Most akkor Isten személyválogató vagy sem?
(Máté 15) 21 Jézus ezután elment onnan: visszavonult Tírusz és Szidon vidékére. 22 És íme, egy kánaáni asszony, aki arról a vidékről jött, így kiáltott hozzá: „Könyörülj rajtam, Uram, Dávid Fia! A lányomat kegyetlenül gyötri egy ördög.” 23 Ő azonban egy szóval sem válaszolt neki. A tanítványai odamentek hozzá és kérték: „Küldd el őt, mert kiabál utánunk!” 24 Ekkor így szólt: „NEM KAPTAM KÜLDETÉST MÁSHOVÁ, CSAK IZRAEL HÁZÁNAK ELVESZETT JUHAIHOZ.” 25 Az asszony mégis odament, leborult előtte és kérte: „Uram, segíts rajtam!”26 Erre így válaszolt: „Nem való elvenni gyerekek kenyerét és odadobni kiskutyáknak.” 27 De az asszony folytatta: „Igen , Uram, de a kiskutyák is esznek a morzsákból, amelyek lehullanak uruk asztaláról.” 28 Erre Jézus így szólt hozzá:” Asszony, nagy a te hited! Történjék veled akaratod szerint!” És abban az órában meggyógyult a lánya.
Ezzel szemben:
(Ap. Csel. 10:34-35.) Erre Péter beszélni kezdett, és ezt
mondta: "Most kezdem igazán megérteni, hogy nem személyválogató az Isten, hanem minden nép között kedves előtte, aki féli őt, és igazságot cselekszik."
Az asszonynak nagy volt a hite (tehát istenhívő volt), de Jézus még sem akart neki segíteni, mert ő nem kapott küldetést máshová, csak Izrael házának elveszett juhaihoz. Erre persze mondhatjuk azt, hogy Izrael nem egy, a mai értelemben használt népet jelent, hanem az embert, aki Istennel jár. De akkor viszont miért nem akart segíteni a nőnek, hisz "nagy volt a hite", tehát mondhatjuk, hogy "Istennel járó személy" volt. Ez így nem áll össze.
És mégis kiket, vagy miket értett Jézus kiskutyák alatt?
vagy sem.
Kedves kérdező, ha már egy ilyen kérdést fel teazel, akkor nézz utána kik voltak a Kananekiták, milyen népcsoporthoz tartoztak és mit tettek a zsidókkal.
Az asszony aki odafordult Jézushoz hogy segítséget kérjen tőle Kananekita volt.
Máté15-
21. És elmenvén onnét Jézus, Tirus és Sidon vidékeire tére.
22. És ímé egy kananeus asszony jövén ki abból a tartományból, kiált vala néki: Uram, Dávidnak fia, könyörülj rajtam! az én leányom az ördögtől gonoszul gyötörtetik.
23. Ő pedig egy szót sem felele néki. És az ő tanítványai hozzá menvén, kérik vala őt, mondván: Bocsásd el őt, mert utánunk kiált.
24. Ő pedig felelvén, monda: Nem küldettem, csak az Izráel házának elveszett juhaihoz.
25. Az asszony pedig odaérvén, leborula előtte, mondván: Uram, légy segítségül nékem!
26. Ő pedig felelvén, monda: Nem jó a fiak kenyerét elvenni, és az ebeknek vetni.
27. Az pedig monda: Úgy van, Uram; de hiszen az ebek is esznek a morzsalékokból, a mik az ő uroknak asztaláról aláhullanak.
28. Ekkor felelvén Jézus, monda néki: Óh asszony, nagy a te hited! Legyen néked a te akaratod szerint. És meggyógyula az ő leánya attól a pillanattól fogva.
29. És onnét távozva, méne Jézus a Galilea tengere mellé; és felmenvén a hegyre, ott leüle.
"Az asszony aki odafordult Jézushoz hogy segítséget kérjen tőle Kananekita volt."
Tehát személyválogató. Istenre nagyon jellemző, hogy kollektívan büntet. Először az emberiséget, majd más népeket. És ez a hívők szerint rendben is van, akkor biztos a benes dekrétumot sem ellenzik.
4 Tévedsz, de csak nem képzeled, hogy egy ilyen emberrel mint te, akinek ilyen az indittatása én belemegyek bármilyen vitába?
Semmilyenbe.
Fordulj Istenhez, ha valami nemm tetszik, vele vitázz.
Milyen indíttatás? Én csak érveltem.
Figyelj, ha egy nép minden tagját el ítélünk csak azért, mert egykor az a nép b*szakodott (elnézést a kifejezésért) a zsidókkal, az fair?
De egy kérdésre talán még tudsz válaszolni. Ha elfogadod hogy minden ember eredendően bűnös, akkor a benes dekrétummal is egyetértesz?
Ézs 45,9
Jaj annak, a ki alkotójával perbe száll, holott cserép a föld többi cserepeivel! Vajjon mondja-é az agyag alkotójának: Mit csinálsz? és csinálmányod ezt: Nincsenek kezei?
Sziasztok!
# 1!
Mit tettek a kananiták a zsidókkal?
Egyébként volt egy Simon nevű kananita a tizenkettőből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!