Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért folyik agymosás a...

Miért folyik agymosás a keresztény iskolákban?

Figyelt kérdés

Katolikusnak vagyok keresztelve, de nem gyakorlom ezt a vallást. 19 éves vagyok, református általános iskolába, majd református gimnáziumba jártam. (nem volt más választásom). Katolikus hittant tanultam végig. Az iskolákban csak a vallástanárok voltak vallásosak, meg az igazgató. A gimnáziumban történtek érdekes dolgok.

Hittan órákon sokszor "áttanulmányoztunk" más vallásokat is, és elmagyarázták nekünk, hogy miért rossz mindegyik. A buddhizmusról pl azt tanultuk, hogy az egészet egy bizonyos Mohamed találta ki, aki egy írástudatlan analfabéta paraszt volt, aki hallott ezt-azt az útján, és összerakott belőlük egy vallást aminek semmi értelme. A sátánizmusról azt tanultuk, hogy abból áll az egész, hogy gyalázzák a keresztényeket, becstelenül élnek, külön kiemelték, hogy mindenki mindenkivel szexuálisan közösül a miséken. De vettük a hinduizmust is, meg még sok mást, mindenről ilyesmiket tanultunk. A más vallásúakat meg konkrétan szegény szerencsétlenekként kezelték, akiken a jószívű kereszténynek mihamarabb segítenie kell. És az osztálytársaim el is hitték, és bár egyikük sem vallásos, lenézik a nem keresztény embereket azóta is, mivel előtte nem hallottak semmit más vallásokról, csak itt. Engem mindig is érdekeltek ezek a dolgok, ezért én már eleve utánaolvastam, tisztában voltam vele hogy mi-micsoda, és csak tátottam a számat a sok csúsztatáson és hazugságon amit ezek ott összehordtak.

Kérdezem teljesen jóindulatúan az itt lévő keresztényekről: csak a tanáraim voltak ilyen mentalitásúak, vagy a vallásotok szerint erre tényleg szükség van? Ha igen, akkor miért? Mi a baj vele, ha valaki más vallást követ? Miért kell megakadályozni, csírájában elfojtani ennek a lehetőségét is?

2013. máj. 4. 21:22
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Én református vagyok, jövő héten szombaton van a konfirmációi vizsgám, mi is átvettük a vallásokat. Egy normális pap/lelkész nem mond ilyeneket más vallásról. Minden vallás lehet a maga módján szép.
2013. máj. 4. 21:26
 2/23 anonim ***** válasza:
49%

Járnál csak mecsetbe, vagy lenézően gojnak kellene hívnod a világ 99,99%-át, mert te zsidó vagy...

Majd megtudnád, hogy ez még csak gyűlölködés-light!

2013. máj. 4. 21:32
 3/23 acelsziv ***** válasza:
70%

A buddhizmust? Mohamed? mindegy..

De abban miért nem gáncsoskodnak, hogy Mózes egy birkapásztor volt, Jézus meg egy ács? Noé meg szintén egy tanulatlan paraszt?

2013. máj. 4. 21:35
 4/23 A kérdező kommentje:
De mi értelme ennek? Mi lesz ettől jobb?
2013. máj. 4. 21:36
 5/23 A kérdező kommentje:
mármint a gyűlölködéstől
2013. máj. 4. 21:36
 6/23 acelsziv ***** válasza:
84%
Félnek a hívek elvesztésétől és esztelenségükben nem tudnak más eszközhöz nyúlni, csak hazugságokhoz, félrevezetésekhez és gyűlöletkeltéshez.
2013. máj. 4. 21:52
 7/23 A kérdező kommentje:

Szerintem az már régen rossz, ha attól kell félni, hogy elveszítik a híveket :/ Ha elveszítik, annak oka van.

Érdekes, buddhistát pl még nem hallottam, hogy érdekelte volna, hogy rajta kívül még mennyien gyakorolják a vallását. Elegen gyakorolják enélkül is.

2013. máj. 4. 22:07
 8/23 Pendulum92 ***** válasza:
81%

"Már az elején hülyeséget írsz, tehát oda se figyeltél, így kicsit sem vagy hiteles.

De biztos találsz pajtikat, akikkel lehet köpködni a kereszténységet."

A kérdező egy teljesen normális kérdést tett fel. Ha csak egy dologba tudsz belekötni, de azt sem nevezed meg, inkább maradj ki a témából.

Vagy esetleg ki is fejtenéd az álláspontod, vagy csak sértettségedben, mocskolódni jöttél be?

Kérdező:

A buddhizmust pl nem Mohamed(ő az iszlám prófétája), hanem Buddha "alapította"

Ebben a vallásban nincs semmiféle lenézés más vallásokkal szemben. Nem is igazi vallás abból a szempontból, hogy nincs benne isten. Bár kereszténynek neveltek, jártam én is hittanra, de nekem pl a Zen hitelesebb "vallás"(életfilozófia).

Az egyház ugyanolyan hatalom, mint a kormányok, királyságok, stb. Nem is lehet más, mert emberek találták ki. Az emberek maguk köré gyüjtése különböző célokból létszükséglet, de mivel máshogy nem megy, agymosáshoz kell fordulniuk. Ez több egyháznál megfigyelhető.(Jehova tanúi, hit gyülekezete, scientológia,stb)

Mellesleg aki a hittan órák hozadékaként lenézi a többi vallást, ajánlom tanulmányozza őket előbb át.

2013. máj. 4. 23:28
 9/23 acelsziv ***** válasza:

Utolsó: Én áttanulmányoztam az általad említett egyházakat.

Részben igazad van. a Szcientológiánál viszont azt találtam, hogy nagyon szoros rokonságban áll a Buddhizmussal. Ők is az egyén saját maga által megtapasztalt igazságot ismerik el és nincsenek dogmáik, mint a keresztény és mohamedán egyházaknak. Érdekes, nem?

2013. máj. 4. 23:36
 10/23 Pendulum92 ***** válasza:
100%

Az, hogy a felszínen hasonlóak, mint hogy nincsenek dogmáik, attól még ne vegyük őket egy kalap alá.

L. Ron Hubbard:

„Ha egy kis pénzt akarsz csinálni, írj könyvet! Ha egy csomó pénzt akarsz csinálni, alapíts vallást!”

Egy 1952-ben alapított, pénz és hatalom éhes sci-fi író által alapított "vallást" ne rokonítsuk a buddhizmussal.

2013. máj. 4. 23:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!