Téged nem idegesít a templomok állandó és felesleges harangozása?
Engem igen,de szerencsére messze lakom a templomtól.Egyszer amikor az anyósnál aludtam,reggel hatkor a 20 méterre levő harangtól riadtam fel,200 volt a pulzusom,és hónapokig ritmuszavarral kezeltek.A nyitott ablakon keresztül a csendet hirtelen megtörő hatalmas lármától majdnem infarktust kaptam,anyósom meg fel sem ébredt rá.
Szerintem semmi értelme harangozni,mert mindenkinek van órája,idejétmúlt harangokkal jelezni az időt,misére hívni az embereket
Nem zavar.
A gyorsulós motorosok, sokkal inkább.
A válaszok eléggé egy irányba mutatnak.
A közösségben való élésnek egyik feltétele a tolerancia.
A hrangozás pont annyira "felesleges" mint a kalapálás, a szomszéd veszekedése vagy a fűnyíró zaja...
Hallottam olyanról, aki Pestről leköltözött falura, és sorra jelentgette fel a szomszédait a kakaskukorékolás meg a kutyaugatás miatt, meg hogy a tehénistálló felől büdöset hoz a szél.
A harangszó évszázadokon keresztül adta kontinensnyi népeknek a napi, heti és évi életritmusait.
Van akit ez ma a rohanó világban zavar, de vannak olyanok is akiket inkább nosztalgiával tölt el, de még olyanok is akadnak, akik számára valóban vallásos érzelmeket keltenek.
Szerintem el lehet viselni naponta pár percig azt, hogy egyesek szerint "másik" világ is van.
Egy átlagos hívőt valószínűleg sokkal jobban zavar az ateista világ minden másodpercben megnyilvánuló értékrendjének hang és fényhatása (reklámok)... Van aki morgolódik miatta, van aki beletörődik.
Engem sem zavar, faluban meg kertvárosban, ahol az emberek kimennek néha dolgozni (most nem a foglalkozás szerint dolgozókra gondolok csak, hanem arra is, akinek van egy kis veteménye vagy pár gyümölcsfája), azok általában nem visznek órát, és ilyenkor jól jön.
Jó, ezt meg lehetne oldani máshogy is, de gondolni kéne azokra is, akik egész életükben hallgatták a harangot, és már megszokták. Egy 60-80 éves nénibácsi sokkal rosszabbul érezné magát, ha elvennéd tőle ezt, amit ő már alig-alig hall, de mégis furcsa lenne a hiánya.
Majd 20 vagy 50 év múlva lehet h eltűnnek a harangok, amikor már az öregek a mostani középkorúak lesznek, akik kevésbé kötődtek a harangokhoz. Meg úgy, h egész nap vagy a gép előtt ülünk vagy a telefont nyomkodjuk, és amúgy is mindenkinek el van tolódva az életritmusa erre vagy arra, nincs szükségünk rá.
Egyébként aki nem lakik templom mellett, és néha alszik rokonoknál/akármi, ahol lehet hallani, azt persze h zavarja. De átlag ember nagyon hamar megszokja. Aki meg nem, az más zajt sem fog megszokni, pl a villamos zaját v a kakaskukorékolást. Mindenhol van valami zaj, ezt nem tudjuk kikerülni.
Nagyon végső esetben ajánlom a füldugót, kis narancssárgát minden gyógyszertárban lehet venni, valami 80Ft és 1-2 hétig jó. Évek óta kollégista vagyok, nagyon sokáig idegeskedtem, h nem tudok aludni ettől meg attól a zajtól, most egyszerűen ha a szokásosnál hangosabb valaki vagy csak szeretnék délig aludni aznap, előveszem a fiókból és probléma megoldva. Lehet hisztizni, h az egész világ változzon meg, csak h nekem jó legyen, és nehogymár nekem kelljen változtatni, de nem egyszerűbb?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!