Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ateisták! Nem tűnt fel, hogy...

Ateisták! Nem tűnt fel, hogy a nemzeti jelképeinkben és a Himnuszban is rengeteg keresztény jelkép van?

Figyelt kérdés
Persze ezzel nem azt akarom mondani,hogy aki magyar,annak kereszténynek kell lennie,de nem figyeltetek föl erre?
2013. szept. 1. 14:36
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
29%
Hamarabb volt depis himnusz mint az alkolosita probléma
2013. szept. 1. 19:50
 22/44 anonim ***** válasza:
76%

A Nemzeti himnuszunk végig kíséri a történelem eseményeit. Szerepel benne Árpád, Mátyás király, a tatárdúlás, a törökök és időnként keveri a jelent a múlttal, reformkori a nyelvezete és a pátosz nem Istennek szól, csupán a magyar népnek, bár Istent is megemlítik benne. Tisztelem őseimet, de szerencsére a királyok, hercegek kora lejárt, elmúlt a feudalizmus, cseppet sem kívánom vissza a királyságot, de a történelem az nem arra szolgál, hogy tagadjuk, hanem hogy megismerjük és lehetőleg tanuljunk belőle.

Az a rész, hogy "Isten áldd meg a magyart" csupán egy jókívánság, kontrasztként a sok szenvedésre, amiben volt részünk és amiről szól a szövege.

Megszületése és jelentősége is szimbolikus, sokáig még nem is lépett életbe, hiszen az osztrák himnusz volt a hivatalos annak idején. Éppenséggel szőr mentén lehet bírálni, de akkor is ez az államiságunk jelképe, nem túl modern se a dallama, se a szövege, de ha az ükapámnak jó volt, akkor nekem is megfelel, nagyon jó himnusz, semmi bajom sincs vele.

Talán kétségbe vonod a magyarságomat?

Menj a francba!

2013. szept. 1. 20:55
 23/44 fairi1 ***** válasza:

istent nem feltétlenül kell vallásosként értelmezni

nyugodtan lehet úgy is vmi külső hatalom vagy igazságosság aki meg tudja a magyar népet ítélni és segíteni

2013. szept. 1. 23:38
 24/44 anonim ***** válasza:
71%

"Hamarabb volt depis himnusz mint az alkolosita probléma"

Látom, te síkhülye vagy, hogy felfogd a mondandómat...

2013. szept. 2. 07:35
 25/44 Salx Narval ***** válasza:
De igen felfigyeltem rá, csak számomra ez teljesen természetes, hiszen része a történelmünknek és kultúránknak.
2013. szept. 2. 09:30
 26/44 A kérdező kommentje:

Hogy a tudomány nem változik,csak bővül? 500 éve a tudomány álláspontja az volt,hogy a Föld lapos.Most az,hogy a Föld gömbölyű.Most akkor ez változás vagy bővülés?Mert ha bővülés,akkor az azt jelentené,hogy a föld lapos is,meg nem is...

És én nem becsméreltem azzal a Himnuszt,hogy depis,csak elmondtam a tényeket(ahogy ti mondanátok) és ha úgy nézzük,a vallás is depiseknek való,akiknek ez az egyetlen reményük.Pl:az utcára került,senkije sincs,de tud bízni Istenben,érzi,hogy nincs egyedül.Ezt a boldogságot elvennétek tőle?Nem hiszem...És mi van,ha neki van igaza és Isten tényleg vele van?Hogy akkor miért került az utcára?Ki tudja,lehet,hogy azelőtt egy bunkó volt,aki sokakat az utcára küldött,vagy lelkileg tett tönkre.És nem biztos,hogy örökké ott marad.Lehet,megint lesz otthona,esetleg családot alapít és sokkal kedvesebb lesz másokhoz.

2013. szept. 2. 18:57
 27/44 anonim ***** válasza:
84%

Végig se olvasom az ostoba kommentedet mert az első egy mondatból látszik hogy még az alapverő történelmet se ismered.Azt hogy a Föld lapos,nem a tudomány állította,hanem az emberi képzelet,ugyanis szinte minden kultúrában laposnak vélték a Földet.Ez egy teljesen tipp szerű ötlet volt az ó és őskoriaktól,ami a középkorig fennmaradt.De messze nem a tudomány állította.Ugyanis a tudomány csak azt állít,amire van válasza (amire nincs arra azt mondja hogy nem tudom,mint például van e más bolygón élet====>válasz===>nem tudjuk).Nos a választ a tudomány a tudományosan elfogadott módszertannal,azaz mindenki számára bemutatható,mindig megismételhető méréssel adja meg.

Szóval már itt következik hogy lehetetlen hogy a tudomány azt mondta volna valaha is hogy a Föld lapos.Milyen mérés az amiből többször újravizsgálva ellentétes eredmény jön ki?Ha én egy mérlegen megmérem egy alma tömegét,nem kaphatok rossz eredményt.

Egész egyszerűen akkoriban nem vizsgálták meg a kérdést,csak a te szeretett egyházad dogmáját (igen,a biblia utal arra hogy a Föld sík) akarva akaratlan elfogadták.Ezt hogy a Föld lapos soha nem állította a tudomány,ezt a biblia és az egyház állította.

A tudomány hogy úgy fogalmazzak :alkalmatlan a tévedésre.

Hogy tudnál egy számolást úgy elvégezni (úgy hogy közben nem tévedsz) hogy helytelen eredményt kapj?

Például ha bármelyik akkori ember megnézte volna hogy melyik részét látjuk először a hajónak,tudhatta volna hogy a Föld gömbölyű.

Bocs,de ez az egyház butító hatása volt,a tudomány nem tévedett.

(kis tudománytörténet:Szamoszi Arisztharkosz már több mint 2000 éve bebizonyította hogy a Föld gömbölyű,és hogy a Föld a Nap körül kering,csak jött a tudjuk melyik vallás és visszakatapultálta a világot az őskorba)

De rendességből,mert dolgoztál vele (ha csak 1 percet akkor is) elolvasom az egész kommentedet.

Aha,aha...

Csak a szokásos keresztény humbug.Itt most igazság és hamisság kérdéséről van szó,nem arról kit mi nyugtat meg.És az hogy elmondod hogy mi lehetett,mi lehet,mi lehet majd...Kicsit sok a lehet nem gondolod?De neked ez biztos nem tűnik fel.Nem is remélem hogy feltűnjön mert aki képes ilyen hülyeséget mondani hogy a tudomány valaha is ilyet állított,attól már az se lenne elvárható hogy egyszerűen írjon...

2013. szept. 2. 19:37
 28/44 anonim ***** válasza:
100%

"Hogy a tudomány nem változik,csak bővül? 500 éve a tudomány álláspontja az volt,hogy a Föld lapos.Most az,hogy a Föld gömbölyű.Most akkor ez változás vagy bővülés?Mert ha bővülés,akkor az azt jelentené,hogy a föld lapos is,meg nem is... "

Már időszámításunk előtt az volt a tudomány álláspontja, hogy a Föld gömbölyű (geoid). Nekem rémlenek egyes csoportosulások, akik a középkorban a Bibliára hivatkozva kitalálták, hogy a Föld lapos és mintha pár embert meg is égettek volna, aki ellent mert mondani ennek. Neked nem rémlik? Mintha valamelyik keresztény egyház lett volna pedig. Mindegy. Biztos én vagyok az elmebajos.

2013. szept. 2. 20:44
 29/44 anonim ***** válasza:
100%

"Jó,az egyházak sokszor nem azt képviselik,amit Jézus akar,de szerintem az se jó,ha mindenki a saját szájíze szerint kezd el értelmezgetni és úgy csűri-csavarja a dolgot,hogy neki minél kényelmesebb legyen."

Tényleg nem? Pedig az összes egyház és minden hívő ezt csinálja.

Mindenki a saját értelmezése szerint fogja fel, mindenki a saját értékrendje szerint cenzúráz. Ezért van rengeteg féle egyház, ezért nincs két olyan ember, aki egyformán gondolkozna Istenről.

Akkor szerinted a vallás rossz dolog... Nos ebben legalább egyetértünk.

"És egy vers nem lehet olyan értékes,mint egy tudományos értekezés? Egy vers maradandó értékeket hordoz,a tudomány álláspontja napról napra változik."

Nem, nem lehet. Egy vers, egy zenemű, egy festmény művészet.

Értékes dolgok, de csupán a szépérzékünk csiklandozására való.

A tudomány ezzel szemben sokkal fontosabb szerepet tölt be. Megkönnyíti, meghosszabítja az életünket, bővíti a tudásunkat, fejlődik.

"Hogy a tudomány nem változik,csak bővül? 500 éve a tudomány álláspontja az volt,hogy a Föld lapos.Most az,hogy a Föld gömbölyű.Most akkor ez változás vagy bővülés?Mert ha bővülés,akkor az azt jelentené,hogy a föld lapos is,meg nem is..."

Tévedés. A Föld laposságának és az akkori elméletek nagy részének semmi köze a mai tudományhoz.

Ma a tudomány teljesen másképp működik, valóban úgy, ahogy elképzeled, nem cserélődik le, csak bővül.

Lásd newtoni einsteini fizika kapcsolata.

A Himnuszban pedig vannak keresztény utalások, és?

Rengeteg műben hemzsegnek a Bibliai utalások, némelyik nem is érthető a Biblia ismerete nélkül.

Ez azért van, mert a Biblia hatalmas hatással volt az akkori emberekre, egy nagyon fontos irodalmi mű, ez tagadhatatlan.

Ettől még nem lesz igaz, vagy bármiféle isten szava, csak egyszerű irodalmi történetgyűjtemény.

2013. szept. 3. 12:17
 30/44 A kérdező kommentje:
Ja,bocs a tudomány csak jót tett és a keresztények találták fel az atombombát!
2013. szept. 3. 18:55
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!