Keresztények és Ateisták (és egyéb vallásúak), hogyan döntitek el valamiről, hogy jó-e vagy rossz?
Szerintetek az helyes, ha mi magunk döntjük el, hogy mi a jó és mi a rossz?
Mivan akkor, ha valaki úgy gondolja, hogy jó dolog valakit megölni (=ezzel istenné tévén magát döntés/felhatalmazás területén mivel maga dönti el, hogy mi a jó és mi a rossz a maga, illetve más élete területén).
Ha így gondolkozna mindenki, hogy: "Én döntöm el, hogy mi a jó és mi a rossz" -akkor ez komoly gondokat okozhat társadalom szempontjából is nem?
Ha erre az lenne a válasz, hogy ki kell választani az emberek közül egy vezetőt vagy többet, aki(k) irányítja(k) a népet, igen hallottam arról, hogy mit rendezett Hitler és társai németországban (=magát istennek vallva!)
Tehát szerintetek megoldás lenne az, ha mi magunk döntjük el, hogy mi a jó és mi a rossz (=magunkat istenné téve?)
""Azt ugye tudjuk, hogy a keresztények a Biblia alapján döntik el, mi a jó és a rossz,"
A keresztényeknek elsősorban a Szentlélek mondja meg mi a jó és mi a rossz."
Az, hogyne, meg a Mikulás.
A keresztények egyetlen fogódzója a Biblia.
""Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták." Mt 7:12
Na ki mondta ezt? Valami vallásos hülye, most nem jut eszembe a neve. ;)""
Erről beszélek, hogy ez egy iszonyú régi (bőven Jézus előtti) gondolat.
Megsúgom: A Biblia nem találta fel a spanyolviaszt, csak összelopkodta az akkori mondákat, vallásokat, kicsit alakított rajta és lett belőle a kereszténység.
"Feltételezem,a Biblia Istenéről* beszélsz."
-Igen.
"Csakhogy ott sincs ez másképp.Mózes pl.úgy gondolta jó dolog az ölés."
-Mózesnek Isten mondta meg, hogy mit csináljon és, hogy hogyan vessék ki a gonoszt Izráelből. Olvasd el például az egész Mózes III. könyve 20. rész-t: [link]
"Jézus ennek az ellenkezőjét gondolta.Akkor,melyik feljebbvaló Istenségről beszélünk? ugyanúgy maguk az emberek döntötték el mi a jó,és mi a rossz."
-Rossz következtetés mert Jézus is azokat cselekedte amiket mondott neki Isten:
"10. Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, ő cselekszi e dolgokat."
János Evangyélioma 14. rész
"Az, hogyne, meg a Mikulás."
Nem vagy tárgyalóképes. Egy pszichológussal beszéld meg a frusztrációidat.
Amúgy valóban van olyan erkölcsi törvény, ami már a kereszténység előtt is ismert volt. Méghozzá más VALLÁSokból. Az erkölcs születése elválaszthatatlan a vallástól. A római jog is vallási eredetű, de ez ne zavarjon meg.
Szia!
Meggyőződésem szerint hogy mi minden a rossz, azt a bőrünkön tapasztaljuk. Minden, ami az életet és a boldogságot veszélyezteti, rombolja. A Biblia megállapítása mindenekelőtt ez: a bűn a gyökere minden rossznak. A bűn fogalmát így ragadhatjuk meg egészen gyakorlatias módon: A bűn az önzés, az önmagunkért élés gondolkodásmódja és életformája.
Ezzel szemben a jó, a szeretet: a következetes másik-középpontúság, avagy a másokért élés gondolkodásmódja és életformája.
Nagyon érdekes, hogy ennek az igazságnak a felfedezéséig természettudományos megfigyelés útján is el lehet jutni. A múlt századbeli neves, külföldön élő magyar tudóstól, Selye Jánostól idézem a következőket: „Bizonyos tekintetben úgy is vehetjük, hogy az önzés az eredendő bűn, nemcsak az ember, hanem minden élőlény számára.”
Ezután úgy szemlélteti állítását, hogy leírja, mi történik például az emberi testben, ha annak valamely része egyszer csak az „önzés törvénye” szerint kezd működni: „Ki-kitörhet egy forradalom valamely részlegben, amely elfeledkezik a kollektív önzetlenségről. Ez az, amit ráknak nevezünk. És ebbe nemcsak az egész szervezet pusztul bele, hanem vele együtt a lázadó rész is saját törekvésének áldozatává válik.” Majd hozzáteszi mindezekhez: „A racionális értelem korában szinte megörvendeztet, hogy az emberi magatartást nevelő vallási és bölcseleti tantételeknek tudományosan feltárható biológiai igazság az alapjuk.” (Életünk és a stressz, 1973).
Van min elgondolkoznunk ezen a ponton: Lehetséges, hogy minden rossznak tényleg az önzés a gyökere? De hiszen nekünk az önérdek és önös vágyak, kívánságok követése tűnik az élet és a boldogság útjának! Nem bűnösnek, hanem természetesnek érezzük, hogy a magunk javát keressük mindenben. Ugyan mi mást tehetnénk, hiszen mindenkinek ez a kézenfekvő? – mondja sok ember. Lehetséges, hogy valami megcsalja, megrontja tiszta látásunkat? És talán ez a ferde látás maga is a bűn következménye? „Van olyan út, amely igaz az ember szeme előtt, de a vége a halálnak útja” – mondja a Biblia (Példabeszédek 16,25).
Üdv. Péter
"Nem vagyok köteles elfogadni senkit, aki beletúr a másik életébe. Mindenki maradjon a saját zónájában."
Aha, bezzeg ha a fordítottja működik, az már nem gáz, jól gondolom? :)
Én világi ateistát még nem láttam amellett kardoskodni, hogy egy nőnek, férfinak hogyan kéne élnie a szexuális életét. Egy ateistát se hallottam, aki meg akarta szabni, hogy az ember mit kezdhessen a saját testével. Egy ateistát se hallottam, aki meg akarta volna szabni, hogy az embernek melyik szociális konstrukciót kellene preferálnia az együttéléshez (házasság vs. élettársi kapcsolat).
Érdekes módon ezek többnyire a keresztények aberrációi. Érdekes, hogy ki is pofátlankodik bele a másik zónájába...
kis Mukk komám!
Az erkölcs alapjai nem a vallással egyidősek, hanem az emberiséggel! Csak akkor a vallás még varázslás volt és csontokból mondták meg a vadászat sikerét, vagy az esőt. Már ott voltak jelek az együttélési alapnormák betartásának a szükségességére, mert a létfenntartáshoz kapcsolódott a törzsön belül. Mindennek rendje és hierarchiája volt. A Biblia történeteit ma plágiumnak mondják! Semmi újdonság, vagy egyedi nincs benn, miközben tobzódik az erőszaktól. A Pinokkió kalandjaiban több emberség van.
synapse11, nagyon pocsék emberismerő lehet, ha szerinted egy ateista sem lehet "bűnös" és egy ateista sem viselkedik úgy, mint mondjuk egy bigott.
Megint csak ne vádolj meg azzal, hogy bárkinek a házasságába beleszólok stb...
A plágiumhoz meg annyit írnék, hogy ebben az esetben nem a szerző, hanem a tartalom számít.
A hasonlóság felfedezése pedig nem egyenlő a plágiummal.
"-Mózesnek Isten mondta meg, hogy mit csináljon és, hogy hogyan vessék ki a gonoszt Izráelből."
Maradjunk annyiban,hogy Mózesnek más elképzelései voltak Istenről,mint Jézusnak.
idéznélek ismét:
"Lehet csűrni/csavarni a szavakat, de szerintem nem megoldás az, ha az emberek maguk döntik el, hogy mi a jó és mi a rossz."
Akkor,ha egy kereszténynek Jézus az út,az igazság,és az élet,Mózesre ilyenkor nem vonatkozik a "csűrés/csavarás"? Hol olvastál Jézusról olyat,hogy Isten azt mondta neki,dobjon követ valakire?
"-Rossz következtetés mert Jézus is azokat cselekedte amiket mondott neki Isten:"
Csakhogy vesd már össze Jézus cselekedeteit a Mózesi cselekedetekkel! Ha nem maguk az emberek döntötték el mi a jó,és mi a rossz,hogy lehet,hogy Jézus máshogy döntött,máshogy cselekedett ebben a kérdésben,mint Mózes? Igen,abban igazad van,hogy Jézusnak mondhatta Isten azt amit mondott,nem is ezt kérdőjelezem meg,csakhogy nem álltak Mózessel egy szinten.Ki mit tekint Istennek,ki mit tekint jónak.Mindenki magából indul ki.
Hogy érthetőbb legyen,mire gondolok:
"Senki se mondja, mikor kísértetik: Az Istentől kísértetem: mert az Isten gonoszsággal nem kísérthető, őmaga pedig senkit sem kísért. Hanem mindenki kísértetik, a mikor vonja és édesgeti a tulajdon kívánsága. Azután a kívánság megfoganván, bűnt szűl; a bűn pedig teljességre jutván halált nemz.Ne tévelyegjetek szeretett atyámfiai! Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék felülről való, és a világosságok Atyjától száll alá, a kinél nincs változás, vagy változásnak árnyéka. Az őakarata szült minket az igazságnak ígéje által, hogy az őteremtményeinek valami zsengéje legyünk."
És:
2Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ellenségedet.
Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?
Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."
Ez a különbség Jézus,és Mózes között.
Azt kellene megérteni első körben, hogy ti léteztek és nem ateisták meg teisták! Csak ti! Senki más! Egyének!
Minden amit tesztek azért kizárólag csak ti feleltek! Csak azt tettétek le az asztalra, amit ti tettetek le és nem mások! Nem lesztek más emberek, mert úgy gondoljátok, hogy valahová tartoztok. És azok sem lesznek tőletek mások, akikhez csatlakoztok. Egyének léteznek, akik egyénileg felelősek. Jogaitok és kötelezettségeitek vannak, ha tetszik, ha nem. És egyikőtöknek nincs joga rágalmazni. Vagy ő sem érdemel mást. Háború vagy béke. Döntsétek el.
Nem kell túl gondolni az egészet.Szerintem a törvényeink egész jó irányba próbálják tartani az eseményeket (nem feltétlenül a büntetés mértékére gondolok,mert azon sok esetben súlyosbítani kellene,nem is kicsit).Helyes belső értékrenddel párosulva a törvénytisztelet megvédi az embert,hogy elementáris baromságot csináljon.Persze vannak ökör törvények is,de a fő vonal az ókor óta csiszolódik a mindenkori tapasztalatokra épülve.
Ateista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!