Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mennyire antiszemita a Biblia...

Mennyire antiszemita a Biblia Újszövetsége?

Figyelt kérdés

Lássuk miként kezeli János evangéliuma a zsidókat, illetve a judaizmust. Álljon itt ezek közül a négy legsúlyosabb vádpont:

Az elbeszélő Jézus ellenségeiként mutatja be a zsidókat. A Jn.2,18, Jn.6,41 és Jn.8,18 úgy beszél a zsidókról mint szemben álló félről, akik meg akarják ölni Jézust. (Jn.5, 16-18, Jn.7,1)

Az elbeszélő úgy mutatja be a zsidókat, mint akik hűtlenek a saját vallásuk és hagyományuk iránt. Kudarcot vallottak a Tóra megtartásában (Jn.7,19), és teljesen az ördög gyermekei. (Jn.8,39-44)

Az elbeszélő kettős képet rajzol a zsidókról azáltal, hogy alkalmanként Jézus csodálóiként (Jn.10,24), sőt benne hívőkként (Jn.8,31, Jn.11,45) beszél róluk. Ám azok, akikről a Jn.8,31-ben tesz említést, történetesen Jézus ellenségeivé válnak, azok pedig, akikről a Jn.11,45-ben beszél, azon kezdenek el mesterkedni, hogy halálra adják Jézust. Ez a kettős kép arra készteti az olvasót, hogy a zsidókban Jézusnak és küldetésének ellenségeit lássák.

Pilátus szerepének beállítása, aki mintegy enged a zsidó vezetők akaratának (Jn.18,31.38-40. Jn.19,4-8.12-16), azt sugallja, hogy kizárólag a zsidók a felelősek Jézus kivégzéséért.

2014. aug. 20. 02:47
1 2 3 4 5 6
 41/51 szp72 ***** válasza:
100%

"Izrael fiai azt tették, ami gonosznak számít az Úr szemében, és a Baáloknak szolgáltak. Elhagyták az Urat, atyáik Istenét, aki kivezette őket Egyiptom földjéről, és más isteneket követtek, a körülöttük lakó népek isteneit. Ezeket imádták, az Urat pedig haragra ingerelték." (Bír 2,11)

Ha az Újszövetség antiszemita, vajon milyen lehet az Ószövetség? Fasiszta szöveggyűjtemény? Mert abban aztán kedvedre csemegézhetsz, hogy gonoszságukért az Úr mi mindennel bűntette Izrael fiait, vagyis a zsidókat.

2014. szept. 3. 17:40
 42/51 szp72 ***** válasza:

Persze azt se zsidók írták, hanem gonosz antiszemiták.

Valószínűnek tartom, hogy te azt sem olvastad, csak mantrázod a rögeszmédet.

2014. szept. 3. 17:56
 43/51 A kérdező kommentje:

Hát elég durva az Ószövetség, minden tekintetben, azt is lehetne rá mondani, hogy horror.

Ebben az esetben ellenben nem áll fenn az amit mondtam, más a szövegezés ez egyértelmű, csak talán neked nincs érzéked az ilyesmihez. Izrael fiai nem az összes zsidót jelentik, például Izrael és Júda konfliktusában is látszik ez, talán onnan is származik az idézet.

Mi tagadás, ez is eléggé egy kalap alá vesz mindenkit, de az Ószövetség ilyen, kiirtják a csecsszopót is, ha a szülők nem szimpatikusak, szétverik a fejüket a sziklákon, vagy hogyan is van, már nem emlékszem mi az áldott dolog a felhívás szerint. A bűnös általánosítás mindig rasszista, hiszen nem lehet mindenkit egy kalap alá venni. Valószínűleg Izrael fiai között sem mindenki hitt idegen istenekben, ezért ez arra bizonyíték, hogy erősen motivált és manipulált szentencia, amit a borzalmas történet igazolására találtak ki, ti. amikor a zsidók egyik fele kiirtotta a másik felüket.

Szóval ez is eléggé intoleráns, de ezt írhatta zsidó, talán akkor is, ha Izrael fiai közé tartozott, bár akkor bizonyára más húrokat pengetett volna, ha már nem hitt ebben az istenben, hanem másikban. Nyilván ezt olyan zsidó írta, aki nem Izrael fia volt és ő aztán hitt az Istenben, vagyis ő nem is ingerelte haragra az Urat.

Nem igaz, hogy nem látod a különbséget, teljesen másképp van megfogalmazva, mondhatnám, hogy érződik a különbségtevés a zsidók között, nem jó a példád.

2014. szept. 4. 01:18
 44/51 A kérdező kommentje:

"Valószínűnek tartom, hogy te azt sem olvastad, csak mantrázod a rögeszmédet."

Sajnálom, hogy ennyire belegyalogoltam a lelkedbe, nem volt szándékom, elnézést.

Engem ugyan cseppet sem érdekel, hogy mi van a Bibliába írva, ez neked fontos ha jól látom és ha hazugságokban akarsz hinni, csak tessék, keresd az átlátszó kifogásokat, engem nem zavar és különben sem tudom megakadályozni.

Ha nem vetted volna észre, éppen csak felhívtam a figyelmed egy képtelenségre, ha szerinted ez rögeszme, akkor inkább ne menj pszichológusnak, mert pancser vagy az ilyesmihez.

:)

Nekem tök mindegy ki írta a mesekönyvet, de amint látom nem zsidóktól származnak a szentenciák, pedig ha minden igaz, akkor annak úgy kellene lennie.

A többi már rád tartozik, nem rám, mert engem nem érdekel ez ennyire.

2014. szept. 4. 01:33
 45/51 szp72 ***** válasza:

Az idézet, mint ahogy jelöltem, a Bírák könyvéből való, amikor Júda még messze nem vált külön Izraeltől. A szétválás után a próféták rendesen kiosztják mind a kettőt, nagyjából erről szól az Ószövetség.

"Az Úr figyelmeztette Izraelt és Júdát a prófétái meg a látóemberek által. Azt mondta: Térjetek meg gonosz útjaitokról, és tartsátok meg parancsaimat és törvényeimet, pontosan úgy, ahogy atyáitoknak meghagytam, és szolgáim, a próféták által rendeltem nektek. De nem hallgattak rá, hanem még nyakasabbnak bizonyultak, mint atyáik voltak, akik nem hittek az Úrban, az ő Istenükben. Elvetették törvényeit és a szövetséget, amelyet atyáikkal kötött, és parancsait is, amelyeket szívükbe vésett. Mihaszna dolgok után futottak, s így maguk is semmirekellővé váltak. A körülöttük élő népekhez igazodtak, pedig az Úr megtiltotta nekik, hogy ők is azt tegyék, amit azok. Elhanyagolták az Úrnak, az ő Istenüknek minden törvényét, bálványokat öntöttek maguknak, két borjút, aztán szent fákat állítottak fel és imádták az ég egész seregét, sőt Baálnak is szolgáltak. Fiaikat és lányaikat tűzbe küldték, jövendőmondásra, varázslásra vetemedtek, s arra adták magukat, hogy azt tegyék, ami gonosznak számít az Úr szemében – így ingerelték. Ezért az Úr nagy haragra gerjedt Izrael ellen, s eltaszította színe elől; csak Júda törzse maradt meg egyedül. De Júda sem tartotta meg az Úrnak, az ő Istenének parancsait, hanem az Izrael bevezette szokásokhoz igazodtak. Ezért az Úr Izrael egész népét elvetette, megalázta, és fosztogatóik kezére adta őket, míg végül el nem taszította őket színe elől. (2Kir 17,13-20)

Az Ószövetséget zsidók írták, s bizony az tele van a zsidók kritizálásával. Az Újszövetségben valóban van zsidókritika, de ettől simán írhatták zsidók, mint ahogy az ó-t is. De sem az ó, sem az új nem antiszemita, nem is lehet az, amit minden elfogulatlan olvasó beláthat, ha a szöveg egészét, s nem csak a kiragadott mondatokat vizsgálja.

Amit írogatsz, teljesen megalapozatlan. Neked ez a vallásod. Számodra a "zsidó" szó az isten, amit csak kellő áhítattal, mindennemű kritika nélkül szabad csak kiejteni. Mindenki más gonosz antiszemita.

2014. szept. 4. 10:51
 46/51 A kérdező kommentje:

Kedves szp72!

Nekem nincs semmilyen vallásom, a zsidókat meg alig ismerem, a hitükről, szokásaikról sem sokat tudok, mert egyszerűen nem érdekelnek engem.

Te nem akarod megérteni, hogy teljesen más a két szöveg, hiszen az a kijelentés, hogy 'a zsidók az ördög fattyai', így, tömören, ennyire egyértelműen, az nem lehet zsidó ember véleménye.

Ne engem minősíts barátom, hiszen nem is ismersz, mert a mocskolódásod saját magadra hull vissza, hanem a leírtakon kellene inkább törnöd a fejed, de amint látom képtelen vagy rá.

2014. szept. 4. 11:26
 47/51 szp72 ***** válasza:

Bocsánat minden sértő kijelentésemért, bizony néha nem tudom megállni, hogy oda ne mondogassak. De azért te is minősítgetsz rendesen.

'a zsidók az ördög fattyai', így, tömören, ennyire egyértelműen, NINCS benne az újszövetségben, amint azt már megírtam neked.

2014. szept. 4. 12:24
 48/51 szp72 ***** válasza:

Ja még valami.

Nem azt akartam mondani, hogy te zsidó vallású vagy. Azt akartam mondani, hogy "Az Újszövetség antiszemita" valláshoz tartozol. Ezt vallod, ez a hittételed, ez a szent meggyőződésed, ebből indulsz ki, ehhez ragaszkodsz, ez az amiből nem engedhetsz, mert ez számodra a legfontasabb.

Nem tagadom, szúrkálódásnak szántam, de ezek szerint nagyobb sebet ejtettem, mint gondoltam. Elnézést.

2014. szept. 4. 12:42
 49/51 A kérdező kommentje:

Nem tudom, hogy van e ilyen, hogy 'Az Újszövetség antiszemita vallása', tehát nem hinném hogy tartozhatok oda, vagy bárki is.

Egyébként csak feltűntek nekem ezek a visszásságok a Bibliában és természetesen rögtön arra gondoltam, hogy ezt nem írhatta zsidó ember, ezt csakis sokkal később írta olyan, aki már a zsidókat kifejezetten utálta, amint azt maga a keresztény vallás tette kétezer éven keresztül.

Nem hinném, hogy ezért engem zsidóbarátként lehetne aposztrofálni, hiszen ez történelmi tény.

A történelmi tények nem okozhatnak sebeket, hiába szurkálódsz vele. Őszintén szólva én nevettem, amikor olvastam, de természetesen az igazságnak megfelelően vissza kellett utasítanom, hogy én bármiben is el lennék kötelezve a zsidó nép felé, bár kétségtelen, hogy nem is utálom őket, mindössze némelyik szokásukat furcsának tartom, ennyi az egész. Felőlem annyi maceszt ehetnek, amennyi csak beléjük fér és a szerszámukból is annyit metélnek le, amennyit csak akarnak, engem nem érdekel.

Így hát természetesen én nem gondolom, hogy az ördög fattyai lennének, főleg, mivel szerintem ördög sincs. Ha ez már zsidóbarátság szerinted, akkor csak a vállamat vonogatom, mert szerintem ez a normális emberi hozzáállás.

De te attól még csak szurkálódj nyugodtan, rajtam ugyan nem ejtesz vele sebeket, mindössze az világosodik meg általa, hogy mindent megpróbálsz bevetni, mert rendes érveket nem találsz, ezért a személyemet támadod.

Nem gondolnám, hogy az mentené a Biblia elfogultságát és azt a tényt, hogy annyira bizonytalan benne minden, hogy még csak nem is azok az emberek írták, akiknek eleve tulajdonították a sorokat, hanem valamely ismeretlen egyházi hatalmasság, szóval az teljesen mindegy, ha nekem mondjuk büdös lenne a lábam, vagy ronda a pofám és a véleményem sem számít ez esetben a különféle népeknél, meg amúgy sem ez volt a kérdés, vagyis egyértelműen mellébeszélsz, amit még hangsúlyozni sem restellsz.

Szívesen találkozom veled és ha kellőképpen megismertük egymást, akkor megvitathatjuk a másik tulajdonságait, ám amíg ez nem történik meg, arra kell kérjelek, szorítkozz a Bibliára a válaszaidban.

Azt én is sajnálom, hogy minősítettelek, hiszen felesleges volt, mert a vitából úgyis kitűnik a felfogásod mélysége, mert magad teszel erről tanúbizonyságot, nekem szükségtelen volt ezt megemlítenem.

Máskülönben bizonyára nem emlegetnél rólam meglehetősen faramuci véleményt, hanem megértenéd, hogy én személy szerint úgy gondolom, olyan sorokat találtam a Bibliában, amik a hitelességét kérdőjelezik meg.

Azt cáfold légy szíves, de erősebb érvekkel, ha tudod.

2014. szept. 4. 13:48
 50/51 A kérdező kommentje:

Amennyiben az Ószövetségi szövegeket is hasonlónak véled (megjegyzem én határozott különbséget látok a két fogalmazás között), akkor a zsidók hatáskörébe utalod a kérdést, mert ugyanez a hiteltelenség arra is érvényes lehet.

Maguk a zsidók tudomásom szerint nem tartják hitelesnek az Ószövetséget, hiszen több pontban eltér a Tórájuktól, amivel csak nagy vonalakban van kimutatható egyezés, de ezt tőlük kell megkérdezni, a Tórában miképp vannak az általad citált ominózus sorok leírva. Ennyire nem akartam ebbe belemenni, mert nem ismerem a Tórát és ez esetben az lenne a mérvadó, márpedig az könnyen lehet, hogy alátámasztaná az érvelésem, de a keresztények által félrefordított Ószövetségi passzusoknak semmi köze nincs a zsidókhoz, mert amint már írtam, az is jelentősen eltér kisebb, nagyobb dolgokban az eredetitől.

Ami megint csak azt bizonyítja, hogy az egész Biblia manipulatív írásmű, amikbe mindenfélét betoldottak, szinte bármelyik ókori, vagy kora középkori egyházi bizottság, vagy személy kedve szerint változtatta meg benne a szövegeket. Sok mindent kihagytak, sokat beleírtak és az eredeti tartalmáról ma már sejtelme sem lehet senkinek.

2014. szept. 4. 21:21
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!