Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért támogatja az állam az...

Miért támogatja az állam az egyházakat? Tartsák el a hívők a papjaikat.

Figyelt kérdés
Én szívesebben látnám azt a pénzt az oktatásban vagy az egészségügyben. Éljenek meg a hívők 1 %-os adófelajánlásából. Vagy legyen 5 % a felajánlható adó.
2009. nov. 29. 00:37
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
80%

Miért csak ez szúrja a szemedet,és még sok más ateistáét is?Az egyházak ( az Érsekségek is) az egyházi adókból és a hívek adakozásaiból fizetik a papjaikat,a templomok fenntartását,az iskolák és kórházak,szociális létesítményeik fenntartásának nagyobbik részét.Tehát nem csak az állami támogatásból élnek.Az iskoláik nem kapnak több pénzt,mint az állami iskolák,de nem lehet hallani arról,hogy egyházi iskolákat zárnak be,mert nincs a működtetésükre pénz.Állami iskola pedig mennyi van ilyen?

Jogosnak tartanám a megjegyzésed,hogy tartsák el a hívek a papjaikat,ha utánanéznél annak is,hogy a pártoknak nyújtott támogatás hány milliárdot kóstál?Mennyit költenek a székházaik fenntartására,a propagandára stb.Őket miért nem tartják el a tagjaik és a szimpatizánsaik?Az adóinkból sokkal több pénz megy el rájuk,mint az egyházak támogatására.Csak a kampányok során több pénzt költ el egy-egy párt,mint amennyit az egyházak kapnak összesen.A különbség pedig elég nagy: az egyházak társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak, a pártokról ez nem mondható el.

Sokan vannak,akik hívők,nekik ugyanolyan joguk elvárni az egyházaik támogatását,mint a Fidesz vagy Jobbik stb. híveinek a párttámogatást.

Ha valaki kifogásol valamit,akkor azt ne azon az alapon tegye,hogy amit szabad Jupiternek, (pártoknak )nem szabad az ökörnek (egyházaknak).Nem vagyok egyik egyháznak sem a tagja,és nem szimpatizálok egyik párttal sem,csupán reálisan ítélem meg a dolgokat.A gyűlőlködést és az uszítást,ami ma nagy divat,elutasítom.Az utolsó mondatom nem rád vonatkozik,hanem az általános viselkedésre.

2009. nov. 29. 06:36
 12/34 anonim ***** válasza:
49%

Szerintem kicsit gondolkodjunk reálisan...

A tavalyi évben 4 947 419 264,- Ft összeg került felajánlásra. Szerintem BÁRMELYIK egyház a kezét összetenné, és megcsókolná a két kezed, ha azt mondanád, hogy a fenti összeg ÖTSZÖRÖSÉT kapná - amelyről ugye tudjuk, hogy a költségvetés bevételi oldalát csökkentené (hiszen nem az állami kasszába folyik be).

Tehát te a Magyar Államtól 20.000.000.000,- Ft-ot vonnál el. Szemben a tavalyi költségvetéssel

Az egyház egyházi célokra 2009-ben, a ktgvetés szerint kb. 17 Mrd Forintot kapott az államtól (mert pl. az ingatlanbérlet nem igazán "egyházi cél", hasonlóképpen a szociális tevékenység sem az).

Vagyis kedves kérdező, te pontosan 3 Mrd forinttal adnál több pénzt a felháborodásod okán az egyházaknak. Ráadásul azt a pénzt úgy, hogy nem célterületi támogatás, hanem "amire gondolják", hiszen az adófelajánlásoknak egy kitétele van: a szervezet céljaira kell fordítani...

Vagyis három milliárd (3.000.000.000) forinttal olcsóbba kerül nekünk az egyház perpill, mint a kedves kérdező felháborodott kijelentése által...

2009. nov. 29. 07:11
 13/34 anonim ***** válasza:
Nagyon nagy harcok mennek, a hívőkért. A budhisták, vagy valamelyik keleti vallás, pár konzervért több falunyi cigányt vásárolt föl, hogy vallják magukat oda tartozónak. Agy több pénzt kapnak államtól. Mert Az alapján van elosztva a pénz, hogy ki hány hívőt tud fölmutatni.
2009. nov. 29. 08:41
 14/34 anonim ***** válasza:
48%

Kérdező, én nem szeretném adómból támogatni a pártokat, mert szerintem nem érdemlik meg, szívesen támogatnám a kultúrát, a hazánkban működő kórusok működését és versenyen indulását (függetlenül attól, hogy iskolához, egyházhoz tartoznak, vagy egyéb szerveződésű), a pártokat meg tartsák el a párttagjaik. :-)

Nézd, lehetne vitatkozni, szerintem pont olyan arányban kap támogatást mindegyik egyház, amilyen arányban híveik vannak (ugyebár több egyház van hazánkban), és a papok egyáltalán nem dőzsölnek. Igaz, jó állásuk van, hiszen a plébánialakás egyházi tulajdon, és az autó is, amivel esetleg közlekednek, sose kell ezekre hiteltörlesztést fizetniük, viszont mivel nem saját tulajdonuk, ha áthelyezik őket, máshol fognak lakni, és senki nem örököl utánuk semmit, ha meghalnak.

2009. nov. 29. 09:54
 15/34 anonim ***** válasza:
32%
Én hívő vagyok és nem értek egyet azzal, hogy az állam tartsa el az egyházakat. A Hit Gyülekezete önfenntartó egyház és nem az állam és az emberek pénzén él, hanem a hívők tartják fenn. Így kéne tenni a többi egyháznak is. Így az ateisták, materialisták pénzét nem költenék egyházi dolgokra.
2009. nov. 29. 10:15
 16/34 anonim ***** válasza:
72%
Miért kapnak a focicsapatok,síugróiskolák állami pénzt,amikor szerintem sokkal jobb helyre lehetne tenni?...mert nem én döntöm el ,ki kapja,ráadásul a kultúránk,életünk kevesebb lenne ezek nélkül.
2009. nov. 29. 11:31
 17/34 anonim ***** válasza:
63%
Az állam elvette az egyház birtokait. Ha visszaadná azokat a birtokokat, akkor nem lenne szükség az állami támogatásra.
2009. nov. 29. 15:43
 18/34 anonim ***** válasza:
nagyon jó a kérdés. vajon dolgoznának e ingyen a papok, vagy bármilyen, akár a hit gyülekezete vezetői? kíváncsi lennék rá. egyébként a Teremtő megígérte, hogy az összes hamis vallást elpusztítja. kíváncsi vagyok, melyik marad.
2009. nov. 29. 16:30
 19/34 anonim ***** válasza:
75%
Miért kedves utolsó,te dolgoznál ingyen?
2009. nov. 29. 16:35
 20/34 anonim ***** válasza:
34%
Jézus így fogalmazott amikor elküldte a tanítványait, hogy mondják el az emberknek az írásokból a jó hírt: ingyen kaptátok, ingyen adjátok. ne gyüjtsetek magatoknak.. a kérdésem konkrétan az igehírdető munkára vonatkozik. én természetesen ezt a munkát Jézus parancsát betartva ingyen látnám el.
2009. nov. 29. 16:49
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!