Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Aki 100%-ban elkötelezett egy...

Aki 100%-ban elkötelezett egy vallás iránt, az meg tudja mondani, hogy mi alapján jutott erre a meggyőződésre?

Figyelt kérdés

Vegyük a kereszténységet. Én úgy gondolom, hogy aki vallásos, és normális gondolkodó emberként jutott erre az elhatározásra, azoknál a következők közül valamelyiknek teljesülnie kell:

- megélt valamiféle egyértelmű spirituális élményt az életében (meggyőződésem, hogy ez az emberek 99,99%-ának nem kiváltsága...)

- elhiszi amit az egyház mond. Pedig ha belegondolunk hányszor csapta be az egyház a hívőket a történelem folyamán, ez elég naiv dolog (gondoljunk pl. a búcsúcédulákra)

- elhiszi amit a Biblia állít. Ezzel kapcsoltban az a probléma, hogy az Ószövetség történetei kapásból elég véleményesek, inkább csak metaforikus történetek. Az Újszövetséget illetően Jézus létezése ha nem is kérdés, de legitimitása annál inkább, hiszen a nagy csodáiról más forrás nem tesz említést. Összességében arról már nem is szólva, hogy a Biblia végleges szövegét önkényesen állították össze az egyház vezetői.

Vélemény, cáfolat?

2013. márc. 19. 20:50
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:

Én is írhatnék regényeket, mint az előttem szólók. Nem teszem, mert olvastam egy idevágó kutatásról, és engem teljesen meggyőzött.

Hőtérképet készítettek ugyanis vallásos és ateista emberek agyáról. Azt találták, hogy a vallásos egyéneknél az agy egy meghatározott pontja melegebb, mint az ateistáknál. Ettől függ a hit megléte. Ők teljesen tárgyiasult, kézzelfogható dologként élik meg azt, ami egy ateista szemében csak egy (tév-)eszme.

2013. márc. 29. 14:00
 32/34 anonim ***** válasza:
hazudsz, nincs ilyen melegebb pont!
2013. márc. 29. 20:58
 33/34 anonim ***** válasza:
Ha hazudok, azt neves tudósok után teszem. Mondom, ezt olvastam. Először néhány éve az RD-ben, majd később a könyvtárban is utána néztem.
2013. márc. 30. 11:40
 34/34 Villácska ***** válasza:
Ateisták is megtértek már, szerintem ez egyéntől függ milyen agya van, de köze nincs a hithez.
2013. márc. 30. 12:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!