Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy lehet olyanban hinni,...

Hogy lehet olyanban hinni, ami meghatározhatatlan?

Figyelt kérdés
Szóval a kérdésem az lenne, -ez a vallásosoknak szól- hogy hogy lehet olyanban hinni amit sose láttál, gondolni olyanra ami talán nem is létezik. Gondolok itt Istenre, a lélekre, meg hasonlókra. Érdekelnének az érvek.
2013. ápr. 8. 00:12
1 2 3 4
 1/34 anonim ***** válasza:
86%
A hitnek ez a lényege. Definíció szerint bizonyíték nélküli meggyőződés. Ha van rá bizonyítékod, az már nem hit, hanem tudás. Egyébként én úgy gondolom, hogy a kettő között alá-fölérendeltségi viszony van, és hogy a hit csak lépcső a tudáshoz. Vagy még inkább, támasz, amit fokozatosan el kell dobni magunktól. Ha van tudás, nincs szükség a hitre.
2013. ápr. 8. 00:30
 2/34 anonim ***** válasza:
91%
Hinni csak olyanban lehet, amiről nem tudod, hogy létezik-e, vagy sem. Erről szól a hit ;)
2013. ápr. 8. 00:36
 3/34 A kérdező kommentje:
És ennek mi értelme?
2013. ápr. 8. 00:43
 4/34 anonim ***** válasza:
84%
Ha valaki ezt nem érti, annak nem lehet elmagyarázni, mert úgysem fogja. Egyszerűen mert a hit nem a rációról vagy a logikáról szól, valakinek vagy van hite, vagy nincs.
2013. ápr. 8. 00:58
 5/34 A kérdező kommentje:
És olyanban nem lehet hinni, ami mondjuk kézzelfogható?
2013. ápr. 8. 01:02
 6/34 anonim ***** válasza:
96%
Dehogynem. Hihetsz az egér és a billentyűzeted létezésében.
2013. ápr. 8. 01:05
 7/34 A kérdező kommentje:
lehet gúnyolódni... de szerintem érthető volt mire gondoltam
2013. ápr. 8. 01:06
 8/34 anonim ***** válasza:
97%

Nem, nem érthető. Mert úgy tűnik, nem vagy tisztában azzal, mi az, hogy hit. Ha valami kézzelfogható, akkor arról tudod, hogy létezik. A tudás pedig nem hit.

A hit épp azt jelenti, hogy nincs a létezésre kézzelfogható bizonyíték, de ilyen-olyan okokból az ember mégis hisz a létezésében.

2013. ápr. 8. 01:11
 9/34 anonim ***** válasza:
Komolyan gondoltam, nem gúny -az, ami most a kéznél van - és a 3-as kérdésedet tedd fel hozzá.
2013. ápr. 8. 01:13
 10/34 A kérdező kommentje:
Na végre leesett...
2013. ápr. 8. 01:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!