Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kit mi győzne meg a másik...

Kit mi győzne meg a másik oldal igazáról?

Figyelt kérdés

Nem kell vérre menő verbális agresszióba,és komment háborúba kezdeni.Pusztán érdekelne hogy egy vallásost mi győzne meg,vagy egy ateistát mi győzne meg (utóbbit jobban el tudom képzelni mert az vagyok,csak úgy érdekelne mások véleménye is)

Előre köszönöm.

2013. júl. 29. 16:13
1 2 3 4 5
 41/44 anonim ***** válasza:
51%

"Jaj,hagyjál már a teológiával?Mit ért el?Lényegében 2000 éve ott toporzékol egy helyben,és még mindig nem tud felmutatni semmi használhatót."

Nekem az életemet mentette meg a biblia,de szó szerint, és szerintem még sokan vannak ezzel hasonlóan, ez neked nem elég hasznos?

"Szubjektív.Az egyik leg szubjektívebb dolog.Furcsa mód a keresztény teológusok mindig csak saját szemszögükből hasonlítgatják a vallásokat.De ez könyörgöm,még mindig semmi.Ez még mindig csak a bélyeg gyűjtéses rész,ahol szépen kategorizálunk mindent,de velőig hatoló miértekre nincs válasz.

Lépett előre egy árva lépést is a teológia Platóntól kezdve?Nem.Még mai napig egyesek csak platóni elveket kutatnak...Ennyi hatásos a teológia."

Na ebből is látcik, hogy közöd nincs a teológiához.

"Na neeeee...Én ateistaként jobban ismerem a Bibliát?A Biblia egy csomó helyen kimondja a Mózes könyvekben hogy amit isten teremtett az jó."

Persze mert amit Isten teremtett mind jó.

Az egy dolog hogy ismered a bibliát én örülök neki, a baj csak ott kezdődik hogy nemérted.

Figyelj kérdező, én nem tartozom semelyik keresztény felekezethez.(katolikus, református Stb)

Én úgy gondolom, hogy Isten előre tudta, hogy Ádám és Éva vétkezik majd.

Másfelől ha nem így lenne szerintem sokkal nagyobb bolygót kaptunk volna a Föld helyett.

"Aztán ott van az is hogy Isten a még örök életű Ádámnak adta parancsul hogy töltsék be a Földet.Na akkor itt is feltöltődött volna a világ?"

Persze hogy parancsba adta, hisz úgyis tudta hogy vétkezni fog.

Gondoljunk csak bele, ha az embert eleve úgy teremti meg, hogy soha senki nem hal meg, és örökké csak szaporodnak de nem fogynak, akkor szerintem végtelen nagy Földet kelett volna kapjunk, de egy végtelen nagy bolygónak mekkora Nap kéne?

Szerintem végtelen.

Egy végtelen nagy bolygó sose fordulna körbe egy végtelen nagy Napkörül.

Így az egyik felén mindig este lenne.

Vagy már eleve a 2 elsem férne egymás mellet, hisz ha végtelen nagy mind a 2.

A fizikai világban az örök élet és melette a korlátlan mennyiségű szaporodás leheteltenség, még Isten sem tudná megoldani.

Ezért létezik a mennyország ami végtelen nagy, és nincs szükség Naphoz hozzá hogy világosság legyen benne.

Kérdező az a baj, hogy nemlátod át a nagy tervet.

Isten azért találta ki ezt a világot, hogy figyelgessen minket, próbára tegyen, vagy hogy mi emberek tanuljunk benne.

Az egész e világi élet arról szól, hogy felkészüljünk a túlvilágira, ahol már nincs halál, nem kell megenni egymást, és nem kell egész nap keményen dolgoznod azért, hogy elérj valamit.

A túlvilágon nem kell azzal bajlódnia az embernek, hogy hogyan elégítse ki testiszükségleteit.

"Nagyon vicces...De végül is ti érveltek azzal hogy az univerzum nekünk lett teremtve,meg hogy milyen lenyűgöző is.A kOrvanagy semmi?Az lenyűgöző?Egyszerűen az univerzum anyagtartalma nem méltó egy olyan művészhez aki mindenható.Mintha egy világhírű festő legremekebb munkája állna egy üres vászonból,és a közepén egy kis fekete pötty.Méltó lenne ezt nevezni legtökéletesebb munkájának?NEM.Ledegradálnám a tehetségét,mert ennél sokkal több is lehetett volna!"

Nem látod át az egészet kérdező, Isten legtökéletesebb munkája a mennyország.

Más szemszögből nézve igenis tökéletes ez a világ is.

Ez csak idéglenes lakhelyünk.

Lényegében olyan ez mint egy iskola.

Itt lehet tanulni, rosszalkodni, gonoszkodni, jóságosnak lenni meg minden ilyen.

Az ember életében vannak nehézségek, és Isten kerekre nyílt szemekkel figyeli, hogy hogyan oldjuk meg azokat.

Ha pl szembe találkozol az utcán egy olyan emberrel aki beléd köt, és meg akar verni vajon te mit fogsz csinálni?

Elfutsz?

Le állsz verekdni vele, vagy megpróbálod megbeszélni a dolgot?

Csak a döntéseid számítanak, amit a jó és gonosz eszköztáraiból válogathatsz ki.

Ezen a világon jócskán fellelhető mind 2 és csak az számít melyiket mire használod.

Isten figyel!

ÉS ha a gonosz eszközeit használod bizony megbuksz.

Az lenne az alap, hogy hiszel Istenben, ha nemtudsz olyan mintha már álltalános iskola 1. osztályán megbuknál.

De míg tart az életed van lehetőséged pótvizsgára, ha nem élsz a lehetőségeiddel mész a levesbe (pokol,kárhozat).

Tehát abból a szemszögből nézve, hogy ez a világ csak egy iskola, és csak idéglenes lakhelyünk igenis tökéletes!

Bizony ez a világ csak úgy tökéletes, ha televan tökéletlenségekkel, máskülönben értelmetlen lenne az egész.

Az ilyen tökéletlenségek miatt fakadnak az olyan problémák az ember életében, amit szabad akaratunkból a jó és rossz eszközeinek segítségével kell megoldanunk.

Isten megtehette volna, hogy egyből mindenkit a mennybe teremt, de ennél sokkal ravaszabb és ezért a mennybe kerülés előtt még kijáratja velünk ezt a kis iskolát.

Nehogymár olyan emberek is belekerüljenek a jólétbe, akik igazából nem érdemelnék meg.

Isten pontosan ezért teremtette meg ezt a világot nekünk.

"Aha.Mondanál egy olyan igesort a Bibliából ami nem a kaja,pia,gyilkosság,vagy szex témájáról szólna?"

Van ott szó a túlvilági életről is:)

Különben tudod mit csinálsz kérdező?

Állandóan kritizálod a szentírást és Istent.

És tudod miért?

Az igazság az, hogy te meg akarsz térni, csak nemtudsz róla.

Az írásaidból inkább az jön le, hogy haragszol Istenre, hogy miért arra neked kell rájönnöd.

Szerintem te állandóan olyan dolgok után kutatc, ami mégjobban hihetetlenné teszi számodra Isten létezését.

Ennek ellenére valahol legbelül mégis azt várod, hogy valami vagy valaki megtérítsen.

Szerintem ezért írkálsz ki itt gykn ilyen kérdéseket, és ezért vitázol a hívekkel.

Szerintem te elfogadod a hívőket, de mégis vitázol velük.

Azért mert meg akarsz térni, várod hogy megtérítsen valaki, csak az a baj hogy nem hagyod magad.

Ezen gondolkozz el kicsit.

2013. aug. 4. 15:35
 42/44 A kérdező kommentje:

Tévedés.Én a világot akarom megismerni.Azért mentem (a mentem kicsit túl korai.Csak leszek csillagász,most még tanulok) csillagásznak,hogy megismerjem a világot.Mi miért van,mi hogyan működik,s mi hogyan viszonyul mindenhez illetve minden hogyan hat egy dologra.A csillagászat ezt gyönyörűen leírja,és olyan gyönyörű az a másik tulajdonsága hogy valóban egységben kezeli a világot.

De tudod mit?Ha létezik isten,akkor persze hogy megtérnék.Mert hát ez az igazság!Végre rájöttem az igazságra!

Én pusztán azért vitázok híyvekkel mert szinte a józan észt meggyalázónak vélem,hogy azt állítjátok "teljesen egyértelmű isten létezése,szinte ott van az orrod előtt",még se vagytok képesek bizonyítani,és egy rendes történetet felállítani.Én az igazságot keresem.És kétlem hogy akkora barom lennék,hogy elsiklik a figyelmem egy mindenható fölött.Ráadásul nem is kicsit!Totálisan az ellentétes irányba!

Na ezt tartom lehetetlennek,ugyan is több száz évnyi tudomány nem hibázhat akkorát,hogy a valóságnak a totális ellentétét vélje igaznak.Ez Abszurdum.

És az iskolás dolog...

Logikus,nem ütközik logikai falba,és végül is egy szép kerek történetet ad,csak hát minek?Itt állítod hogy lényegében determinizmus hívő vagy,tehát szerinted létezik az eleve elrendelés.De állítod azt is hogy isten jóságos.

A kettő nem fér össze.Ugyanis ha tudja hogy akár csak egy ember is kárhozatra fog kerülni,azt nem teremti le.

Mert minek?El van rendelve,ő pokolra jut.Innentől kezdbe értelmetlen ő vele szivatózni,illetve a világgal aminek árthat,mert minek?Úgy se lesz meglepetés hogy hova jut,ráadásul minek nézzem a szenvedését a pokolban,ha úgy se volt esélye jobb létre?Akkor már inkább nem teremtem meg,a világ is jobb hely marad,és szerencsétlennek se kell szenvednie.

Meg a Biblia szerintem nem azért írja le a világ értelmét hogy ez egy iskola,hanem isten pusztán meg akarta osztani másokkal is a létezés élményét.Ehhez meg minek egy iskola?

Na mindegy,sajnos egy roppant homályos kézikönyvről beszélünk,tehát nincs jó válasz.

És különben az hogy miért kritizálom ezt a könyvet:Mert hát a kritikus is kritizálja egy film forgatókönyvét?Hogy a főhős jelleme ellentmondásos cselekedeteivel!Hogy a karakterek csak jellegtelen szereplők,akik pusztán az események menetét szolgálják!Hogy a film túl elrugazkodott!

Én miért ne tehetném ugyan ezt?És az hogy ezt azért teszem hogy titkon de meggyőzzem magam...A kritikus azért kritizálja a filmet,hogy meggyőzze magát annak jó voltáról?NEM.Azért kritizálja mert kritikát érdemel.Csak hogy az analógiánál maradjunk.

2013. aug. 4. 16:23
 43/44 anonim ***** válasza:

"De tudod mit?Ha létezik isten,akkor persze hogy megtérnék."

Persze most ezt mondod, de ha tényleg kiderülne inkább lennél lázadó sátánista.

Figyelj én meg kértelek, hogy gondolkozz el rajta miért csinálod ezt.

Sajnos nem ezen gondolkoztál:(

Inkább azon, hogy mit válaszolj a kommentemre.

A fenti kommentedet csak gyorsan rögtönözted.

"Én pusztán azért vitázok híyvekkel mert szinte a józan észt meggyalázónak vélem,hogy azt állítjátok "teljesen egyértelmű isten létezése,szinte ott van az orrod előtt",még se vagytok képesek bizonyítani,és egy rendes történetet felállítani.Én az igazságot keresem.És kétlem hogy akkora barom lennék,hogy elsiklik a figyelmem egy mindenható fölött.Ráadásul nem is kicsit!Totálisan az ellentétes irányba!"

Pedig tényleg az orrod előtt van kérdező.

Tudod régen én is hozzád hasonló színben láttam a világot, 6napos teremtés, Bábel tornya, özönvíz egy telebárka álattal, ugyanmár sok baromság.

Gondolod, hogy az emberek csak úgy bedőlnek az ilyesminek?

Vagy annyira buták lennének?

Azt hiszed annyira ostoba vagyok, hogy ezt csak úgy beveszem?

Nemgondolod, hogy tényleg van valami a háttérben?

De olvasd csak vissza a 11es kommentelőt!

Ezt írta.

"Mivel mind a két oldalt ismerem (értsd egyik nap még komplett idiótának tartottam azt, aki hisz Istenben, a másik nap pedig már csatlakoztam), ezért pontosan tudom, hogy amíg Isten nem keres meg valakit, addig az akkor sem fog benne hinni, ha manna hull az égből. Ez nem a mi döntésünk és szerencsére nem a ai bizonyítékoké. A hitnek nem szabad azon alapulnia, különben nem a szabad akarat fog érvényesülni, ráadásul az ember úgyis megmagyaráz bármit, ha abban nem akar hinni."

Ezen is gondolkozz el kicsit.

"És kétlem hogy akkora barom lennék,hogy elsiklik a figyelmem egy mindenható fölött.Ráadásul nem is kicsit!Totálisan az ellentétes irányba!

Na ezt tartom lehetetlennek,ugyan is több száz évnyi tudomány nem hibázhat akkorát,hogy a valóságnak a totális ellentétét vélje igaznak.Ez Abszurdum."

Az a baj, hogy te csak a tudománnyal foglalkozol, a tudomány pedig csak az anyaggal.

Ha az anyagban keresed/keresitek sosem fogjátok meglelni, sem te sem a tudomány.

Írtad, hogy te a világot akarod megismerni, csak azt nem látod, hogy Isten = a világgal.

Tehát lényegében Istent keresed és meg akarod ismerni.

Istent az emberekben és a bibliában lehet felfedezni, nem egy marék homokban.

Isten felhívta a figyelmünket rá, hogy ne az anyaggal foglalkozzunk, mert akkor az emberek háttérbe szorulhatnak.

Tehát nemfogsz foglalkozni velük, ami elég nagy baj.

Hiába teszel szert ilyen ismeretekre "hogy a világegyetem 99,99999 százalékát mi teszi ki!Lényegében semmi!" és még tovább bővited nem igazán érsz vele sokat, tudod hogy a világegyetem 99,99999 százaléka semmi, és akkor mivan?Hirtelen Boldog lettél amikor ezt megtudtad?Vagy úgy érezted belül hogy na vááúú!!! vagy mi? xD

Szerintem nem.

De persze ismereteink bővítése hasznos és jódolog, én magam is szeretem de csak addig jó míg nem kezdünk olyan téves következtetéseket levonni belőle, hogy nincs Isten.

Amikor azt mondtam, hogy az emberekből lehet megismerni Isten ne az olyanokra gondolj,mikor az asszonyok az utcán pletykálgatnak, hogy Juli meg Margit kivel kavar, vagy hogy ki mit csinál meg mivel foglalkozik meg mit szeret meg ilyenek, tehát nem. Ez semmi.

És szerintem sokszor halottad itt gykn ugyan ezt a szöveget, hogy "Istent az emberekben kell keresni" és szerintem ezt jobban ki kell hogy fejtsem neked, mert a te szemszögedből nézve nem igazán lehet érteni.

Ne arra gondolj, hogy na akkor most Isten benne lakik az emberben.

Vagy csak egy része.

Semmi ilyesmi.

Hogy jobban értsd az egészet elmesélek néhány aprócska részletet az életemből.

17 éves voltam, még akkoriban ateista és kivoltam írva tehát beteg voltam és nem mentem suliba.

Az a nap is ugyan úgy kedődött mint a többi.

Felkeltem, bementem a fürdőszobába fogatmosni, megfürödni, minden úgy ment mint máskor.

Olyan délután 3óra lehetett amikor édesapám hazajött a munkából, megfürdött és átöltözött.Haza jött édesanyám is.

Én a szobámban gépeztem és meghallottam, hogy baj van kint.

Feláltam a székből és mentem megnézni mi történt, mikor ki léptem a szobámból láttam, hogy apám a földön fekszik és anyám telefonál, (a mentőket hívta).

Én csak állni tudtam és figyelni mi történik, egyszerűen lefagytam alig tudtam felfogni hogy most mi van.

Anyám próbálta újra éleszteni de hiába, a mentősök nagyon hamar ki értek de már későn, őksem tudták meg menteni.

Itt a helyszínen küszködtek a megmentésével, de egy idő után már mindenki tudta hogy fölösleges, de mégsem adták fel tovább próbálkoztak, ám végül belátták, hogy már nincs értelme.

Az édesapám előttem a szemem láttára halt meg.(egyébként a szivével volt baj)

Akkor úgy éreztem mintha Apám figyelne minket és sajnálna de mindeközben boldog.

Persze akkoriban ateistaként ezt megtudtam magyarázni magamnak, hogy ugyanmár biztos nem apám szelleme figyelt, ez nevetséges lenne.

Lehet hogy nem is az volt, de nem az a lényege.

Az egészben az a legérdekesebb, hogy apám egész életében a dúsgazdagságról álmodott, és azt mondta majd ha eléri boldog lessz, sosem érte el.

Láttam már olyat, hogy az úttesten elcsaptak egy kóbor kutyát, a férfi kiszállt és egyből a kocsiját figyelte nem e lett valami baja, nem pedig a csóri jószágot.

Olyan is volt mikor láttam egy tömeget körbe állni 2 embert, néhányan pedig szaladgáltak oda a többiekhez, hogy bunyó lessz! Bunyó lessz!

És látcott az arcukon, hogy örülnek neki.

Egyszer suliból hazafelé jövet láttam ahogy elütnek egy lányt,nem sérült meg nagyon, pedig kajak neki csapódott a kocsi, és repült vagy 6métert, simán felállt és érte ment a papucsáért.

Persze hívták a mentőt.

Láttam már hajléktalan embert a kukából enni.

Olyat is láttam mikor egy ember veréssel fenyegetett meg magakörü mindenkit, majd később a rendőrök leteperték és megbilincselve vitték el.

Hát ez lenne a világ amit Isten nekünk adott, hogy próbára tegyen minket.

Nem pedig egy földkupac amit halálra lehet vizsgágatni.

Ehez hasonló történeteket lehet olvasgatni a bibliában is.

Amik persze neked semmitsem jelentenek csak ócska "paraszt mesék".

Pedig ez teszi ki a világot, ez a világ!

Ha tényleg a világot akarod megismerni, akkor szerintem rossz irányban keresgetc.

Persze ezzel nem le akarlak beszélni a csillagászatról.

Sőt remélem sikerül, és tényleg az lessz belőled.

De a csillagászat ehez önmagában édes kevés.

Egy ember élete televan drámával, a tiéd is kérdező, és ha kicsit is figyelsz rá, megfog puhítani érzékennyé tesz, és ha hagyod hogy elérzékenyülj amilyennek egy normális embernek lennie kell, akkor már érteni fogod, hogy lehet elhinni a bibliát.

És hinni fogsz Istenben.

Hinni fogsz az 1 Mindenható Istenben és érezni fogod hogy szeret, jobban megfogod érteni a bibliát, és az embereket főként minket hívőket.

Azt is érteni fogod, hogy Isten mit miért csinál.

Tehát megérted a világot.

Elmondanám mikor ateista voltam azt sem tudtam igazán, mi az a szeretet.

Ha egy ember igazán tudja mi a szeretet, onnantól már nagyon könnyen megleli Istent.

"És az iskolás dolog...

Logikus,nem ütközik logikai falba,és végül is egy szép kerek történetet ad,csak hát minek?Itt állítod hogy lényegében determinizmus hívő vagy,tehát szerinted létezik az eleve elrendelés.De állítod azt is hogy isten jóságos.

A kettő nem fér össze.Ugyanis ha tudja hogy akár csak egy ember is kárhozatra fog kerülni,azt nem teremti le."

Ez így nem teljesen igaz.

Én úgy gondolom, hogy nincs minden eleve elrendelve.

Csak Ádámék vétkezése, mert az a teremtés része volt.

Onnantól kezdve Isten nem gondolt a jövőbe, megtehette volna de nem gondolt rá.

És minden embernek van lehetősége mennybe menni.

"És különben az hogy miért kritizálom ezt a könyvet:Mert hát a kritikus is kritizálja egy film forgatókönyvét?"

Persze kritizálja de nem egy egész életen át.

Te már mióta ezt csinálod, nem furcsállod kicsit?

"Én miért ne tehetném ugyan ezt?"

Megteheted csak az a baj, hogy nem is érted miről beszél a biblia.

Neked csak ócska paraszt mesék, pedig ennél sokkal több.

Így csak szalmabábút kritizálsz egész életeden át.

"És az hogy ezt azért teszem hogy titkon de meggyőzzem magam..."

Pedig így igaz csak nem veszed észre, azt sem hogy Isten keres, meg azt sem hogy létezik.

Kérdező gyors léptekkel ketyeg az óra, és tudod hamar lefog telni az időd.

Szerintem bölcsen használd ki!

2013. aug. 7. 12:31
 44/44 A kérdező kommentje:
Én le is zárnám a vitát mert belebonyolódtál a sztoriba.
2013. aug. 14. 12:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!