Ha a sátán nem létezne, akkor a keresztény vallás alapjaiban omlana össze?
Megfigyeltem, hogy itt a GYK-n a hívők legnagyobb ütőkártyája a sátán. A sátánnal minden ellentmondást ki lehet magyarázni. Pl:
Azért van ennyi vallás a világon, mert a sátán így vezeti félre az embereket.
A sátán miatt van bűn a világon.
A sátánnak köszönhető minden rossz... stb.
Tehát szerintem a keresztények nagyon is "hálásak lehetnek neki", mert így elég egyszerűen ki lehet magyarázni a vallás ellentmondásait.
Ti mit gondoltok erről?
"Az 1-es pedig valami szekta tagja."
Azt elfelejted, hogy a kereszténység is szekta volt a kezdetekben és a rómaiak üldözték is őket (sajnos nem elég hatékonyan). A szekta csak annyiban különbözik az egyházaktól, hogy míg az egyik bejegyzett felekezet, addig a másik nem; az egyik magának valóbb társaság (inkább szűkebb réteg, vagy baráti társaság), a másik nem... megjegyzem néha a kevesebb több.
1-es!
A szekta nem feltétlenül pejoratív értelemben használatos. Nem olyan értelemben akartam használni, hanem olyanban, hogy egy olyan felekezethez tartozol, mely nagyon kevés tagot számlál. Elnézést kérek, mert így valóban félreérthető volt.
tzolko, ha létezik a világban egy abszolútum, a fogalmainkat is értelemszerűen ehhez az abszolúthoz kell igazítanunk.
Ha valaki az emberi értelmet tartja ilyen abszolútumnak, az ahhoz fog mérni mindent, értelemszerűen, aki meg Istent, az meg hozzá.
Te nem definiáltad a jót, ezért nem is tudunk miről vitatkozni.
fairi1, nem megszemélyesítem a jót, hanem pontosan meghatározom. A "jó" -nak nincs egy általános definíciója, azt az adott filozófiai rendszeren belül kell meghatározni.
Az nem érv, hogy neked nem tetszik a definíció. Jogod van más definíciót használni, de minden metafizikai fogalmat meghatároz a világ amelyre vonatkozik.
Nem adhatod a "jó"-ra ugyanazt a definíciót, egy mindenható és mindentudó Isten által teremtett és irányított világban, és egy magától keletkező és önmagában létező világban.
Kedves 34!
Azon lehet vitatkozni, amit állítasz, de ez a 26-os válaszomon semmit sem változtat.
1, Szinonima
2, Inkompetencia.
35
"Az nem érv, hogy neked nem tetszik a definíció."
az az érv, hogy definíció egyszerűen hülyeség lesz. Amit isten tesz jó, de arról semmi info ha én teszem ugyanazt az jó vagy rossz.
jó ami istennek hasznos. Ám mi a hasznos neki. ezen el lehet vitatkozni végtelenségig.
Az rossz definíció,amelynél a szavakat külön definiálni kéne.
Valóban lehet isten egyszerre jó és mindenható, ha nem avatkozik bele a világba (deizmus), viszont a kereszténység nem ezt tanítja, kb. az egész biblia arról szól, hogy isten mit csinál. Egyszer elárasztotta az egész földet unalmában (vagy valami hasonlóan intelligens okból), hol volt akkor az emberek szabad akarata?
Sajnos nem értitek a szabad akaratot. A szabad akarat azt jelenti, hogy Isten nem száll meg minket (max. ha mi kérjük, de most ezt hagyjuk), nem bújik a bőrünkbe és selekszik helyettünk, hanem mi cselekszünk. Ehhez semmi köze a külső tényezőknek, a fizikai korlátoknak, meg hogy a szabad akaratomat sérti egy természeti katasztrófa. Totál nem érted, miről van szó kedves flower, hiába írjuk le százszor, értetlenkedsz.
Mellesleg az özönvizet azért bocsátotta az Úr a földre a Biblia szerint, mert az emberek gonoszak voltak, szörnyek jártak a Földön, démonok bújtak emberekbe stb. egy ilyen helyzetben nem volt más megoldás.
Nem kell elhinni, hogy tényleg ez történt, a tanulság a fontos: bízz Istenben akkor is, ha ezért kicsúfolnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!