Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Egyáltalán volt már itt olyan...

Openyoureye kérdése:

Egyáltalán volt már itt olyan kérdés amiben egy vallásos vagy ateista elismerte, hogy tévedett? És ha igen, mi volt az?

Figyelt kérdés
Számtalan vitában vettem már részt, de, hogy valaki elismerje, hogy tévedett, nos ezek igen ritka alkalmaknak számítanak. Szerintem. Ti, hogy vélitek? Viták ezek amik itt folynak vagy inkább mindenki elmondja a véleményét és ennyi?
2014. júl. 30. 01:56
1 2 3 4 5 6
 41/57 ceri ***** válasza:
0%
Hitetlen embernél a bűn általános fogalma értelmezhetetlen. Mindenek előtt anyag van, racionalitás és az ego érdeke. Kompromisszumos alapon esetleg elfogadnak bizonyos normákat, de ezt is az érdek mozgatja. Nincs felsőbbrendű (isteni) törvény, mert akkor valamilyen felsőbbrendű lényt is feltételezni kellene mögé.
2014. júl. 31. 07:17
 42/57 anonim ***** válasza:
87%

"Arra se gondolsz hányan lettek öngyilkosok az ateizmus miatt."

Ne haragudj: te kit nézel hülyének?

2014. júl. 31. 10:34
 43/57 anonim ***** válasza:
100%

"Hitetlen embernél a bűn általános fogalma értelmezhetetlen"

Szerinted.

Valamennyi társadalomban élő ember kiválóan ismeri a bűn fogalmát: ez a társadalom elfogadott szabályainak az áthágása.

Amúgy ezt már a csordaállatok is ismerik - és előbb voltak ezek a szabályok, és csak messze jóval utána jött a vallás. Vagy szerinted melyik tehén vallásos?

A vallásnak pedig semmi köze az erköcshöz - csak átvette a társadalomtól, és szeretné kisajátítani.

2014. júl. 31. 10:39
 44/57 r.sentinel ***** válasza:

Kedves openyoureye !!!

Ha mar nyilt beszelgetesrol van szo akkor nyiltan valaszolj esetleges sertodesedre es ne elbujva e-mailt kuldozgetsz hogy a sajatos buszke egodat nehogy valaki megsertse mert nagy a bolcsesseged.

Ertekelem hogy leveledben elfelejtettel intelligens emberekhez NEM melto szavakat hasznalni es talan meg nem estel le a lorol, de nem art a gyakorlas a haladast illetoen es a becsukott szemeket jobb ha tagasabban nyitva tartod , igy talan tobbmindent is megerthetsz a korulotted zajlo valos vilagbol :)

Udvozlettel egy szep napot :)

2014. júl. 31. 11:30
 45/57 r.sentinel ***** válasza:

Ja es kedves teso :)

Csak hogy masok se maradjanak le a nagy egoval telt buszkesegedrol, igy idezem szavaidat:

"Ha nem a múlt emlékeiből merítenél és túllépnél bizonyos dolgokon talán te is jobban járnál. Talán azt is mondanám, hogy fejlődőképes vagy. De erre a sárdobálásra most mit lehet mondani? Meg egyébként is mi szükség volt rá? Vagy talán megint sértve érezted a mimóza lelked? Megtehettem volna, hogy ezt a választ kiírom a kérdésemhez, valszeg elég sokan elolvasták volna, hisz a kérdező válaszára kíváncsiak az emberek míg a tiéd felett átfutottak és valszeg kaptál volna hideget-meleget. De nem teszem, mert én többre tartom magam annál, mint amit te képviselsz ;) Remélem most, hogy jól beszólhattál, jobban érzed magad és nem szadizol másokat egy ideig.

Legyen szép napod tesó :)"

2014. júl. 31. 11:34
 46/57 anonim ***** válasza:

#39: "Arra se gondolsz hányan lettek öngyilkosok az ateizmus miatt."

Kábé ugyanannyian, mint a vallás(ok) miatt. De lehet hogy még kevesebben is, ha beleszámítjuk a különböző vallások bajuszakasztásainak eredményeiből születő öngyilkosságokat is (mert mondjuk a fanatikus muszlim kiirtotta a keresztény egész családját (vagy fordítva), ezért a megmaradt tag nem látta értelmét a további életének). Erre nem gondoltál? :)

2014. júl. 31. 12:01
 47/57 anonim ***** válasza:
Sentinel, ego vagy nem ego, én most Opennel értek egyet, vagyis az általad legutóbb idézett írásával. És nem elfogultságból, hanem mert tényleg s(z)árkenegetés volt, amit a #12 válaszodban műveltél.
2014. júl. 31. 12:03
 48/57 Pendulum92 ***** válasza:

Én nagy dolgokra főleg utólag jöttem rá, meg közben is persze.(vitákra gondolok)

Vitatkoztam én is itt sokat, és sok szempontot megismertem, akkor változott is a véleményem, de én úgy működök, hogy alapjáról építem fel a világlátásomat, mindig beépítek valamit, ha valami nem illik a képbe, egy ideig karanténban tartom. Az nem stabil személyiség, aki egyik pillanatról a másikra átfordul és elkezd másban hinni.

Régen a spiritualitást, a vallást utáltam. Annyit láttam a vallásban, hogy már megint vasárnap este van és templomba kell menni, végig kell hallgatni ugyanazt ezredszerre is. Legkevésbé sem éreztem át a dolog igazi lényegét. Nem azt mondom, hogy most templombajáró leszek, és mindennek lett értelme, hanem hogy van valamicske értelme a vallásnak is.

Főleg az utóbbi időben elkezdtem tanulmányozni a buddhizmust és a kereszténységet, és nagyon meglepődtem, hogy mennyi közös van bennük, minél mélyebbre megyünk. Elkezdtem olvasni a Bibliát is, amitől korábban undorodtam.

Csak az emberi értelmezés évezredes ferdüléséből következett eszméket láttam korábban benne. De ha olvasod, valami furcsa dolog is történhet. Valamit érzel benne. Ha elég nyitott elmével olvasom egyes sorait, valami mélyebb dolog megérint. Nem minden sora természetesen. Főleg Jézus mondásaira gondolok itt.

Én a Bibliát többszintes spirituális műnek tartom. Első szintje az erkölcsre tanítja, Istenfélésre az egyszerű embert. De van egy mélyebb síkja is, amit főleg Jézus képvisel. Nem tudom, Jézus élt-e, vagy nem, honna vették a gondolatait, vagy sajátjai voltak-e, de hogy van bennük valami, az tuti.

Szerintem ez volt a célja a Biblia emberi íróinak. Ezt nem lehet értelmezésekből átélni, csak is tiszta elmével. De ugyanezt lehet átélni, ha monjuk a Zen filozófiáját követjük. Teljesen mindegy, ha a gyökeret nézzük. Csak jó mélyre le kell ásni. Sajnos 2000 év üledéke nagyon sok torzulást hozott.

Korábbi vitánkra utalva, ez a vallások értelme, a mély lelki átalakítás egy jobb világért, a lelki fejlődésért.

2014. júl. 31. 12:46
 49/57 A kérdező kommentje:

r.sentinel-nek:

- :) Mint a neked írt privát üzenetben is közöltem, nem akartalak nevetség tárgyává tenni, ezért sem írtam ide ki azt amit. Egyébként nincs benne semmi titok, nyugodtan bemásolhatod ide, ha neked attól megnyugszik a lelked. Ne haragudj, de inkább még most állj le mielőtt jobban beégeted magad. Egyébként a 12-es hozzászólásodban lévő dolgok, amikre hivatkozva okoskadsz, a környezetükből kiragadott mondatok, így nem tükrözik a valóságot. Részemről a beszélgetés lezártnak tekintendő.

Neked pedig kösz, Sceptic! ;)

2014. júl. 31. 16:52
 50/57 anonim ***** válasza:

"Arra se gondolsz hányan lettek öngyilkosok az ateizmus miatt."

Kár hogy erről még nincs statisztika. Legalább is én még nem láttam. Viszont fogadunk, hogy hova billen a mérleg nyelve, ha összehasonlítjuk a keresztényi öngyilkosokkal :D Vehetjük akár az elmúlt 20 évet is.

"Az ateisták szemével nem is lehet eldönteni mi a bűn. "

Hmm. Pedig az erkölcs nem a vallásokból származik. Hol itt a logika? :D

"Mindenek előtt anyag van, racionalitás és az ego érdeke. "

Elhiszed nekem hogy nem minden ateista materialista? A legtöbb ateista tudtommal az ezotériában hisz. Persze attól függ, hogy miképp definiáljuk az ateizmust, mert valahol a buddhisták is azok. Szóval...túl tágan fogalmazol, és azt is rosszul csinálod.

2014. júl. 31. 19:00
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!