Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha a sátán nem létezne, akkor...

Ha a sátán nem létezne, akkor a keresztény vallás alapjaiban omlana össze?

Figyelt kérdés

Megfigyeltem, hogy itt a GYK-n a hívők legnagyobb ütőkártyája a sátán. A sátánnal minden ellentmondást ki lehet magyarázni. Pl:

Azért van ennyi vallás a világon, mert a sátán így vezeti félre az embereket.

A sátán miatt van bűn a világon.

A sátánnak köszönhető minden rossz... stb.

Tehát szerintem a keresztények nagyon is "hálásak lehetnek neki", mert így elég egyszerűen ki lehet magyarázni a vallás ellentmondásait.

Ti mit gondoltok erről?

2013. júl. 8. 16:24
1 2 3 4 5 6
 51/58 A kérdező kommentje:
Furcsa egy mesealak a Sátán, egyrészt minden rosszat rá lehet kenni, így Isten megmarad jóságosnak, másrészt viszont teljesen logikátlan a léte, hisz ha Isten mindenható és tényleg azt akarja, hogy mindenki üdvözüljön, akkor elpusztította volna már. Viszont az, hogy szerintetek létezik, az arra enged következtetni, hogy Isten szándékosan nem likvidálja, mivel elvégzi helyette a piszkos munkát (a gyengéket bűnre csábítja, nehogy megteljen a mennyország), de akkor mégsem mondhatjuk, hogy Isten jóságos. A harmadik verzió, hogy a sátánt nem tudja elpusztítani, de akkor meg hogy lehet mindenható?
2013. aug. 2. 10:10
 52/58 anonim ***** válasza:

..hmmm...a sátán nem mesealak, hanem szellemi valósága van, és noha az emberi logika számára nem megérthető, Istennek szüksége van rá...mert ISTEN logikája nem az emberi logika...

...az ember horizontálisan gondolkodik, arra a logikai rendszerre van az agya kalibrálva (tulajdonképpen egy bioszámítógép!...és jelfogó, jeladó -mint a rádió)...ISTEN azonban a teljesség, ezért az isteni logika is TELJESKÖRŰ!...azaz vertikális is, de ha egy pontra asszociálunk, akkor minden kivetülése, azaz a gömb számtalan kivetülésében...mi több...fraktálisan is :)

...az első lépés az embernek a horizontálisból a vertikálisra való RÁLÁTÁS...azaz a KERESZT...és annak az ÚTJA...:)

...a sátán a föld fejedelme, azaz az emberi gondolkodás bekalibrált állapota, ahonnan csakis KRISZTUS által lehetséges kitörni (erről szól a MEGVÁLTÁS...ám ehhez , hogy ezt megértsd rendkívüli értelem, alázat szükséges, mert ezen az ÚTON az emberi elme olyasmiket tud meg,a MINDENSÉGRŐL, és a TEREMTETTSÉGET vezérlő RENDRŐL, azaz KRISZTUSRÓL, amiket csak kevesen képesek elhordozni...mert a földi ember ehhez végtelenül kevés...kb. mintha egy hangya akarná a kvantumfizikát megérteni, értelemezni...:(

2013. aug. 2. 13:05
 53/58 A kérdező kommentje:

Kedves arjuna!

Könnyű lerendezni azzal a kérdést, hogy ez nekünk magas és kész! Ha Newton is így gondolkodott volna, akkor most hol lennénk? Az ember próbálja megérteni a világot, ez teljesen természetes. Logika pedig csak EGY létezik. Nincs isteni logika, mint ahogy isten sem létezik.

És eszembe jutott még egy kérdés. Ugyebár nemsokára eljön a végítélet, s eljön a mennyek országa, ahol minden arra érdemes boldogságban és szeretetben fog élni, a sátán és a többi rossz is megsemmisül, de hogyan valósul meg mindez? Hisz most is azért van ennyi szenvedés mert a sátán bűnre csábítja az embert, de mi garantálja, hogy nem lesz egy újabb lázadó? Ha pedig a szabad akaratunkból cselekedünk rosszat, akkor ott már nem lesz szabad akaratunk, elveszi tőlünk Isten? Akkor meg minek adta? Miért nem kezdte az egész világ teremtését a végítélet utáni állapotokkal? És nem mond azt, hogy nem tehette volna meg!

De tudom mi lesz a válaszod, ez isteni logika, mi földi halandók nem érthetjük meg.

2013. aug. 2. 13:23
 54/58 anonim ***** válasza:

"Nincs isteni logika, mint ahogy isten sem létezik."

...ezt rosszul gondolod, hisz akkor miről is szól a MEGVÁLTÁS?...na persze, a mennyországról meg az örök életről!...:)

...azokat akiket MEGVÁLT Jézus Krisztus, részeülnek az ISTEN logikájában, és ezt meg is oszthatják azokkal akik hisznek nekik, és így akik hisznek , azok is MEGVÁLTATNAK...hogy mitől és miképpen?...nos szívesen válaszolok minden kérdésedre, ha azok a valóságos megismerést célozzák,és nem puszta vitatkozást...:)

...nem vagyok vallásos, sem szektatag...:)

2013. aug. 2. 13:34
 55/58 anonim ***** válasza:

"De tudom mi lesz a válaszod, ez isteni logika, mi földi halandók nem érthetjük meg."

:) :O :O...

...kipróbálhatjuk!...bebizonyíthatod, hogy megérted!...:O :O :O

2013. aug. 2. 13:37
 56/58 A kérdező kommentje:

Hiába akar örökké élni az ember, a halál a vég. Születésed előtt mi volt? Semmi. Na, ugyanez lesz a halálod után.

Engem nem zavar mondjuk, ha valaki ilyenekben hisz, ebben a kérdésben csak arra szerettem volna rámutatni, hogy milyen logikátlan az egész keresztény hit, meg ez a megváltás cucc. Ha akart volna ez bölcs öregemberetek jó embereket teremteni, akkor azokat teremtett volna és nem kéne ez az egész megváltás. Egy mindenható ellen nem lehet fellázadni. Ha isten elfogja pusztítani a sátánt a végítéletkor, akkor miért nem most teszi, vagy tette már meg?

2013. aug. 2. 13:45
 57/58 anonim ***** válasza:

...igsz, hogy a "valláskritika" rovatban vagyunk, de amíg nincsen átfogó ismeretünk bármiről is, addig nem jó kritizálni...mert végül is ki mondja azt, hogy a keresztények helyesen értelmezik vagy értik a MEGVÁLTÁS lényegét?...én ilyet soha nem mondanék...:)

... a kérdéseidet fölteheted akkor, ha már megismerted ISTENT, a MEGVÁLTÁS lényegét megértetted...mert enélkül mit kritizálsz?...a kérdésnek is JÓNAK kell le3nnie aqhhoz, hogy válaszokat kaphass azokra, már ha célod a válaszok keresése, és nem a puszta piszka-szurka a vallásos emberekkel (mert lehet, hogy téged pusztán ez mozgat, és ha igen, akkor nem szóltam egy szót sem :)

2013. aug. 2. 13:54
 58/58 anonim ***** válasza:
Isten nen despota, ezért időt hagy Sátánnak, hogy bizonyítsa az igazát vele szemben ahogyan az emberiségnek is. Ennyi a lényege. Ha azonnal elpusztította volna Sátánt az olyan lett volna mintha neked azt mondaná valaki, hogy te egy igazságtalan, hazug csaló vagy aki csak fogva tartja a gyermekeit és erre te lelövöd. Akik körülöttetek állnak és halották az elhangzottakat szerinted mit gondolnának rólad? Ha viszont esélyt adsz neki, hogy bizonyítson és kiderül, hogy fordítva van akkor ki mellé fognak állni akik tanúi az ügynek?
2018. ápr. 15. 02:27
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!