Bállványimádás ez?
Feltételezhetően nem számít annak, hogyha abból indulunk ki, hogy a katolikus papok nagyon a bálványimádók ellen beszélnek, úgy értem mindig rosszakat mondanak róluk. De keresztek, képek, egyebek a templomokban is vannak, máshol is katolikusok körül, szóval akkor ha az nem számít annak, akkor a tied sem...
Amúgy meg... :)
Bállványimádás: ha fizikai testnek ( akár élettelen, akár élõ ) I-teni lényeget tuladonítassz.
Tehát akkor LENNÉL bálványimádó, ha keresztHEZ, a képHEZ, stb imádkoznál. Azzal, hogy tárgyak segítenek az elmélyedésben mincsen semmi baj, hisz ezt írtad, azt, hogy a tárgy emlékeztet.
Fel sem merült benned, hogy a tárgyhoz imádkoznál, így szó sincs bálványimádásról.
( Más kérdés, hogy a szigorú zsidó ortodoxia szerint, de az Iszlám szerint is az, hogy egy embernek, aki az emberek között járt, kelt, I-teni lényeget tulajdonítanak, hááát ... )
( Még egy: mint mondtam, ahogy leírtad, az semmi esetre sem b.i. Ennek ellenére, ha megnézel egy református templomot, abban éppúgy nincsenek szobrok, festmények, mint egy zsinagógában. Nem takarékossági okból, hanem, mert ha ott van, lehet olyan ember, aki nem úgy fogja fel ahogy Te, hanem a szoborhoz, festmenyhez kezd imádkozni, ami már b.i. Ugyan nem olvastam róla, de valószínûleg erre gondolt Kálvin, amikor úgy alakította ki a szabályokat. Persze volt még egy szempont: ne a mûalkotásokban tess´k az I-tentiszteleten gyönyörködni, hanem tessék elmélyülni. )
Szóval mégegyszer, ne aggódj, amit leírtál, ahogy leírtad, NEM bálvanyimádás.
Egy megtért emberben ott van Jézus, a Szent Szellem pedig emlékeztet ha kell, hogy hová is tartozik. Imában szintén ő segít, akkor meg minek egy tárgy?
Amúgy kihez szoktál imádkozni? Mert ha Istenen kívül máshoz is és ha Jézus helyett más közbenjárásában reménykedsz, akkor bálványimádó vagy.
Tízparancsolat/2
(II.Moz.20.4-5; V.Moz.5.8-9)
Ne készíts magadnak szobrot, sem semmiféle (kép)mást (arról/azokról,) ami(k) az egekben van(nak) fent, se ami(k) a földön van(nak) lent, se ami(k) a vizekben a föld alatt van(nak).
Ne borulj le nekik és ne engedd, hogy szolgálatukra kényszeríttess, mert én, az Örökkévaló, a te Istened, féltékeny Isten vagyok aki meglátogatja az apák vétkét a fiakon harmad- és negyedízig, azokon, akik gyűlölnek engem
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!