Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek van valami köze a...

Szerintetek van valami köze a vallásnak a narkotikumokhoz, vagy az alkoholizmushoz?

Figyelt kérdés

Egy barátommal láttam a misétől kijövőket, tisztára mámoros arccal, amire a cimborám meg is jegyezte: - Te, ezek be vannak rúgva! - Nem hiszem, hogy ennyire hasonló lenne a kettő, de azért gondolkodtam rajta, hogy aki mondjuk kitér, annak nincsenek e elvonási tünetei, meg hát ugye nálam komolyabb ember is, Marx, egyenesen ópiumhoz hasonlítja a vallást.

Talán valóban egyfajta menekülés mind a kettő, illetve három, a vallás, a narkó és az alkohol.

Lehet, hogy nem a jó rovatba tettem ezt a kérdést, mert engem tényleg érdekel ez az összevetés.

Mi a véleményetek?

2014. máj. 19. 20:10
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
38%
A vallás a nép ópiuma. Rég megmondták. Marx, 1844.
2014. máj. 19. 20:32
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a vallás ugyanúgy örömforrás, mint a drog vagy az alkohol, a horgászat, a sport, a párkapcsolat, a filmnézés, zenélés vagy a gyereknevelés. Bármelyik végén lehet az embernek mámoros az arca. Ettől még nem sorolám őket egy kategóriába, mert különböző szintű örömforrások. Az alkohol, a drog, az evés vagy a szex esetén viszonylag kis erőfeszítéssel lehet rövid távú örömhöz jutni. A sportnál, zenélésnél sokkal nagyobb kitartás kell, de az öröm is hosszabb távú. Eszerint a szempont szerint én a vallást nem a droggal meg az alkohollal sorolnám egy kategóriába.
2014. máj. 19. 20:35
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha olyan lenne, mint a drog, vagy az alkohol, akkor sokkal több gyakorló vallásos lenne.
2014. máj. 19. 21:43
 4/17 anonim ***** válasza:
100%
Gondolom a barátod csak másokon tud röhögni és semmi már érdekes nincs benne.
2014. máj. 19. 22:09
 5/17 anonim ***** válasza:
87%
A vallásnak semmi köze nincs sem a narkotikumokhoz, sem az alkoholizmushoz. A mámoros arcokat a hívők esetében inkább lelki, szellemi, érzelmi okokra lehet visszavezetni, amiket vagy az istentisztelet, vagy valami más örömteli esemény vált ki belőlük.
2014. máj. 20. 01:07
 6/17 anonim ***** válasza:
26%
Miseborról hallottál már?
2014. máj. 20. 02:01
 7/17 Salx Narval ***** válasza:
Némelyiknek van és nem is titkolt dolog. A sámánok, varázslók, gyógyítók, sokszor nyúlnak narkotikumhoz, hogy istenekkel, szellemeikkel, vagy túlvilági lényekkel beszélhessenek. De nyilván te nem ezekre gondoltál. Szerintem ezeken az amcsi zenés istentiszteleteken is tuti, hogy valamit nyomatnak, bár extázist e nélkül is ellehet érni, de szerintem alapoznak egy kicsit otthon.:D Nálunk a Hit gyüliseknél lehet legjobban megfigyelni az extázis tömegekre gyakorolt hatását. Ők biztos, hogy nem isznak, inkább csak rájátszanak kicsit a dologra, ez afféle öngerjesztés szerintem. Azt mondják a szentlélek jelenléte, de ezt csak ők hiszik így, senki más. Szóval én inkább az extázishoz hasonlítanám a hívők örömérzetét, kábultságát,amikor egy-egy szónoki képességgel megáldott személyt hallgatnak, ill ezt énekkel zenével is fokozhatják. Állítólag Hitler is hasonlóképp hatott a tömegekre. Természetesen nem akarok párhuzamot vonni, csak a szónoki képességét emelném ki.
2014. máj. 20. 02:03
 8/17 anonim ***** válasza:
54%

Nem, nincs köze, ezt csak a komvsik találták ki.

A barátod meg gondolom egy tipikus swag yolo. :)

2014. máj. 20. 09:01
 9/17 A kérdező kommentje:

Az agyunkra sokféle biokémiai anyag hat, különféle vegyületek, amelyek szabályozzák a gondolkodásunkat, az érzelmeinket.

Maga a szervezet is termel ópiátokat, a sport nem is volt rossz példa, hiszen közismert, hogy a kifáradt sp

2014. máj. 20. 15:21
 10/17 anonim ***** válasza:

„Az agyunkra sokféle biokémiai anyag hat, különféle vegyületek, amelyek szabályozzák a gondolkodásunkat, az érzelmeinket.”

Jó, de a vallásnak ehhez mi köze van? A biokémiai folyamatok tudtommal nem a hitgyakorlás függvényei.

2014. máj. 20. 18:42
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!