Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A kereszt szent jelkép, vagy...

A kereszt szent jelkép, vagy kivégző eszköz? Esetleg mindkettő? Melyik inkább?

Figyelt kérdés

Annyi irodalmi mű, közismert film, mint pl. "Az Ördög ügyvédje" című is, állítja szembe egymással valamelyik nagy egyházat, és Sátánt, pedig csak egy kicsit kell utána nézni a történelmüknek...

A katolikus kereszt és a "666" jelképe biztos szöges ellentétben van egymással?

Provokatív a kérdés? Pedig szerintem ez már sok ember fejében megfordult.

2008. aug. 3. 23:28
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
84%

Tehát az alapkérdés: a kereszt kivégző eszköz-e vagy szent eszköz?

Kivégző eszköz: olvasható a Bibliában. Ez a része gondolom nem kérdés:)

Szent eszköz-e? Nos, nem kell csókolgatni. Ha erre gondolsz. De mindenesetre a bűneim/bűneid helye lehet, ha megtértél:

Pál apostol mondja:

Gal. 2,20

Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem.

2008. aug. 9. 10:42
 12/24 A kérdező kommentje:

Kedves válaszoló, örülök véleményednek.

De gondolhatod, ha ezt a verset szó szerint vennénk, elég érdekes lenne, igaz?

Igen, szerepel úgy is az Írásokban, hogy 'fára szegezte bűneinket', (mert hogy állítólag eredetileg egyenes oszlopot jelentett az a szó, amivel a Biblia ezt leírja).

De ezen versek, biztos nem adnak magyarázatot a 'kereszt' ilyen jellegű használatára.

Mert azért lehet mondani, hogy sok ember életében egy bálvány.

2008. aug. 9. 14:04
 13/24 anonim ***** válasza:
100%

BNem teljesen értem a kérdező kommentjét.

Ez most a kereszt megkérdőjelezése akar lenni, amit a Jehova tanúi állítanak?

2008. aug. 11. 14:22
 14/24 A kérdező kommentje:

Tényleg, ez is lehetne egy jó kérdés.

mi bizonyítja, hogy Jézus kereszten halt meg, ahogy azt ma a legtöbben hiszik?

Ezt nem is kell új kérdésként kiírní, bár még meggondolom.

A kérdés viszont jó, mert a kereszt, azért valljuk be őszintén, elég ellentmondásos abban a formában, ahogy most használják.

2008. aug. 11. 15:08
 15/24 anonim ***** válasza:
10%
A kereszt egy bálvány, amit bizonyos primitív népcsoportok, pl. katolikusok imádnak.
2008. aug. 11. 16:11
 16/24 anonim ***** válasza:
73%

"bizonyos primitív népcsoportok, pl. katolikusok"

Ez egy elég intelligens hozzászólás volt. :)

2008. aug. 11. 16:17
 17/24 A kérdező kommentje:

Sajnos ezek ellen nem tehetek semmit, az ilyenek ártanak a legtöbbet a feltételezett igazságnak.

Azért írtam feltételes módban, mert sokan nem szeretik, ha "vallásos igazságról" beszélünk, mintha, olyan nem is létezne.

De nagy kár, hogy ilyen sértő módon véleményeznek egyesek, mert magukat járatják le, meg persze azt az állítást is, amit lehet hogy jól mondtak.

2008. aug. 11. 16:35
 18/24 anonim ***** válasza:
100%
milyen szerencse hogy a bibliát NEM szószerint kell értelmezni!
2008. okt. 30. 16:22
 19/24 anonim ***** válasza:
91%

"Nem teljesen értem a kérdező kommentjét.

Ez most a kereszt megkérdőjelezése akar lenni, amit a Jehova tanúi állítanak?"

Ha nem érted, attól még nem kell szerintem rögtön Rájuk mutatni. Kicsit turkálsz a neten...látni fogod hogy nem csak ők kérdőjelezik meg a keresztet Pédájul ni:

Érdekes a New Catholic Encyclopedia megjegyzése: „Krisztus megváltó halálának a bemutatása a Golgotán nem volt témája az első keresztény századok jelképes alkotóművészetének. A korai keresztények annak hatására, hogy az Ószövetség tiltja a faragott képek készítését, még az Úr szenvedése eszközének ábrázolásától is tartózkodtak” ([1967] IV. köt., 486. o.).

Az első századi keresztényekről ezt írja a History of the Christian Church című mű: „Sem a keresztet, sem a kereszt megformált utánzatait nem használták” ([New York, 1897] J. F. Hurst, I. köt., 366. o.).

2009. jan. 4. 09:56
 20/24 anonim ***** válasza:
91%

"Feltámadt a halálból, ez is egy bizonysága, hogy győzőtt a halál felett."

Akkor még miért ábrázolják keresztre feszítve mind a mai napig ha győzött? A kereszten inkább legyőzöttnek néz ki.Értitek az ellentmondást? A Válaszom a fent említett okok miatt is hogy kivégzőeszköz egyértelműen, ami sokak szemében jelkép. Az hogy szent,azt nem mondanám:

"Mivel tehát az Isten leszármazottai vagyunk, nem szabad azt hinnünk, hogy az isteni Lény aranyhoz, ezüsthöz vagy kőhöz hasonló, olyasmihez, amit az emberi művészet és elgondolás formált meg. Igaz, az Isten szemet hunyt az ilyen tudatlanság ideje felett." Csel 17:29

2009. jan. 4. 10:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!