A mindennapokban etikusabban, jellemesebben viselkedik egy hívő, mint egy ateista?
Már törölték, amit odaírtam, de primitívséget itt olvashatsz:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__5..
Kedves #3-as! Azok az emberek, akikből tapasztalatodat nyerted a hívőkkel kapcsolatban, nem "hívők", csak annak mondják magukat.Majd meg lesz számukra is a számadás, ne izgulj.Nagyon sok normális keresztény ember van. Nem mindenki olyan, amilyennek leírod.Persze mindenki emberből van és vannak gyengeségeink, hibáink, nem tökéletes senki, így a hívők sem. Aki meg úgy gondolkodik, hogy lophatok, mert majd meggyónom, az csak a "hívősége" mögé bujtatja a cselekedetét. Ezzel csak az a baj, hogy így a normális keresztény hívő embereket tünteti fel más szemében hiteltelennek, ahogy a te esetedben is, mert az ember hajlamos a környezetéből általánosítani.Nem gondolod, hogy a 1,5 milliárd katolikus a földön mind olyan, amilyet te tapasztaltál? Szomorú, hogy ezzel találkoztál, remélem a másik oldalt is megtapasztalod.
A kérdésre válaszolva.Csak a saját tapasztalatomat tudom mondani. Hiába hívő valaki, nem mindig tud jól dönteni és ez nem mindig készakarva történik.Más megközelítésből is meglátja a hívő ember a dolgokat és nem azért, mert a többi ember gonosz, buta, vagy ilyesmi, hanem mert nap mint nap ezzel foglalkozik.A napi imákban,Szentírás olvasásban, közösségi összejövetelek témáiban találkozik vele, így ott mozog a fejében mindig, hogy hogy kéne cselekedni, viselkedni, hogy minél jobban Istennek tetsző legyen.Természetesen vannak ateista erkölcsösebb ,etikusabb emberek és vannak kifogásolható hívők is, csak az arányok nem mindegy, hogy milyen.
Azt szoktuk mondani, hogy a hitetlen ember bibliája,a hívő ember élete!Csak így tudunk hitelesek lenni a mindennapokban.
Egyáltalán nem.
főleg, hogy nagyon sok hívő (legalábbis ott, ahol én élek, így van) csak egyfajta indokként használják a vallást ahhoz, hogy s-ggfejként viselkedjenek. Azt hiszik, csak azért, mert a templomban ott ülnek minden vasárnap, akkor ők már bármit megtehetnek, és afölött a jóisten szemet huny.
Én nem vagyok vallásos, és nem azért próbálok etikus vagy jó lenni, hogy ne kerüljek pokolba, hanem mert ez az elvárható, alap viselkedés egy másik ember irányába.
Már sok helyen leírtam:
Az erkölcs nem a hitből fakad. Az hogy mi etikus és mi nem, 100%-ban szubjektív, és a társadalom szabályozza amiben élünk. Alapvető kérdésekben sincs teljes egyetértés. Ha ölni bűn, miért szorgalmazzák a keresztény konzervatív emberek a halálbűntetést? Azért mert a szubjektív megítélésük szerint a halálbüntetés nem bűn.
A kérdésre válaszolva: nem, nem viselkedik a mindennapokban etikusabban egy hívő ember, mint egy ateista.
Bizonyos szitukban viselkedhet etikusabban, de nem azért, mert a nem hívő érzéketlen vagy bunkó, hanem mert ,ki kell mondani, önzőbb,egoistább sok esetben.
Saját példám.A hívő ismerőseim mind visszaadnának egy pénzel teli pénztárcát és nem csak azért mondják, mert ezt akarja hallani a másik.A nem hívő ismerőseim 80%-a nem adná vissza.Hogy miért? Mert aki nincs benne a hitben, a másik ember iránt érzett szeretete kisebb, míg a hívő ember és az a kevés nem hívő, belegondol, hogy mit okozhat ha nem adja vissza.Akár egy életet tönkre lehet tenni egy ilyen cselekedettel.Csak sokan nem gondolnak bele vagy azt mondják, megérdemelte, miért nem vigyázott jobban. Persze vannak kivételek.Hittel könnyebb közelebb kerülni az etikusabb viselkedéshez. Ez nem azt jelenti, hogy nincs etikus, jellemes NEM hívő a világban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!