Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért folyik agymosás a...

Miért folyik agymosás a keresztény iskolákban?

Figyelt kérdés

Katolikusnak vagyok keresztelve, de nem gyakorlom ezt a vallást. 19 éves vagyok, református általános iskolába, majd református gimnáziumba jártam. (nem volt más választásom). Katolikus hittant tanultam végig. Az iskolákban csak a vallástanárok voltak vallásosak, meg az igazgató. A gimnáziumban történtek érdekes dolgok.

Hittan órákon sokszor "áttanulmányoztunk" más vallásokat is, és elmagyarázták nekünk, hogy miért rossz mindegyik. A buddhizmusról pl azt tanultuk, hogy az egészet egy bizonyos Mohamed találta ki, aki egy írástudatlan analfabéta paraszt volt, aki hallott ezt-azt az útján, és összerakott belőlük egy vallást aminek semmi értelme. A sátánizmusról azt tanultuk, hogy abból áll az egész, hogy gyalázzák a keresztényeket, becstelenül élnek, külön kiemelték, hogy mindenki mindenkivel szexuálisan közösül a miséken. De vettük a hinduizmust is, meg még sok mást, mindenről ilyesmiket tanultunk. A más vallásúakat meg konkrétan szegény szerencsétlenekként kezelték, akiken a jószívű kereszténynek mihamarabb segítenie kell. És az osztálytársaim el is hitték, és bár egyikük sem vallásos, lenézik a nem keresztény embereket azóta is, mivel előtte nem hallottak semmit más vallásokról, csak itt. Engem mindig is érdekeltek ezek a dolgok, ezért én már eleve utánaolvastam, tisztában voltam vele hogy mi-micsoda, és csak tátottam a számat a sok csúsztatáson és hazugságon amit ezek ott összehordtak.

Kérdezem teljesen jóindulatúan az itt lévő keresztényekről: csak a tanáraim voltak ilyen mentalitásúak, vagy a vallásotok szerint erre tényleg szükség van? Ha igen, akkor miért? Mi a baj vele, ha valaki más vallást követ? Miért kell megakadályozni, csírájában elfojtani ennek a lehetőségét is?

2013. máj. 4. 21:22
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
25%

Azért, mert az írások szerint is Jézus szamárháton (!!!) vonul be Jeruzsálembe...

(=a lebutított, elhitetett embertömeg "hátán")

2013. máj. 5. 02:40
 12/23 anonim ***** válasza:
0%
Utána a kapuk megnyílnak és a népek gazdagsága vég nélkül árad a "szent városba".
2013. máj. 5. 02:41
 13/23 anonim ***** válasza:

23 éve tanulok hittant, több lelkigyakorlaton is voltam már, viszont én sajnos nem járhattam katolikus iskolába, de egyetemre katolikus egyetemre járok már 4 éve, és ez idő alatt semmi ilyesmit nem hallottam, mint, amit a Kérdező leírt, se itt az egyetemen, se máshol.

Tehát vagy a Kérdező értette rosszul, amit a tanárok magyaráztak, vagy a tanár volt hülye. Már csak azért is, mert a leírtak ellentétesek az Egyház álláspontjával, lásd Nostra Aetate zsinati dokumentum a kereszténység és más vallások kapcsolatáról: [link]

Az Egyház "Búzdítja tehát gyermekeit, hogy okosan és szeretettel folytatván a párbeszédet és együttműködve más vallások követőivel, tanúskodjanak a keresztény hitről és életről; s ismerjék meg, becsüljék és támogassák a náluk található lelki, erkölcsi és társadalmi-kulturális értékeket."

2013. máj. 5. 08:26
 14/23 anonim ***** válasza:

"Szerintem az már régen rossz, ha attól kell félni, hogy elveszítik a híveket :/ Ha elveszítik, annak oka van.

Érdekes, buddhistát pl még nem hallottam, hogy érdekelte volna, hogy rajta kívül még mennyien gyakorolják a vallását. Elegen gyakorolják enélkül is."

Az irányító,manipuláló hatalomban mindig ott a félelem,mert főként önös érdekeket gyakorol.A valódi hatalomnak valóban nem kell másokat lejáratnia,sem megtérítenie,hiszen a hiteles dolgokhoz mindig elég ember vonzódik,de nem is számít különösebben,hogy mennyien vannak a táborban.

2013. máj. 5. 08:47
 15/23 Sághegyi Csaba ***** válasza:
Kamuzol szerintem. Nem hinném, hogy tanult tanítók összemosnák Buddhát Mohameddel, amikor még a laikusok is tudják, hogy semmi közük egymáshoz. Meglepne, ha igazat mondanál...
2013. máj. 5. 09:26
 16/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, többnyire érdekesek voltak.

Aki meg megvádol: mi érdekem származna belőle, ha kitalálnék ilyesmit? mondjuk inkább nem kérdezek semmit, az ilyen szintű válaszokhoz nincs türelmem.

2013. máj. 5. 10:52
 17/23 anonim ***** válasza:
A te tanáraid voltak hülyék. Én katolikus iskolába jártam (evangélikusként), de nálunk semmi ilyesmi nem volt.
2013. máj. 5. 12:32
 18/23 anonim ***** válasza:
Nem emlékszel már jól arra, amit ott tanítottak, bár az összebenyomás azért megmaradt. Keresztény, katolikus szempontból nem is dicsérhetik meg a többi vallást, mert a katolikus vallásban hisznek, ezért csak azt magyarázhatják el, hogy miért nem lehet igaza annak a másik vallásnak. A protestáns hittanon a katolikus hitvallással foglalkoznak a legtöbbet, hogy miért nem hisznek benne. Ez nem egy szinkretikus vallásösszerakó üzem.
2013. máj. 5. 20:13
 19/23 Balu86MH ***** válasza:
Miért folyik agymosás a liberális médiában?? :)
2013. máj. 7. 22:03
 20/23 A kérdező kommentje:

tegnap 22:03

Nem erről volt szó. Az agymosás minden formájáról egyforma a véleményem. Akár így is kiírhattam volna a kérdést: "Miért folyik agymosás többek között a keresztény iskolákban is?".

Rengetegféle agymosással találkozhatunk, a gyógyszerlobbitól elkezdve az anorexia divattá tételéig, nem tudom mindet felsorolni.

2013. máj. 8. 18:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!