Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek van valami köze a...

Szerintetek van valami köze a vallásnak a narkotikumokhoz, vagy az alkoholizmushoz?

Figyelt kérdés

Egy barátommal láttam a misétől kijövőket, tisztára mámoros arccal, amire a cimborám meg is jegyezte: - Te, ezek be vannak rúgva! - Nem hiszem, hogy ennyire hasonló lenne a kettő, de azért gondolkodtam rajta, hogy aki mondjuk kitér, annak nincsenek e elvonási tünetei, meg hát ugye nálam komolyabb ember is, Marx, egyenesen ópiumhoz hasonlítja a vallást.

Talán valóban egyfajta menekülés mind a kettő, illetve három, a vallás, a narkó és az alkohol.

Lehet, hogy nem a jó rovatba tettem ezt a kérdést, mert engem tényleg érdekel ez az összevetés.

Mi a véleményetek?

2014. máj. 19. 20:10
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Elnézést, elakadt a wifim.

Az agyunkra sokféle biokémiai anyag hat, különféle vegyületek, amelyek szabályozzák a gondolkodásunkat, az érzelmeinket.

Maga a szervezet is termel ópiátokat, a sport nem is volt rossz példa, hiszen közismert, hogy a kifáradt sportoló agyára endorfinok hatnak.

Különös egyensúly ez, a fáradtság jelzi, hogy a sejteknek pihenésre van szüksége, ezt a kellemetlen érzést próbálja magától ellensúlyozni a testünk, de ha tovább történik a tevékenység, akkor adrenalin áramlik a vérbe, mert bizonyára a szervezet úgy ítéli meg, hogy különleges esemény történik, menekülés, vagy ehhez hasonló és a fáradtság eltűnik.

Természetesen a saját testünk általában nem termel annyi és olyan erős narkókat, mint mondjuk a heroin, de a hatásmechanizmus egy és bizonyos esetekben a saját vegyi gyárunk is képes lehet arra, amire az enyhébb drogok.

Közismert, hogy aki vallási buzgalmában túlzásba viszi a böjtölést, sokáig koplal, meditál, és ha olyan helyen tartózkodik, ahová a külvilág ingerei nem jutnak el, könnyen hallucináció áldozata lehet.

Maga az agy jutalmazási mechanizmusa is biokémián alapul, a jó érzés, ami sikereink következménye, egyfajta gyenge drog hatása, a szerelem, vagy csak az, ha megszeretünk valakit, vagy valamit, az is hasonló vegyi impulzus következménye.

Végtére is az alkohol és minden drog is nagyjából hasonló, de persze sokkal durvább és külső beavatkozás, hatása is sokkal erőteljesebb, de azért a szervezet saját anyagainak a hatásosságát sem szabad lebecsülni.

Egy féldeci tömény a legtöbb emberre sokkal kisebb mértékben hat, mint a saját biokémiája által termelt és speciálisan adagolt vegyületei, amikor haragra gerjed, vagy elérzékenyül és olyan erős késztetést okozhatnak, aminek nem is tud mindenki ellenállni, akármennyire is próbál uralkodni magán.

A különféle szertartások rafinált módon igyekeznek kihasználni ezt a lehetőséget és az extázis ki tud alakulni, egy kaptafára megy a hitgyülis, vagy a rock koncerten történő kábulat, de a tömegpszichózis a politikai gyűléseken is hathat, nem egy demagóg szónok épített már erre.

Az érzelmek manipulálása manapság egyre jobban ismertté válik és a szervezet vegyi háztartásának egyre pontosabb ismerete lehetővé tesz eddig elképzelhetetlen dolgokat és feltárja az eddig ismeretlen agyi működések hátterét és a vallás narkóhoz való hasonlítása sem tűnik ennek fényében teljesen butaságnak, bár ez edig csak filozófiai megfigyelésen alapult.

Mi a a "swag yolo" ?

2014. máj. 20. 21:36
 12/17 Salx Narval ***** válasza:
Hát, tény, hogy az agyunk sokszor megtréfál minket. Kísérletek bizonyítják azt is, hogy a szándékosan félreinformált agy, képes bármilyen érzetet kiváltani anélkül, hogy valós fizikai hatás érné a tesztalanyt. Némelyik merészebb kutató a minket körülvevő világot is fikciónak tartja, legalább is kétségbe vonja a látott és érzett hatások, ingerek, valódiságát, sőt némelyik a létét is. Biztos, hogy valami van ezekben a dolgokban, de talán ennyi azért még sincs.:D Bocs a kitérőért.
2014. máj. 20. 23:47
 13/17 anonim ***** válasza:
Kérdező! Azért én nem hasonlítanám össze a narkotikumok és az alkohol okozta bódult állapotot a hitgyakorlás okozta jókedvvel. A kettőnek (bocsánat, háromnak) ugyanis kb. annyi köze van egymáshoz, mint a villanyégőnek a cserebogárhoz (vagy mint a cserebogárnak Mark Twainhez) – azaz semmi.
2014. máj. 20. 23:54
 14/17 A kérdező kommentje:

Pedig több köze van hozzá, mint gondolnád.

A kábítószerek pontosan azokat a mechanizmusokat használják, amiket a saját szervezetünk alkotott meg, csak más a dózis és némelyik vegyületben van kisebb eltérés, ezért a hatása sem teljesen az, mint az eredetileg lett volna.

Az világos, hogy egy liter konyaknak megfelelő narkozist, a saját szervezetünk soha nem fog termelni, nem is ezt mondom, de a vallási extázis pontosan olyan hatáson alapul és meglehet, rá is lehet szokni.

Arról már nem is beszélek, hogy sok valláshoz hozzátartoznak nem létező, képzeletbeli lények, amiket a vallásuk hatására valóságosnak vélnek, ez is egy jellemző kábszeres tünet.

A hippik mozgalma, a béke és a mindenre kisugárzó szeretet is főleg a fű hatásán alapult, mert amíg annak az alkalmazására sor nem került, addig a legtöbbjük csak szónokolt, hiszen az érzelmek nem jönnek csak úgy, maguktól.

Ők nem vártak arra, hogy a saját szervezetük termelje meg egy bonyolult idegi áttételen keresztül az ezt okozó vegyi anyagot, aminek mennyisége soha nem érte volna el azt a szintet, amit ők igényeltek, ezért mesterségesen bódították magukat és ebből a kábulatból született a hippizmus, aminek hatása az egész világon, még nálunk is érezhető, mind a mai napig.

Az is figyelemre méltó, hogy a régmúltban gyakran megesett, de akár manapság is előfordul, hogy egy vallási rituálén narkót is alkalmaznak, mert hamarabb és erősebben előjönnek azok az érzések, amiket igényelnek az érintettek.

2014. máj. 21. 01:36
 15/17 anonim ***** válasza:
Nagyon érdekes, amit leírtál Kedves Kérdező, egyetértek veled! Engem 10 évvel ez előtt társfüggőnek nevezett a pszichiáterem ... szóval a pasim volt a narkóm ... Na most az az érdekes, hogy amit okozott nekem évekig az fájt De furcsamód arra lettem figyelmes, hogy mikor nem volt balhé, akkor én kerestem a feszültség forrást ...azt az érzést amit megszoktam. És ezt én az adrenalin függőségnek tudom be.
2014. máj. 21. 18:49
 16/17 anonim ***** válasza:
Hiába csűröd-csavarod, a drogok és az alkohol élettani hatásait akkor sem lehet egy lapon említeni a hitgyakorlás okozta pozitív érzésekkel. A narkó és a szesz bénítják az agy bizonyos részeit, aminek következtében tompul a racionális gondolkodás és felerősödnek az ösztönös érzések/érzelmek. A vallásos emberek esetében szó sincs semmiféle agykárosító hatásról – Ők elsősorban a belső meggyőződésükre hagyatkoznak, aminek semmi köze nincs sem a pszichoaktív szerek okozta tudatkihagyáshoz, sem a biokémiához, sem pedig a 60-as években oly divatos hippimozgalomhoz.
2014. máj. 21. 19:24
 17/17 anonim ***** válasza:
És természetesen sem a társfüggőséghez sem, ugye kedves 15-ös?
2014. máj. 21. 19:26
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!