Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ezeket az idézeteket hogyan...

Ezeket az idézeteket hogyan értelmezitek?

Figyelt kérdés

Olvasgatom itt néha azt a sok összeszólalkozást és kölcsönös hülyézést a vallásosok- szkeptikusok között, s nagyjából ezek a gondolatok vannak az én fejemben is , amiket az alábbi két idézet fogalmaz meg.

Mindkét idézet tudósoktól származik.

„Csak a tudomány vagy a vallás terén iskolázatlan emberek gondolhatják azt, hogy ez a kettő szemben áll egymással.”

Paul Sabatier

„Akik keveset tudnak a tudományról, és akik keveset értenek a valláshoz, vitatkozhatnak egymással, és akik figyelik őket, azt gondolhatják, hogy eza tudomány és a vallás közti vita, de valójában csak a tudatlanság két formája közti összeütközés.”

Robert Millikan

Ebből kiindulva, hogy még merészebbnek tűnjön a kérdés, kíváncsi volnék rá, hogy az itt válaszolóknak mi a foglalkozása és mennyi idő óta, illetve milyen végzettséggel rendelkeznek ( Természetesen fogadni tudnék, hogy 80%-a nem fog erről nyilatkozni , viszonylag érthető okokból ).

2013. nov. 18. 15:43
1 2 3
 1/29 Tyler913 ***** válasza:
47%
Teljesen egyetértek. Intelligens ember nem nézi le és nem gyűlöli a másik felet csak azért,mert az másképp gondolkozik. Én is úgy tapasztalom,hogy a szájkaratésok nagy részének teljesen felszínesek az ismeretei a témáról vonatkozóan,mégis a megkérdőjelezhetetlenség hamis magabiztosságával mondják a magukét.
2013. nov. 18. 16:02
 2/29 anonim válasza:
47%

Tyler913 : +1

Soha nem hittem a pocskondiázó szkeptikusokban. Nem azért, mert szkeptikusok, hanem azért, mert közönségesek. Az értelmiségi ateisták nem ezen az oldalon vannak és nem azzal töltik az idejüket, hogy mások nézeteit fikázzák.

2013. nov. 18. 16:06
 3/29 anonim ***** válasza:

Ha szűken a vallásra értelmezzem az idézeteket, mivel arról szól, akkor nem értek egyet velük. Tágabb értelemben igen. Lesz még sok meglepetés a tudományban.

Programozó vagyok, egyetemi végzettséggel.

2013. nov. 18. 16:20
 4/29 A kérdező kommentje:

# 3 - És gondolom 30 alatt.

Nem véletlenül kértem életkort is, egy diplomától ne bízza senki el túlságosan magát.

2013. nov. 18. 16:37
 5/29 anonim ***** válasza:
60%

Ehhez hasonló idézeteket bárki be tud másolni, amik éppenséggel mást állítanak. Akkor most kik a hülyék?

A tudomány és a vallás egymásal szemben állnak. Az egyik felvilágosít, a másik lekorlátoz. Ha te ezt nem látod, sajnállak. Itt van Carl Sagan:

http://www.youtube.com/watch?v=ADRHSSHONEQ

Ha pedig valakiről ennyire "személyes" adatokat szeretnél megtudni egy anonym oldalon, vedd a fáradtságot és először magad is írd le azt, amire kiváncsi vagy.

Bár nem igazán értem ezt. Szóval nálad van valami mérce a foglalkozásnál/életkornál, ami alatt/felett már hülyeségnek számít valaki véleménye? Ugyanakkor rákérdezel a végzettségre, de már a diploma sem számít, ha nem veled azonos véleményen van a másik... Érdekes dolgok ezek.

2013. nov. 18. 16:58
 6/29 A kérdező kommentje:

#5-ös válaszoló.

Véleményeket kértem, én is véleményt írtam. Ezen felül nem tudom minek kell személyeskedésnek tekintened, ez már a te privát belelátásod.

Amúgy megkérnélek hagyd el ezt a hetyke stílusodat, mert lehet érvelni fellengzős stílus nélkül is ;).

2013. nov. 18. 17:07
 7/29 anonim ***** válasza:

Nem, köszi. Marad. ;-)

De hoztam idézetet is, az egyszerűség kedvéért.

"A tudomány egyik parancsolata így szól: Ne higgy a tekintélynek!"

"Az a tény, hogy a Biblia szinte semmit sem előlegez meg a modern tudományból, engem megerősít abban, hogy nem lehet isteni eredetű."

Mindkettő Carl Sagan. Persze van mástól is, de most én rá vagyok kattanva.

2013. nov. 18. 17:12
 8/29 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Nem vagyok harminc alatt sajnos. Maholnap 40 leszek. Még az idén.

2013. nov. 18. 17:24
 9/29 anonim válasza:
# 7 - Idézni lehet össze-vissza, mindenhonnan. Ezzel szerinted melyikőtök halad előre ?
2013. nov. 18. 17:46
 10/29 anonim ***** válasza:
65%

Kedves Kokainszirup!

Az összeszólalkozások valóban szomorúak, ennek ellenére nem teljesen értek egyet az idézetekben megfogalmazottakkal. Mindjárt le is írom, hogy miért, de előbb a merészebb kérdésedre is válaszolok. Jómagam a kereskedelemben dolgozom 16 éve, előtte egy bútorgyárban voltam vezető mérnök, bútort és gyártástechnológiát egyaránt terveztem, és én vezettem be az ISO-t is a cégnél. Végzettségemet tekintve mérnök vagyok, a Soproni Egyetemen végeztem közel 20 éve. Másoddiplomásként Teológiát is végeztem közel 15 évvel ezelőtt.

A vallás és a tudomány valóban nem áll szemben egymással, amennyiben a tudomány alatt nem az eredettudományt, vagyis az evolúciós fejlődéstörténetet érted, illetve megfordítva a valláson a vallásosságot, és nem a bibliai hitet érted.

A bibliai hit és az eredettudományok elfogadása ugyanis szemben áll egymással, mivel a Szentírás teljes határozottsággal állítja és tanítja, hogy a halál nem természetes dolog, és az ember bűnének a következményeképpen jelent meg a Földön. Ezért lehetetlen összeegyeztetni a bibliai Teremtést az evolúcióval.

Egyébként szeretném hangsúlyozni, hogy komoly tudós emberek hisznek a bibliai Teremtésben, talán egy jó példa hazánkból a Protestáns Teremtéskutató Kör, melynek természettudományos szaktanácsadója Dr. Pauk János Akadémiai-díjas növénygenetikus az MTA doktora címzetes egyetemei tanár, illetve Dr. Szilágyi Imre vegyészmérnök aki, anyagtudománnyal és nanotechnológiával foglalkozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, és akinek a kutatómunkáját már számos díjjal elismerték, nemrég a Science folyóirat Careers magazinja egy riportot közölt róla a 2008-ban neki ítélt Scopus Fiatal Kutatók Fődíja kapcsán.

Üdv. Péter

2013. nov. 18. 17:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!