Szerintetek van értelme egyáltalán a vallásnak a mai világban?
"Szerintem teljesen az ember egyéni elképzelésére kell bízni,hogy miben hisz."
Pontosan így van. Vagyis attól még, hogy te nem hívő, hagynod kell, hogy mások gyakorolhassák a vallásukat, ha jólesik nekik. Mert nekik fontos, erőt ad, így aztán lesz értelme is.
Természetesen én sem a dogmák vakon követésében hiszek, sokkal inkább a vallások körüli közösségek összetartó erejében, ami a lényege is lenne a humánusabb vallásoknak.
A gyereknevelés mondjuk szerintem más kategória; ha valaki jó szülő, akkor tart némi távolságot a gyerekétől, figyelembe veszi, hogy az egy külön lény önálló gondolatokkal, és tiszteletben tartja a hitét is. Csak a vallás rátukmálása miatt büntetni baromság lenne, mert akkor még mindig ott van az anya mártír személyisége, például. Emellett pedig a hagyományokkal is meg kell ismertetni a gyerekeket, hogy tudja, miből lehet később választania.
Szerintem a vallásoknak ma igenis nagy a létjogosultságok. Elhidegültek az emberek egymástól, a gyerekek a világból beérkező inger-és információáramlattal nem tudnak mit kezdeni. Nézz csak körül a hírekben, az utcákon, vagy a gyakorikérdéseken. Rengeteg a reménytelen, elveszett ember.
A vallás az ilyeneknek is iránymutatást ad. Lehet, hogy logikailag hamis. Lehet az is, hogy úgy ahogy van, hazugság. De az ebereknek ma hatalmas szüksége van útmutatásra, támogatásra, eszmerendszerre. A legtöbb vallás ráadásul nem is közveszélyes eszmékre nevel..sőt.
Nagyon sok embernek szüksége van rá, mert kell neki valami támasz.
Írom ezt úgy, hogy teljesen ateista vagyok, és ma is nagyokat sóhajtva csuktam be az ajtót, miután a drága Jehova Tanúi barátaim mindig megtalálnak... bár ők más tészta.
Egy értelmes, egészséges, gondolkodó ember belátja, hogy felesleges és nincs értelme még csak tudomást sem venni róluk.
Az ateizmus luxus. Ha életfogytig egyedül vagy egy börtöncellában egy benganagy feka állattal, aki minden este lepedőt terít a rácsok elé, akkor bizony nincs más mentsvárad, mint a hit.
Egy ideális világban nincs értelme a vallásoknak, de a világ nem ideális.
Különbség van a hit és a vallás között. A legtöbb hívő tudós pl. nem egy bizonyos vallás istenében hisz, hanem egy elméleti istenben.
A Biblia meg valóban hemzseg az erkölcstelen tanításokból, és a kereszténység alapgondolata (eredendő bűn) is egy erkölcstelen gondolat, de ahogy már említettem, a hit nem egyenlő a vallással, és nem kell kereszténynek lenni és elfogadni a biblia tanításait ahhoz, hogy hívő legyen valaki. A keleti vallásokban pl. nem is nagyon vannak istenek. Ezek a vallások leginkább azt tanítják, hogy maga a lélek az isten, és mindenkiben bennlakozik a saját, személyes belső istene. Ezek a vallások/filozófiák egyre népszerűbbek. Ez semmivel sem racionálisabb hit, mint mondjuk a keresztény hit, de mondjuk kevésbé ártalmas. Én pl. szivesen látnám, ha ez a filozófia átvenné a nagy monoteista vallások helyét.
A világ mára feltétlenül és nagy mértékben megváltozott.
Aki jár, kel Európában, az csodálkozva tapasztalhatja. Béke, szabadság és tolerancia honol mindenütt. Mi, magyarok is változtunk, de a mi változásunk egészen más irányba történt, lévén a halódó szocializmus megszűnése lekötötte a figyelmünket és a gazdasági változásokkal terhelt identitásvesztés nem pótolja azt, hogy visszatérünk a világ vérkeringésébe, ott, ahol a világ tart és ebben még helyet kapnak a vallások.
Sajnos.
Az angol hadseregben vannak olyan ezredek, ahol a királyra esküsznek fel és nekik nem kell ideológia, az ezred tulajdonosa is az uralkodó és a katonáknak harcolniuk kell mindenki ellen, a király parancsa szerint.
Az USA-ban más a helyzet, de a napokban megnéztem a Delta Force valamelyik filmjét, ahol a katonák türelmetlenül várják a bevetési parancsot, mert van mindenféle hatásos fegyverük és égnek a harci láztól, de az őrnagyuk féken tartja őket, amíg az ezredes nem engedélyezi, aki a tábornoktól, az meg az elnöktől személyesen várja az utasítást.
Így van ez az atomfegyverekkel is, a katonák az anyjukra is ledobnák, ha parancsba adják és sajnálatos módon az USA elnökei többnyire vallásosak és a politikai helyzet függvényében ez mindenképpen befolyásolja őket az iszlám országokkal szemben, meg talán a más vallások, ideológiák sem hagyják őket hidegen.
Mi magyarok a vörös veszedelem országához tartoztunk sokáig és kicsin múlott, hogy nem nyomták meg azt a gombot, pedig aligha akadt olyan ember, aki személyesen rosszat akart volna az amerikai népnek nálunk, mégis többször, például a kubai válság idején, vagy a cseh forradalom leverésekor csak egy hajszál hiányzott a világ pusztulásához.
A különböző ideológiák igen veszélyesek és gyakran okoztak háborút, fognak is még talán, de éppen ezért én nem engednék vallásos embert atomfegyver közelébe, mert szerintem nem igazán normálisak azok, akik képzeletbeli lényekben hisznek.
JFK-t szinte ünnepelték, mert ultimátumában kilátásba helyezte az atomfegyver bevetését és még szerencse, hogy Hruscsovnak mégis több esze volt, bármilyen elvakult bolsevik is volt és leállította a kubai blokádot áttörni készülő hajóhadat. A dallasi golyót akár saját beosztottjai is kiutalhatták ezért, cseppet sem lennék meglepve.
Én ebben látom a legnagyobb veszélyt, mert a közemberek bármilyen hibbantsága kevésbé számít, bár kétségtelen, hogy számukra is elég idejétmúlt az agyonszabályozott vallás, amely soha nem oldott meg semmilyen kérdést, csak lényegében a szőnyeg alá söpri a problémákat.
Véleményem szerint nagy kár, hogy a modern ideológiai fejlődés megtorpant az orosz kommunizmus bukásával, mert az emberiség már nem térhet vissza két évezreddel ezelőtti állapotába, bárhogyan kozmetikázzák is a vallást, az nem képes megújulni, egy modern és működő eszme is szükséges lenne a jövőre nézve, amely megoldja a szemben álló vallások problémáját és az alsó néprétegek alárendelt és kirekesztett helyzetét.
Szerintem egy nyugati mintájú szocializmus még számításba jöhet, ha sikerül megoldani a demokrácia és a magántulajdon kérdését és ha az embereknek lenne egy valós képük a jövőről, ahol egy ideológia itt a Földön is megoldást helyezne kilátásba, akkor az emberiség kevésbé keresné a túlvilági csalóka ábrándot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!