Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Bállványimádás ez?

Bállványimádás ez?

Figyelt kérdés
Katolikus vagyok. Van keresztem,Jézus,Mária ábrázolásom (képek) és nyakban hordható feszületem. Tárgyak ezek. Ha imádkozom,és ha rá pillantok,egy feszuletre,akkor jobban eltudok melyulni az imaban. Miközben nézem az a történelmi pillanat jut eszembe,amikor a megvalltas áldozata megtörtént. Ima közben gyakran említem, hogy e tárgy emlékeztet engem. Napközben arra emlékeztet hogy hol a helyem és hogyan kell elnem. Így én ballvanyimado lennék? Én magam nem hinném. De kíváncsi vagyok a véleményetekre. Baj ha ezek a tárgyak segítenek emlékezni,vagy puszta látványuk fogyelmeztet? Szerintem ettol nem leszek b. Imado.
2014. máj. 27. 23:22
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
0%

A Tízparancsolat egyértelmű választ ad.

Próbálj az élő Istenhez ezek nélkül imádkozni. Ha hiszel, biztosan sikerülni fog.

2014. máj. 28. 11:03
 12/21 anonim ***** válasza:
0%

Kesves kérdező!

Azt gondolom ezek a kezdeti lépések.

Hogy ha rá nézel ezekre a tárgyakra akkor eszedbe jut róluk,hogy hova szeretnél tartozni.De mindezek később akadályok is lehetnek,min amikor a betegnek a törött lába meggyógyul,és nincs szüksége többé a mankóra

De az Igaz Isten ismeret nélkülözhetetlen,hogy tisztelni tudjuk Mennyei Atyánkat,és a Fiú által ismerhetjük meg az Atyát az Ő teremtéséből.Mert az Isten Törvényt,és határt szabott amit Ő betart,és velünk is betartat.

Mindaz ami a Törvénytől eltér az ideiglenes a változás alá vetetett.De amit Mennyei Atyánk Teremt az Örök,mert az Szellemi.

2014. máj. 28. 11:39
 13/21 anonim ***** válasza:
A bálványimádás nem más, mint egy bálvány iránt érzett hódolat, szeretet, imádat, vagy rajongás.
2014. máj. 28. 12:40
 14/21 r.sentinel ***** válasza:
45%

Kedves kerdezo !!!

Eggyertelmu balvany imadas es egy olyan dogma szerint melyet a korabeli papok alakitottaak ki. Sehol nem talalsz arra vonatkozoan irast hogy Jezus vagy a "Bibliai Isten" azt tanacsolna keszits vagy legyen a korzetedben olyan targy/targyak melyek segitsenek emlekezni bizonyos esemenyekre vagy egyebb dolgokra.

Nem is csodalkozom hogy a korai katolikus iranyzatbol sokan kivaltak es mas es mas ertelmezes szerint alkottak meg iranyzataikat. Az ujabb vallasi iranyzatokban nem veletlen hogy elhagytak a kulombozo targyak kesziteset es azok "szent" eszkozkent valo tekinteset. A mai vilagban mar mindent szentelnek, legyen az barmi, a lenyeg hogy penz is jojjon utanna.

Miota kell egy targy egy embernek hogy emlekeztessen barmire, miert tud mas targy nelkul imadkozni es masnak meg a nelkul nem megy ?????

Kedves berogzott hivok a dogma nagy dolog foleg ha "Isteni" rendelteteskent tekintunk ra.

Jo lenne sokmindennek utanna nezni es nem vakul haladni a csordaval, de mindenki mag valassza meg a helyesnek velt utat. Nagy gond nem lessz csak tobb ideig fog tartani amig felvilagosulta valsz a vallasi alapokat illetoen es ugy egyben a vilagban letrejottunk ertelmet.

2014. máj. 28. 13:55
 15/21 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Nagyon szépen leírtad, hogy ha rápillantasz ezekre a tárgyakra, jobban el tudsz mélyülni az imádságban, és jobban tudod szemlélni a megváltás nagy eseményeit. Ez így van helyén, hiszen pont ezért találták ki a képeket, szobrokat. :)

Ha pl. elmész egy kálváriabúcsúra, ahol egy hegyen fölfelé menve járjátok végig a 14 keresztúti állomást, majd életnagyságú szobrokat látsz a keresztre feszített Krisztusról, vagy a halott Fiát ölében tartó Szűzanyáról, akkor nyilván könnyebben át tudod érezni a Nagypéntek nagy eseményeit, mintha csak simán a Bibliát olvasgatnád.

2014. máj. 28. 15:23
 16/21 A kérdező kommentje:
kedves utolsó. van pár példa,ami érdekes lehet. frigyláda angyal ábrázolásai,és az érckígyó,amire ha rátekintettek a megmart zsidók,megygógyúltak. azokat az ábrázolásokat Isten utasítására készítették. a frigyláda előtt is meghajoltak..... mindenesetre ezek nélkül szoktam többet imádkozni,de időnként sokat segit elmélyülni,és elgondolkodni.
2014. máj. 28. 15:27
 17/21 anonim ***** válasza:
10%

A frigyláda az a szívünk,és igazad van ott lép frigyre velünk Jézus Krisztus,ha beengedjük a szívünkbe.

És elkezdi azt tisztogatni kitakarítani,mert istálló az,mint ahogyan a Biblia is írja,hogy jászolban születik a kis Jézus.A szívünkben lakik a jó,és a gonosz is,és választhatunk a lelki érettségünk szerint.

A megváltás az nem Történelmi esemény,hanem minden egyes embert egyenként vált meg,aki alázattal tudja kérni a megváltás kegyelmét,és engedelmes a testben Élő Mesternek,Pásztornak.

2014. máj. 28. 19:57
 18/21 anonim ***** válasza:
71%

Kedves Kérdező!

Jók a példáid.

Ezekhez érdemes megjegyezni, kiemelni a titak nevű felhasználó válaszában idéztt törvénybõl: "bármely alakot arról, ami az égben fönt, a földön alant és a vízben a föld alatt van." - A Cherubok a Frigyládán - ahogy a Tóra leírása alapján az ábrázolások mutatják stilizált alakok, amilyenek a földi valóságban nincsenek. Valószínûleg a rézkígyó is inkább csak jelképezte a kígyót.

Ehhez egy még konkrétabb, térben, idõben közelebbi adat:

A 19. század elején a korszak egyik legtekintélyesebb rabbija, Schreiber Mózes megemlíti, hogy a saját otthonában lévő tárgyakon lévő figurális ábrázolások esetében úgy járt el, amint az mestereitől látta: a figurák orrából, vagy füléből egy kis darabot lecsípett, hogy ne legyenek 'teljes ábrázolások', s használatuk így már kétségen felül megengedett. - részletek: [link] 7-es számnál.

Ha a 19. sz. elejének egyik legtekintélyesebb rabbija szerint ilyesmi is megengedett még saját otthonában is, egész nyugodt lehetsz, hogy értelmes ember nem mond bálványimádónak.

2014. máj. 28. 21:21
 19/21 anonim ***** válasza:
11%

Nem az. Akkor lenne bálványimádás, ha azoknak a tárgyaknak például varázserőt tulajdonítanál vagy isteni tulajdonságokkal ruháznád fel.

Neked a barátomról van fénykép a pénztárcámban. Ha kinyitom és ránézek, akkor rá gondolok. Persze enélkül is tudok rágondolni, de így valahogy közelebb érzem. Ez a célja a feszületnek is vagy bármilyen szentképnek.

2014. máj. 28. 23:19
 20/21 anonim ***** válasza:
*Neked= nekem...
2014. máj. 28. 23:20
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!