Mivel tudják bebizonyítani a hívők ( a Biblián kívül), hogy isten létezik?
Az szerintem nem megfelelő magyarázat, hogy kell lennie, mert ezt és ezt másképp nem lehet megmagyarázni.
Kérem a hosszú bemásolt szövegeket mellőzni. Nem a hitkönyvekben lévőkre vagyok kíváncsi.
Csak a saját gondolatokra fogok reagálni.
"Néztél már körül egy katolikus templomban??? Ha gondolod, elmehetek lefényképezni neked."
Értem, szóval kevered a művészetet a vallási doktrínákkal. Szegény te.
Nem tudjuk bebizonyítani, de nem is akarjuk. A hitünk a bizonyíték.
A hit köznapi és elvont értelmében is arról szól, hogy az ember bizonyíték hiányában is igazságként fogad el valamit. Ez az ember életében elkerülhetetlen és szükségszerű, az emberi természet elválaszthatatlan része.
Szóval, ha bizonyítékokat vársz, akkor rossz úton haladsz a hit megismerésében. Ahogyan az emberi érzelmek sem a logikáról szólnak, nem tudjuk érzelmektől függetlenül irányítani az életünket. Egyetlen ember sem képes teljesen egyéntől függetlenül értelmezni a valóságot.
Ugyanúgy a hit is szubjektív tapasztalat, egyaránt tartalmaz következtetést és érzelmi töltetet is. Amikor valamiben reménykedsz, akkor is hiszel, nem pedig puszta következtetések alapján jutsz bizonyosságra. Vagy amikor tiszteled a törvényeket, és nem leszel bűnöző, akkor is olyan állítások igazságát fogadod el, amik nem bizonyíthatók, tehát hiszel.
Attól még, hogy a hit állításai nem ellenőrizhetők, még nem alacsonyabb rendűek a tudományos állításoknál. Mert emberek vagyunk, nem számítógépek. Életünk nem pusztán a minket érő információk alapján hozott döntések sorozata.
Mondjuk tegyük fel, hogy szereted a csokit (vagy ha nem, gondolj valami más kajára, amit szeretsz). Feltehetem a kérdést, hogy miért szereted a csokit. Erre bizonyára az a válasz, hogy mert finom. Ekkor én azt kérem, bizonyítsd be, hogy a csoki finom. Nem tudod bebizonyítani, hogy finom a csoki, pedig magad mégis úgy tapasztalod, hogy finom, szóval számodra ez egyértelmű igazság. Bizonyítani mégsem tudod.
Tehát ha valaki megkérdi: " Igaz az, hogy a csoki finom?", akkor a helyes válasz az, hogy: "Énnekem ízlik." Ugyanígy, ha tőlem megkérdik: "Igaz az, hogy van Isten?", akkor csak azt tudom mondani: "Én hiszem, hogy van". Mert saját tapasztalataim és érzéseim alapján én bizonyos vagyok benne, mégsem tudom bizonyítani.
"Értem, szóval kevered a művészetet a vallási doktrínákkal."
Mint azt az előbb elmondtam, én nem keverem. Viszont sok ember igen. Ha egy kisgyerek elmegy templomba, és ott azt mondják neki, hogy nézd csak, ott van Isten, akkor a gyerek egy szakállas bácsit lát. Én is így voltam vele. tehát Isten egy szakállas bácsi, és nem vagyok benne biztos, hogy sok ember, aki fanatikus, vagy akár még annak sem kell lennie, meg tudja különböztetni a kettőt egymástól. Ezért nem jó az egyház, és a hitoktatás (amit az egyház intéz), legalábbis nálunk biztos, hogy nem volt jó. Amikor megkérdeztem, hogy miért kell templomba járni, azt mondták, hogy azért, hogy imádkozzunk. Mondtam, hogy azt otthon is lehet, az volt rá a válasz, hogy de aki nem jár templomba, az nem imádkozik otthon...szerintem ennek semmi értelme. Évekig imádkoztam itthon úgy, hogy nem jártam templomba. Összevissza beszél mindenki, az emberek teljes zűrzavarban élnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!