Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem lehet Istent tudni?...

Miért nem lehet Istent tudni? Miért hinni kell benne?

Figyelt kérdés

Sokan szeretik Isten analógiájaként tekinteni a családot,ahol a családfő Isten,a gyermekei pedig mi vagyunk.

Miért kell hinnünk az apánk/anyánk létében?

Miért kell rátalálnunk?Gondolom ti se úgy jöttetek ki a szülészetről ,hogy az orvos azt mondta:"szia,kisöreg.Itt van a folyosón egy csomó várakozó szülő.Találd meg a sajátodat!".

Nem.

Első perctől fogva láttad a szüleidet,és ő is midig melletted volt.

Oké hogy végül is elviekben adott egy útmutatást arra hogy rátalálj,de ez az analógiánkban még mindig úgy nézne ki hogy a folyosón várakozó szülők közül mindegyiken kék póló lenne,a te szüleiden pedig piros,és akkor így találd meg.Ez lássuk be,még mindig elég irracionális.

És ennek fejében,még büntetést is kapunk,ha rosszat merünk tippelni.Sőt,valamiért olyan környezetben vagyunk,amni nagyon arra hajlítja a megismerni kívánkozókat hogy rossz választást kövessenek.Analógiában ez úgy néz ki hogy a 40 m hosszú folyosón valamiért direkt úgy ülnek hogy hozzájuk legyen a legnehezebb eljutni,viszont minden rossz választás előbb tudunk elérni.,így növelve az esélyét a hibás döntésnek.

Tehát képszerűen valahogy úgy néz ki hogy ők a folyosó végén vannak,minden másik ,nem hozzánk tartozó szülő meg 5 m-en belül van.Miért?

De visszatérve a kérdés alaprészéhez:Miért nem tudna egyszer megjelenni az emberiségnek , és tényleg,több szemtanú által dokumentálva, először is bizonyítva isteni létét (mert hát a Sátán is lehetne,és jött hogy átbässzon minket) és aztán így szólna :"Üdv!Mióta utoljára találkoztunk szépen megnőttetek!"

Egy igaza apa ilyen lenne,nem pedig kozmikus bújócskát játszana!

P.

2013. jún. 24. 15:33
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

Érdeklődve olvastam okfejtéseiteket. Hadd bocsássam előre, megveszekedett ateista vagyok, még ha emiatt néha kevesebbnek is érzem magam hívő embertársaimnál. Ateista vagyok annak ellenére, hogy bigottul vallásos környezetben jószerivel együtt nevelkedtem a nálam mindössze másfél évvel idősebb nagybátyámmal, akiből ennek hatására pap lett.

Nem akarok meggyőzni senkit, csak mesélek valamit. Nem tudom, mennyi a valóságtartalma, tizenévekkel ezelőtt, amikor még nem volt minden háztartásban net, ezért sokféle folyóiratot járattam, akkor olvastam. Az emberi agyról készült hőtérképről szólt, s arról, hogy az agy egy bizonyos pontjának a hőmérsékletétől függ, hogy valaki hisz-e, vagy nem. Akinél ez a pont melegebb, az teljesen kézzelfogható dologként éli meg hitének tárgyát, legyen az isten, szellemek, vagy egyéb spirituális kafacok. Természetesen nem tudom, mennyi a cikk valóságtartalma, mindenesetre számomra minden égető kérdésre választ adott. Arra is, hogy miért tér meg valaki, s miért válik egyik napról a másikra hitehagyottá másvalaki. Hiszen az emberi agy meglehetősen labilis valami, a hajszálerek állapota is változik, a vérnyomás is változik, stb.

2013. júl. 10. 14:45
 32/33 Girgoy ***** válasza:

Kedves Miquel! Én vagyok az, akivel Sörpocak cseverészett. jó lenne szó szerint tudni, hoyg miről szólt a cikk, mert a teológia mellett egy kicsit a tudományban is ismerek egyetsmást. És hát tuttira nem erről szólhatott, hogy az agy bizonyos részeinek aktivitása tesz valakit hívővé vagy nem hívővé! Ezt Magad is könnyen beláthatod, olvasd csak el, mit írtál: az agy aktivitása, hőtérképe, vérellátása valóban másodpercről másodpercre változik! Ezzel szemben az ember világképe is ugyanilyen gyorsan változik? Hát bizony nem, mert akkor amióta ezeket a sorokat olvasod, már az összes világvallásban hittél kb.! :) És hát mint írtad, ugyebár megrögzött ateista vagy, vagyis a világképed neked magadnak sem függ az agyad hőtérképétől, ugye? Azért ez annál állandóbb mindenkiben! :)

Max. az lehetett, hogy a hívőknek pl. ima közben bizonoy agyterületei jobban aktívak. De ugyaníg ha egy hívő vag yatesita eszik, sportol, zenél vagy szarik, más és más agyterületei aktívak! Mi ebben a furcsa? Más cselekvbések más idegpályákat aktiválnak és ez máshol termel többlet hőt! Szóval nyugodt lehetsz: abszolút nem attól függ valakinek a világképe, hogy milyen az agya hőtérképe vagy hogy más agya lenne a hívőknek, mint az ateistáknak! A hívők nem hülyék, egy igaz hívő adott esetben ezerszer intelligensebb lehet és ezereszer tisztábban, előítéletektől mentesebben gondolkodhat ateistánál!

Ha egyébként valóban tudományos szinten, mégpedig az arra valóban hivatott tudományterületről és nem valami kísérletező kókler társtudományterületről (mert ez azért amit írtál, az eléggé olyan, mintha mérnökök nyilatkoznának a flektáló nyelevek nyelvtanáról a saját mérőmódszereikkel!) , akkor ezt olvasd el:

[link]

Ez ebben a témában az általam olvasott legszínvonalasabb alkotás! Minden ateistának előírnám kötelező olvasmányként!

2013. júl. 23. 21:05
 33/33 anonim ***** válasza:
A legtöbb ember esetében az agy jobb oldali része felelős a kreatívabb, művészi funkciókért, a bal pedig a logikusabb, elemző funkciókért. Természetesen nincs olyan, hogy csak a leginkább csak a jobb agyféltekét használó emberek fogékonyak a vallásra és az elvont dolgokra. Persze vannak betegségek, amitől megváltozik az agy aktivitása így a hőtérképe is, de ezek már agyi betegségek és tudtommal a hívők nem agy betegek, még ha sokan azt is mondják rájuk...
2013. júl. 23. 21:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!