Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Bállványimádás ez?

Bállványimádás ez?

Figyelt kérdés
Katolikus vagyok. Van keresztem,Jézus,Mária ábrázolásom (képek) és nyakban hordható feszületem. Tárgyak ezek. Ha imádkozom,és ha rá pillantok,egy feszuletre,akkor jobban eltudok melyulni az imaban. Miközben nézem az a történelmi pillanat jut eszembe,amikor a megvalltas áldozata megtörtént. Ima közben gyakran említem, hogy e tárgy emlékeztet engem. Napközben arra emlékeztet hogy hol a helyem és hogyan kell elnem. Így én ballvanyimado lennék? Én magam nem hinném. De kíváncsi vagyok a véleményetekre. Baj ha ezek a tárgyak segítenek emlékezni,vagy puszta látványuk fogyelmeztet? Szerintem ettol nem leszek b. Imado.
2014. máj. 27. 23:22
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
36%
Szerintem akkor nevezhető bálványimádásnak, ha ezek elvesztése fájdalmat/félelmet ébresztene benned. Amennyiben ezek nélkül is el tudsz indulni otthonról, vagy enélkül is tudsz imádkozni, akkor nem bálványként imádod őket.
2014. máj. 27. 23:36
 2/21 anonim ***** válasza:
29%

Feltételezhetően nem számít annak, hogyha abból indulunk ki, hogy a katolikus papok nagyon a bálványimádók ellen beszélnek, úgy értem mindig rosszakat mondanak róluk. De keresztek, képek, egyebek a templomokban is vannak, máshol is katolikusok körül, szóval akkor ha az nem számít annak, akkor a tied sem...

Amúgy meg... :)

2014. máj. 27. 23:41
 3/21 anonim ***** válasza:
61%

Bállványimádás: ha fizikai testnek ( akár élettelen, akár élõ ) I-teni lényeget tuladonítassz.

Tehát akkor LENNÉL bálványimádó, ha keresztHEZ, a képHEZ, stb imádkoznál. Azzal, hogy tárgyak segítenek az elmélyedésben mincsen semmi baj, hisz ezt írtad, azt, hogy a tárgy emlékeztet.

Fel sem merült benned, hogy a tárgyhoz imádkoznál, így szó sincs bálványimádásról.

( Más kérdés, hogy a szigorú zsidó ortodoxia szerint, de az Iszlám szerint is az, hogy egy embernek, aki az emberek között járt, kelt, I-teni lényeget tulajdonítanak, hááát ... )

( Még egy: mint mondtam, ahogy leírtad, az semmi esetre sem b.i. Ennek ellenére, ha megnézel egy református templomot, abban éppúgy nincsenek szobrok, festmények, mint egy zsinagógában. Nem takarékossági okból, hanem, mert ha ott van, lehet olyan ember, aki nem úgy fogja fel ahogy Te, hanem a szoborhoz, festmenyhez kezd imádkozni, ami már b.i. Ugyan nem olvastam róla, de valószínûleg erre gondolt Kálvin, amikor úgy alakította ki a szabályokat. Persze volt még egy szempont: ne a mûalkotásokban tess´k az I-tentiszteleten gyönyörködni, hanem tessék elmélyülni. )

Szóval mégegyszer, ne aggódj, amit leírtál, ahogy leírtad, NEM bálvanyimádás.

2014. máj. 28. 00:17
 4/21 anonim ***** válasza:
80%
Én személy szerint azt gondolom, hogy egy jelképet tisztelni, illetve a hitedre való emlékeztetésül ezeket a fent említett dolgokat birtokolni/hordani -Uram bocsá'- akár még érzelmileg is kötődni hozzájuk (olyan értelemben hogy e tárgyak által ábrázolt dolgokhoz, jelentéstartamukhoz kötődsz, vagy aképpen akár a tárgyhoz magához is, mert mondjuk személyes ajándékul kaptad pl), ez mind nem bálványimádás -noha szeretik egyesek azt mindebbe belemagyarázni-, egészen addig, amíg nem egy szobrot, egy szobor alakot, egy fém, vagy papírdarabot imádsz, nem a tárgynak magának hódolsz, illetve nem egyfajta talizmánként viseled/tartod.
2014. máj. 28. 00:23
 5/21 anonim ***** válasza:
A többiek mindent nagyon szépen leírtak, így én is a nem táborhoz csatlakozom. Röviden.
2014. máj. 28. 01:06
 6/21 anonim ***** válasza:

Egy megtért emberben ott van Jézus, a Szent Szellem pedig emlékeztet ha kell, hogy hová is tartozik. Imában szintén ő segít, akkor meg minek egy tárgy?

Amúgy kihez szoktál imádkozni? Mert ha Istenen kívül máshoz is és ha Jézus helyett más közbenjárásában reménykedsz, akkor bálványimádó vagy.

2014. máj. 28. 06:50
 7/21 anonim ***** válasza:
...nem ezen múlik...tudnál-e bolond lenni?....oda tudnád-e adni a hírnvedet (hogy mások tiszteljenek, becsüljenek?)...vagy van-e számodra igazi becsülete tisztelete minden embernek, akkor is ha az éppen hajléktalan, vagy szegény, netán kisebbégi?...el tuod-e engedni a gyermeked életének irányítását, megengedni neki, hogy úgy éljen, ahogyan azt ő jónak gondolja, csupán terelgetésre, az ő belátására hagyatkozva, egxyébiránt pedig elfogadva az ő saját döntését önmaga felől...és még számos más vizsgálandó dolog dönti azt el, hogy bálványimádó vagy-e...amiről írtál, az a legkevésbé sem bálványimádás, hanem segítség, amelyre még szükséged van, ezért használod, és ez helyénvaló...:)
2014. máj. 28. 07:47
 8/21 anonim ***** válasza:
2014. máj. 28. 10:46
 9/21 titak ***** válasza:
33%

Tízparancsolat/2

(II.Moz.20.4-5; V.Moz.5.8-9)

Ne készíts magadnak szobrot, sem semmiféle (kép)mást (arról/azokról,) ami(k) az egekben van(nak) fent, se ami(k) a földön van(nak) lent, se ami(k) a vizekben a föld alatt van(nak).

Ne borulj le nekik és ne engedd, hogy szolgálatukra kényszeríttess, mert én, az Örökkévaló, a te Istened, féltékeny Isten vagyok aki meglátogatja az apák vétkét a fiakon harmad- és negyedízig, azokon, akik gyűlölnek engem

2014. máj. 28. 10:52
 10/21 anonim ***** válasza:
2014. máj. 28. 10:57
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!