Mi a bizonyíték hogy nincs isten?

Nincs rá semmiféle bizonyíték. De valami ennyire fontosnak a létezésében akkor kellene hinni, ha bármiféle jelét adta volna már létezésének azon kívül, hogy rengetegen hisznek benne.
Bár az igazán megátalkodott ateisták, mint én ..., hát nem tudom, milyen erős jel kéne hozzá.
Pl. ha este az ismert csillagokból az égen kirajzolódna ez a szó "Isten".
Ugye első gondolatom az lenne, hogy álmodom, a második a Kész átverés show, vagy a David Copperfield. De ha kiderülne, hogy neeem, wazze, most ez nem trükk, apafej, na akkor igen, akkor hinni kezdenék én is. De amig van egyszerűbb, jobb magyarázat, addig minek. (Occam)

Arra, hogy egyetlen isten sem létezik, nincsen bizonyíték.
Akár 35 milliárd különbőző isten is létezhet - vagy még több. Ugyan egyet sem látunk soha, és a hatását sem - nagyon úgy néz ki, hogy nélkülük működik a világ - de ettől még létezhetnek.
A keresztények istene nem létezik, ez bizonyított tény.

Eddig 2xsü adta a legértelmesebb, és tudományos szempontból legfairebb választ.
"Egy ilyen állítást nem letet cáfolni. Pont ezért nem lehet semmiféle következtetést sem levonni belőle. Mit jelez előre az, hogy létezik láthatatlan rózsaszín egyszarvú? Azt, hogy 0-nál nagyobb az esélye, hogy létezik. De mennyi? Erről nem mond a modell semmit."
Ez pontosan így van, de legyünk még korrektebbek: abszolút értelemben nem bizonyítható, de nem is cáfolható.
További problémát jelent az, amit már többen felvetettek: mi az az Isten? Amíg nem tudom mi az, addig értelemszerűen nem tudom se bizonyítani, se cáfolni.
Ráadásul egy huszárvágással megoldható minden Isten elleni érv: mindent isten teremtett. Darwint, az evolúciót, a kvarkokat, a logikai hibákat, és így tovább. Meggyőző? Nem különösebben. Lehet, hogy így van? Nem túl valószínű, de elméletileg lehetséges. Bizonyítható? Semmiképp. Cáfolható? Semmiképp.
Más: mi van akkor, ha isten nem akar megnyilatkozni? Egy omnipotens lény képes is lenne erre, akárhogy kutatjuk, ő makacsul ellenáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!