Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A kereszt szent jelkép, vagy...

A kereszt szent jelkép, vagy kivégző eszköz? Esetleg mindkettő? Melyik inkább?

Figyelt kérdés

Annyi irodalmi mű, közismert film, mint pl. "Az Ördög ügyvédje" című is, állítja szembe egymással valamelyik nagy egyházat, és Sátánt, pedig csak egy kicsit kell utána nézni a történelmüknek...

A katolikus kereszt és a "666" jelképe biztos szöges ellentétben van egymással?

Provokatív a kérdés? Pedig szerintem ez már sok ember fejében megfordult.

2008. aug. 3. 23:28
1 2 3
 1/24 anonim válasza:
88%

Egyszerű paraszt ész..A kereszt kivégzőeszközként funkcionált. Miután Jézust is keresztrefeszítették azután lett szent jelkép. A vesztőhely ezáltal vált szimbólummá.

A 666 pedig nem akarok hülyeséget mondani de azt hiszem csak egy olyan fejezetet jelöl a Bibliában ahol megjelenik a gonosz, ennyi.

2008. aug. 4. 01:00
 2/24 anonim ***** válasza:
30%
De hülyeséget mondasz. A jelenések könyve szerint a 666 a fenevad száma, amely nélkül az armageddon előtti időkben nem lehetett adni és venni. Ezek után nézd meg bármelyik termék vonalkódját! Van benne három elválasztójel, ezzel hosszabbak, mint a többi. Viszont az elválasztójel megegyezik a hatos számmal, vagyis minden egyes vonalkódot a 666 foglal keretbe.
2008. aug. 4. 08:48
 3/24 A kérdező kommentje:

Csak arra kérnék minden kedves válaszolót, hogy türelemmel

próbáljon meg érvelni, és kerüljük a lehülyéző, egymást sértegető szavakat!

Amiről én írni szeretnék, azt sem személyes sértésnek szánom, hanem próbálok rávilágítani hatalmas ellentmondásokra. Remélem, nem baj!

Az érdekes ebben az egészben az, hogy a keresztény világ a történeteiben a rosszat, a gonoszt, a sátánit, mindig a papokkal, a keresztel, a templommal, állítja szembe, azt a hamis képet láttatva, mintha, ők örök ellenségek lennének, és abszolút két oldalon állnának.

Pedig a gonosz is mindig hazugságra épít, és az egyház?

A tetteiket, ha összevetjük pl.:

Miért van az, hogy ha egy militarista, vagy szélsőséges eszméket valló szekta szőrnyűségeket követ el, és pár száz ember életét kérik rajtuk számon (a legrosszabb esetben is), ez sokkal nagyobb gyilkos indulatot szül, mint azon "keresztény" egyházak rémtettei, melyek sok 10 millió emberéletbe kerültek?!!!!

Miért sütkéreznek most is a "dicsőségükben"?

És hiába szépítjük, hogy az a "vallásföldrajzi" kereszténység nem egyenlő a hívőkkel, mert ez egyszerűen nem igaz!

A legtöbb hősi halott, rendes, tisztességes vallását gyakorló szerencsétlen ember volt, akik azért mentek, sokszor hittestvéreiket megőlni, mert az egyházaik is megáldották a háborúkat, "az én hazámnak mindig igaza van" hazug címen!

A történészek nem nagyon tudnak kivételt ez alól a hozzáállás alól.

2008. aug. 4. 10:42
 4/24 anonim ***** válasza:
27%
nem,a babona szerint a 666 a sátán száma
2008. aug. 4. 13:11
 5/24 anonim válasza:
62%
Nem annyira értek ezekhez a dolgokhoz, nem érdekel az egyház, főleg mert egyetértek azzal hogy elég álszent dolog. A 666ról nem tudok nyilatkozni, nekem legfeljebb egy dal jut róla eszembe. A kereszt már elég régóta szimbólum, ezt viszont tudom, sok "pogány" felfogás szerint a négy elemet jelöli, és azok összetartozását, illetve az életet a kereszteződésben (a pentagram a mágiát, avagy természetfelettit is hozzáteszi, ezért ötágú). A kereszt pedig egyértelműen kivégzések eszköze volt, nem is kevésé. Mindezek ellenére a kereszt egy katolikus szent jelkép, mert jelképpé emelték. A kérdés borzasztóan provokatív, mivel van benne igazság.
2008. aug. 4. 16:29
 6/24 A kérdező kommentje:

Mindenesetre roppant érdekes, hogy egy brutális kivégző eszközt csókólgatnak, akasztanak a nyakukba még akkor is, ha "szent jelképpé" emelték, és csak "átvitt értelemben" gondolják!

Elég degenerált dolog, nem?

2008. aug. 4. 18:18
 7/24 anonim ***** válasza:
88%
De te most minek kéred ki a többiek véleményét ha neked csak az a megfelelő amit te magadnak megalkottál. Ha valaki elmondja a véleményét, (így-úgy...) akkor már te neked esik rosszul és megpróbálsz belekötni. Most azt várod, hogy jöjjön olyan üzenet amilyet hallani akarsz?
2008. aug. 4. 23:54
 8/24 A kérdező kommentje:

Bocsi, nem tudom mire gondoltál, nem én pontoztam le az előttem válaszolókat, másrészt meg nem tudom mivel akarok belekötni, kibe?

Akinek a téma, személyes sértés esetleg, az vagy reagáljon, vagy felejtse el a kérdést, és ne foglalkozzon vele.

De ez utóbbitól a probléma még megmarad!

Én szokásokról, tanításokról beszélek, nem személyeskedni akarok, viszont sok olyan dolgot művel a ma embere is, amibe bele sem gondol.

Pl. ha vallásos buzgalomból teszi egy hívő a fenti kereszt csókólgatást, belegondolt már, hogy ez Jézusnak tetszik-e?

Ha megőlnék egy szeretett hozzátartozómat puskával, akkor én csináltatnák nyomban róla egy kicsinyített másolatot, és azt csókólgatnám? Vajon az akit megőltek, mit gondolna erről, ha élne?

De állítólag a hívők szerint Jézus most is él!

2008. aug. 5. 01:18
 9/24 anonim ***** válasza:
100%
Ez a lényeg. Jézus él, és kereszthalála által megváltotta az emberiséget a halál rabságából. Önként vállalta, életét adta mindenkiért. Ezért a kereszt folytonosan a hívek eszébe juttatja ezt a hatalmas szeretetet és áldozatot.
2008. aug. 6. 08:05
 10/24 anonim ***** válasza:
100%
Feltámadt a halálból, ez is egy bizonysága, hogy győzőtt a halál felett.
2008. aug. 6. 08:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!