Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért folyik agymosás a...

Miért folyik agymosás a keresztény iskolákban?

Figyelt kérdés

Katolikusnak vagyok keresztelve, de nem gyakorlom ezt a vallást. 19 éves vagyok, református általános iskolába, majd református gimnáziumba jártam. (nem volt más választásom). Katolikus hittant tanultam végig. Az iskolákban csak a vallástanárok voltak vallásosak, meg az igazgató. A gimnáziumban történtek érdekes dolgok.

Hittan órákon sokszor "áttanulmányoztunk" más vallásokat is, és elmagyarázták nekünk, hogy miért rossz mindegyik. A buddhizmusról pl azt tanultuk, hogy az egészet egy bizonyos Mohamed találta ki, aki egy írástudatlan analfabéta paraszt volt, aki hallott ezt-azt az útján, és összerakott belőlük egy vallást aminek semmi értelme. A sátánizmusról azt tanultuk, hogy abból áll az egész, hogy gyalázzák a keresztényeket, becstelenül élnek, külön kiemelték, hogy mindenki mindenkivel szexuálisan közösül a miséken. De vettük a hinduizmust is, meg még sok mást, mindenről ilyesmiket tanultunk. A más vallásúakat meg konkrétan szegény szerencsétlenekként kezelték, akiken a jószívű kereszténynek mihamarabb segítenie kell. És az osztálytársaim el is hitték, és bár egyikük sem vallásos, lenézik a nem keresztény embereket azóta is, mivel előtte nem hallottak semmit más vallásokról, csak itt. Engem mindig is érdekeltek ezek a dolgok, ezért én már eleve utánaolvastam, tisztában voltam vele hogy mi-micsoda, és csak tátottam a számat a sok csúsztatáson és hazugságon amit ezek ott összehordtak.

Kérdezem teljesen jóindulatúan az itt lévő keresztényekről: csak a tanáraim voltak ilyen mentalitásúak, vagy a vallásotok szerint erre tényleg szükség van? Ha igen, akkor miért? Mi a baj vele, ha valaki más vallást követ? Miért kell megakadályozni, csírájában elfojtani ennek a lehetőségét is?

2013. máj. 4. 21:22
1 2 3
 21/23 TappancsMancs ***** válasza:

9

"Részben igazad van. a Szcientológiánál viszont azt találtam, hogy nagyon szoros rokonságban áll a Buddhizmussal. Ők is az egyén saját maga által megtapasztalt igazságot ismerik el és nincsenek dogmáik, mint a keresztény és mohamedán egyházaknak. Érdekes, nem?"

A scientológiának és a buddhizmusnak semmi köze egymáshoz és nem is hasonlítanak. A saját megtapasztalás miatt nem fognak szoros rokonságban állni, sok más területen egész másról szól.

2013. máj. 13. 11:35
 22/23 Balu86MH ***** válasza:
egyébként amit sokszor a külvilág agymosásnak gondol, az valójában csak a racionális Katolikus Keresztény misztérium szabályszerűségének és tökéletességének a magyarázata. Kevés olyan "eszmerendszer" v agy akár csak rendszer van (még a KRESZ sem), ami ennyire magától értetődően természetes, mégis felfoghatatlanul tökéletes és mindenre magyarázatot adó, mint ez. És mivel ez egy átlag világi vagy sok esetben ateista embernek piszkálja a csőrét, ezért elnevezik "Keresztény agymosásnak". Szerintem ebben nincs semmi agymosás. Az megint más kérdés, hogy az emberek, emberi tökéletlen mivoltukból adódóan hogyan adják tovább, hogyan magyarázzák el ezt a misztériumot.
2013. máj. 18. 22:21
 23/23 anonim ***** válasza:
És akit keresztényként zavar?
2018. febr. 4. 03:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!