Divat ateistának lenni?
Sziasztok! Mostanában látom hogy rengeteg ateista oldal van ahol folyamatosan gúnyolják a keresztényeket. Zavarni engem nem zavar, csak furának találom ha nem hisztek Istenben akkor miért csináltok ateista oldalakat ahol keresztényeket gúnyoltok? Az már nem is ateizmus nem? Tisztelet a kivételnek, aki nem ilyennek gondolja magát ne írjon.
És úgy veszem észre hogy mostanában Istenben nem hinni egy stílus, ateistának lenni is különlegesség, és mivel sok tudós az ezért az ateisták okosnak is gondolják magukat (kinek nem inge nem veszi magára).
Szóval mit gondoltok erről?
Illetve igaz, sokan kételkednek benne, hogy a Föld 6 nap alatt lett teremtve, vagy hogy volt-e Özönvíz, stb, de a Bibliában leírt egyetemes erkölcsi elveket az ateisták többsége is elfogadja.
És szerintem (bár ez csak személyes vélemény) a Bibliának az a legfontosabb része, hogy hogyan kellene helyesen élni, és nem az, hogy volt-e Özönvíz, vagy sem.
Sok esetben az. Legalábbis akikről beszélsz, a bigott ateisták legtöbb esetben annyit tudnak a kereszténységről, amit általánosban, meg a TV-ben hallottak. Azért hangsúlyozzák ki állandóan az ateizmusukat, mert ezzel okosabbnak, műveltebbnek érzik magukat a hívőknél.
Én se vagyok különösebben vallásos, de sokszor már zavaró ez a jelenség.
"4-es: Sokan érvelnek azzal hogy alacsonyabb oktatásban részesültek a hívők. Én nem mondanám: rengeteg hívő tudós van, mint tudjuk a tudomány és Isten létezése nem zárja ki egymást."
Nem tudom, nekem most hirtelen egy vallásos kortárs tudós sem ugrik be.
"A teremtés története más tészta: vannak teóriák,van aki szószerint veszi, van aki pedig evolúciót vall, de ettől függetlenül szerintem nem oktatás kérdése hogy valaki elhiszi a Bibliát, hisz sok benne a beteljesült prófécia, és azt kell elhinni hogy Jézus meghalt a bűneinkért, nem valami tudományos cuccot"
Még kisgyerek koromban amikor vallásos voltam valamilyen szinten, már akkor tudtam, hogy ez a 6 nap alatt világot teremtünk dolog nyilván jelképes kell hogy legyen, ezért röhögöm magam könnyesre az olyan fanatikusokon, akik szépen mindig levezetik, hogy ez bizony így volt és a Föld is csak 5 ezer éves, mert kiszámolták a Bibliából.
Amúgy milyen prófécia van a Bibliában ami beteljesült és nem csak utólag írták bele a könyvekbe? (Jelzem, a Biblia végső formája a 3-4 században alakult ki.)
Régen én is kételkedtem, de ha utánanézel vannak ésszerű okok annak indoklására hogy 5 ezer éves.
Én Hertz-et Faraday-t tudnám mondani, de sok tudósnál nem mondják a vallását, itt egy szép lista: [link]
A végső formája amit mondtál az a kanonizálás, de az csak annyi volt hogy a könyveket válogatták ki, a Tórát még Jézus eljövetele előtt is használták, az evangéliumokat pedig helyben jegyezték fel
Kedves kérdező, mint tudjuk, a tudomány és isten létezése (ennek a hite) KIZÁRJÁK egymást. Amik nem zárják ki, az az, hogy egy tudós műveli a szakterületét, és emellett - szigorúan szétválasztva a kettőt - hisz a vallásban. De ezek nagyon kevesen vannak, és a hit egy bonyolult dolog, nagyon sok oka tud lenni, hogy valaki ilyenné váljon.
Az ateizmus egyébként soha nem divat kérdése. Ez nem keverendő azzal, hogy vannak, akik divatból azok. Ahogy ma nagyon sokan divatból vallásosak. Bármennyire hihetetlen, az ateizmus és a hit szétválasztása - ha tényleg nem divatból majmolják, hanem értőn teszik - a tudomány értésén múlik. De ehhez még azt is fel kell tenni, hogy egyidejűleg nincs valami nagyon erős belső motiváció, amit néha nagyon nehéz felderíteni.
Amiről te beszélsz okként, az valóban ostoba emberek divatőrülete - még inkább (kellő ismereteik hiányában) kielégíthetetlen becsvágyuk pótcselekvéssel való kielégítése (de legalább annak hite, hogy ez történik velük - de mivel mégse, egyre őrültebben mocskolódnak). Ez tényleg hasonló az ostoba bigott vallásos emberek viselkedéséhez.
Az értelmes ateista TUDJA, hogy vannak emberek, akiknek szükségük van a hitükre. És soha nem akarja ezt elvenni tőlük. Legfeljebb szelíden érvel, ha azt a másik elfogadja csevegésnek.
"Régen én is kételkedtem, de ha utánanézel vannak ésszerű okok annak indoklására hogy 5 ezer éves. "
Na, itt vágtad el magad, innentől már mindenki hü..lyének fog nézni, teljesen jogosan. Szaaaarjunk csak a radiokarbonos kormeghatározásra, a történelmi bizonyítékokra, minden tudományos érvre és tééényleg, a Föld legyen 5 ezer éves, le van tojva magasról, hogy millió éves fosszíliákat találnak, neeeem érdekes.
"Az erkölcsi elvekkel nincsen semmi gondom, de ne mondja már meg egy kitalált dolog, hogy hogyan éljek...(Lásd tíz PARANCSOLAT!)"
Oké, akkor nézzük a Tízparancsolatot. Ezeket nem (csak) azért tartja be az ember, mert egy "kitalált dolog" ezt mondta, hanem mert a mai erkölcs szerint így helyes. Gondolom te is tudod, hogy miért nem szabad ölni, lopni, csalni, házasságtörtést elkövetni stb. Vélhetően ezeket te sem csinálod, és gondolom nem azért, mert egy "kitalált dolog" ezt mondta.
"így nekem a vallás magában foglalja az egyházat."
Nekem nem. A vallás a krisztusi tanításokat jelenti, azaz magát a Bibliát. Tanítások, amik le vannak írva.
Az egyház pedig egy erre épült szervezet, ami a Biblia tanításait értelmezi kénye-kedve szerint, ahogy éppen számára ideális. Például már a keresztes háborúk is ellenkezik a Bibliával, ugye 10 parancsolat, Ne ölj! Például a homoszexualitás ellenesség is eléggé ki van forgatva, mert Isten nem azért büntette meg Szodomát és Gomorát, mert homoszexuálisok voltak, hanem mert meg akartak erőszakolni (fajtalankodni akartak) a két angyalával. A hitetlenek megégetése is ugyanez a kategória. Sajnos az egyház (főleg a középkorban) sokszor szöges ellentétben ment a krisztusi tanításokkal, de attól még maga a keresztény hit nem bűnős.
"amíg az nem lépi át azt a küszöböt, hogy már másra is kihat."
Ma már szerencsére ilyen szempontból jobb a helyzet. Vallásszabadság van, mindenki abban hisz, amiben szeretne. Egyetlen ateistát sem fognak se megkövezni, se elégetni nálunk.
Egyáltalán nem neveltetés kérdése hogy ki miben hisz, fáj hogy ekkor a hülyeséget olvasok. Miután felnőtt valaki elgondolkozik hogy amiben hisz az igaz-e. Van aki felnőtt korában tér meg, van aki idős korában.
És néhányan félreértitek a kérdést. Én nem a tudományra célzok hanem arra hogy divat lett az hogy valaki ateista és ettől felsőbbrendűnek gondolja magát, gyalázza a keresztényeket. Persze az is divat valakinek hogy képmutató keresztény, nem minden keresztény vagy ateista ilyen, de egy fura dolog
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!