem?
Pont ez a baj a vallással: erőszakkal beavatkozik ott is, ahol nagyon nem kéne neki.
De aztán már a megszületett gyerek gondozása nem nagyon megy. Akár meg is halhat rögtön, csak előtte kereszteljék meg. Mostanában zárták be a templomokat is, nehogy valaki bemehessen kérni valamit.
Persze, tudom: a lopások miatt zárták be. Mert régen aztán nem lopott senki.
Ez itt egy lepontozós kérdés, mindenki le van pontozva, úgyhogy én sem leszek kivétel. Nem tartozik szorosan a kérdéshez, de nehéz megállni, hogy ne reagáljon az ember, ha már más véleményen van. Az abortusznak valóban milliónyi oka lehet és nem csak tinilányok az elkövetői, hanem érett nők, gyerekkel vagy éppen már x abortusszal a hátuk mögött. A többség mégis, aki harciasan az abortusz mellé áll, gyermektelen, szingli vagy éppen a többabortuszos kategória. Kognitív vagy idegrendszeri állapotokhoz kötni azt, hogy mikortól ember valaki, az abszolút nem állja meg a helyét. Egy magzattól milyen kognitív jellemzőt vársz el (erre kíváncsi lennék, hogy mitől lenne már neked ember az ember)? Mind a kognitív képességek, mind az idegrendszer még a csecsemőkorban is fejlődik (erről lehetne nagyon szépeket írni), tehát a születéssel még nem zárul le. Ha csak ezeknek a képességeknek a meglétét néznénk, egy csecsemőt, vagy egy két éves gyereket is le lehetne gyilkolni, mert még ő sincs kész ilyen szempontból. A kómába esettekről, vagy egyes fogyatékosokról se feledkezzünk meg: nem érzékelnek semmit vagy éppen képtelenek az adekvát érzelem kinyilvánítására. Egyébként aki látott már abortuszt, az nem vonja kétségbe, hogy ott egy embert öltek meg, akinek dobogott a szíve és kétségbeesve próbált visszamenekülni a biztonságos méhlepényhez. A génjeiben már ott voltak azok a tulajdonságok, amikkel megszületik és amikkel mi is megszületünk és amire azt mondják: ezt az apjától örökölte, ezt meg az anyjától.
Azok, akik a vallást szapulják és odadörgölik az abortusz elleni támadást, azok nevezhetőek elvakultnak, hiszen minden humanitást nélkülöznek. Ahelyett, hogy teljesen elfogadhatatlan módon az abortuszt normálisnak tüntetik fel, inkább arról beszélnének, hogy a megszületett gyermeket már inkubátorba lehet helyeztetni, örökbe lehet adni azonnal a kórházban. Az abortusz és ennek formái, pl. csecsemőgyilkosságok mind-mind egy kilátástalan helyzetnek a következményei, az anyák tudják a legjobban, hogy mit követtek el, ezen nem segít, ha egyesek azzal próbálnak ámítani, hogy az a sejttömeg még nem érez, vagy éppen kinek mi tetszik, mikortól ember valaki. Ha már lát, ha már szopóreflexe van, ha már ásít, ha már pislog, ha már haja van az anyaméhben...? A vallást támadjuk, de buzdítjuk az anyákat, hogy nyugodtan öldököljék le a magzataikat, akik mi is lehettünk volna. Ki itt a különb?
", hogy az a sejttömeg még nem érez, vagy éppen kinek mi tetszik, mikortól ember valaki. Ha már lát, ha már szopóreflexe van, ha már ásít, ha már pislog, ha már haja van az anyaméhben...? "
Pedig pont azt kéne elfogadnod, hogy ezek tények. Hiába próbálod megfeleltetni a fogantatás utáni sejthalmazt egy már megszületett csecsemővel, biológiailag hülyeség amit mondasz. Vagy akkor szerinted egy őssejt megfeleltethető egy izomsejtnek, hámsejtnek, vagy bármilyen más sejtnek...? Mert ugyanazt kellene állítanod, és egyik esetben sem lenne igazad. Itt éppen a saját hibás gondolkodásodat próbálod meg másra vetíteni: Te neked úgy tetszik, hogy a magzat élőlény (miért nem a megtermékenyített petesejt egyébként...? ;) ), csak épp semmilyen alapon nem áll a véleményed.
Továbbá a természetes vetélések attól még ugyanúgy léteznek, szóval az, hogy az embert gyilkosnak tüntetjük fel amiatt, ami természetes módon is bekövetkezhet az kb. olyan megalapozatlan mintha egy földrengést próbálnánk meg emberek nyakába varrni. Teljesen rossz, logikátlan és egyszerű vélemény.
37-es! Neked nemcsak a lélektanhoz nincsen lövésed, de a biológiához sem értesz egy cseppet sem. Szerintem iskolába sem jártál!
A szememben te egy istentelen lény vagy! Nem ateistára gondolok, hanem egy olyan sejthalmazra, aki alapvető kognitív funkciókat sem tud ellátni, és borzalmas sötétségben eltöltött évezredek hatására képes csecsemőket legyilkolni!
Sajnos sok helyen a hozzád hasonló sejthalmazok, sőt, protoplazmák ülnek a tudósok foteljeiben, vagy a döntéshozók székeiben is!
A hozzád hasonlók döntenek igazi, kifejlődött emberek élete felett is, és a hozzád hasonló protoplazma-buborékoknak köszönhetjük a háborúkat is!
„Az ember világában viszont minden, ami pusztítással kapcsolatos, morális töltetet kap. Állat, ember meggyilkolása, kínzása, folyók, tavak, levegő megmérgezése, szennyezése.”
Hülyeség, hacsak akkor az életet magát nem fogod fel pusztításnak. Hisz állatokat és növényeket eszel, hogy fenntartsd magad, sőt, a leendő utódodat is ezekkel táplálod. Tehát az abortuszt elítéled, de ha a bolygón található más élőformákat kell feláldoznod, hogy saját utódodat felneveld, azzal semmi bajod. Eléggé ellentmondásos álláspont. Sőt, ilyen alapon maga a fogantatás is pusztítás, hisz az összes ondósejtből (ami az apa genetikai állományának más-más "verzióit" tartalmazza sejtenként) csak egy az, ami megtermékenyíti a petesejtet. Az összes többi elpusztul ejakuláció során. Ahhoz, hogy élj, pusztítani kell.
„Szerintem evidens, hogy nem írogatnál itt, ha anno megsemmisítették volna a megtermékenyített petesejtet, amiből lettél.”
Nagyon szereted a dolgokat sarkítani. Akkor se írogathatnék, ha elvetéltem volna. Sőt, akkor se írogathatnék, ha nem kapok védőoltásokat gyerekkoromba. Sőt, valószínűleg akkor sem írogathatnék, ha Afrikába születek vagy elcsap egy busz. Nem az abortusztól függ, hogy életben maradok-e. Elég unalmas már ezt hallgatni tőled.
„Amire viszont nem reagáltál, hogy szerinted azért nem ember ez a petesejt, mert nem érez, nem olyan mint mondjuk te? Azért el lehet pusztítani, mert mondjuk képtelen védekezni, nem látjuk rajta a fájdalmat, mivel nem érez még fájdalmat.”
Nos, azért nem ember, mert mint mondtad, egy petesejt. Megválaszoltad a saját kérdésed, más kérdés, hogy se a kérdést se a választ nem érted :D
„Tudod, ha a megtermékenyített petesejt nem lenne már ember, akkor az anyja szervezete sem kezdené el a hormonális és egyéb átállást”
Tudod te mit írtál egyáltalán? Mert ezen logikád szerint minden, ami hormonális elváltozást eredményez egy anyában, az már egy új életet jelent. Jól átgondoltad te ezt?
„ A gyereket nem ezért pusztíthatom el, hanem azért mert mondjuk két évesen rád néz és akár mondhatná, hogy én most nem lennék itt, ha te akkor ott engem megölsz.”
Nem nagyon ölhetek meg valamit, ami nem is él. Ilyen alapon akkor is gyilkolok, ha maszturbálok…félig az is az én gyerekem (ld. fent).
„Az őssejtek és a klónozás, amiről te beszélsz, azok emberi manipulációk. Egyébként az abortuszt ellenzők ezeket is elutasítják, mármint az embriókon való kísérletezgetést.”
És? A védőoltás is emberi manipuláció...azt is elítéled? Az meg, hogy te mit utasítasz el...szíved joga, szerencsére nem sokat nyom latba a véleményed :)
„ Etikailag még az állatkísérletek is sokaknak tabu, nem még, hogy embereken kísérletezzenek. Nem tudom, miért gondolják azok, akiket nem öltek meg a szüleik (felnőttek, tudósok), hogy kísérletezhetnek olyanokkal, akik védtelenek, akik nem mondhatják azt, hogy nekem is jogom van élni, mint neked, hagyjatok engem is élni, hogy megölhetik őket?!”
Na és miért nem mondhatják? Az előbb még te kardoskodtál amellett, hogy a kognitív funkciók említése nem túl szerencsés dolog. Akkor most hányadán is állunk… ? ;) Közben láttam, hogy a reflexmozgásokat is sikeresen összekeverted a tudatos agyműködéssel. Segítek: a kettő nem ugyanaz. Attól, hogy valaminek van reflexmozgása, az még nem lesz élő. De ez is általános iskolai biológia, könyörgöm :( Egyébként pontosan ilyen és ehhez hasonló kísérleteknek köszönhető az, hogy ma te egyáltalán még életben vagy és remélhetőleg 80 évet élsz. Úgyhogy ezt én nem nagyon kérdőjelezném meg.
„ Ezek a magzatok emberek lettek volna. Hiába tussolná el valaki a kérdést, az ember mívoltát nem lehet egy stációhoz kötni, hanem a legkorábbi pillanattól kell nézni, a fogantatástól. Innentől beindulnak azonnal a női szervezetnek is a válaszreakciói.”
Hopp-hopp :) Mit is írtál? Emberek lettek VOLNA? Mire fel ez a feltételes mód? :) Akkor mégsem emberek magzatokként? Enyhe freudi elszólás befigyel. És a kérdés, amire viszont te nem válaszoltál: akkor mi az, amiből nem lehetne ember? Tekintetbe véve a mai orvostudomány fejlettségét. Stációk pedig igenis léteznek, létezik a magzatnak fejlődési fokozatai az más kérdés, hogy ezeket összemosod, és az élet elvont fogalmát egy számodra tetszőleges kezdethez kötöd. A biológiát viszont attól még nem fogod átírni ezzel.
Napfonat:
„Neked nemcsak a lélektanhoz nincsen lövésed, de a biológiához sem értesz egy cseppet sem. Szerintem iskolába sem jártál! „
Nos, valószínűleg iskolázottabb vagyok, mint Te, úgyhogy óvatosan ezekkel a rágalmazásokkal :)
„A szememben te egy istentelen lény vagy!”
Nos, ezt bóknak is vehetem.
„Nem ateistára gondolok, hanem egy olyan sejthalmazra, aki alapvető kognitív funkciókat sem tud ellátni”
Mondja ezt az aki személyeskedik :) Nézz inkább tükörbe.
„és borzalmas sötétségben eltöltött évezredek hatására képes csecsemőket legyilkolni!”
Ki beszélt itt csecsemőről? Én nem. Ezek után szerintem egyértelmű, hogy nem nagyon kéne feltételezésekbe bocsátkoznod az iskolázottságomat illetően ;)
„Sajnos sok helyen a hozzád hasonló sejthalmazok, sőt, protoplazmák ülnek a tudósok foteljeiben, vagy a döntéshozók székeiben is!
A hozzád hasonlók döntenek igazi, kifejlődött emberek élete felett is, és a hozzád hasonló protoplazma-buborékoknak köszönhetjük a háborúkat is!”
Ez a legnagyobb marhaság amit valaha olvastam. Egyrészt ugyanazt üzenem neked is, mint a 38-as válaszolónak: Te gyakorlatilag a tudománynak köszönheted az életed, valamint azt is, hogy az Interneten, a tudomány egyik találmányán oszthatod tudományellenes véleményedet (remélem érzed, hogy eléggé tudathasadásos szituációban vagy). Másrészről meg: a tudomány soha nem okozott háborúkat. A tudósok a találmányaikat csak elkészítik, de arról nem ők döntenek, hogy milyen kezekbe kerülnek ezen találmányaik. Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, a tűz feltalálója egy gonosz ember volt, mert a tüzet, bár használni lehet a hús megsütésére is, de sokan gyújtogatásra használják. Teljesen illogikus vélemény. Szóval ez csak habzó szájú, elkeseredett rágalmazás a részedről, ami mindemellett minden alapot nélkülöz. Ezen kívül ha mást nem tudsz, mint minden gonosz sátánfattyának elhordani engem, anélkül, hogy bármi akárcsak távolról is intellektuális véleményt megfogalmaznál, akkor inkább ne írj kommentet…hidd el, te jársz csak jobban. Ülj le, egyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!