Aki 100%-ban elkötelezett egy vallás iránt, az meg tudja mondani, hogy mi alapján jutott erre a meggyőződésre?
Vegyük a kereszténységet. Én úgy gondolom, hogy aki vallásos, és normális gondolkodó emberként jutott erre az elhatározásra, azoknál a következők közül valamelyiknek teljesülnie kell:
- megélt valamiféle egyértelmű spirituális élményt az életében (meggyőződésem, hogy ez az emberek 99,99%-ának nem kiváltsága...)
- elhiszi amit az egyház mond. Pedig ha belegondolunk hányszor csapta be az egyház a hívőket a történelem folyamán, ez elég naiv dolog (gondoljunk pl. a búcsúcédulákra)
- elhiszi amit a Biblia állít. Ezzel kapcsoltban az a probléma, hogy az Ószövetség történetei kapásból elég véleményesek, inkább csak metaforikus történetek. Az Újszövetséget illetően Jézus létezése ha nem is kérdés, de legitimitása annál inkább, hiszen a nagy csodáiról más forrás nem tesz említést. Összességében arról már nem is szólva, hogy a Biblia végleges szövegét önkényesen állították össze az egyház vezetői.
Vélemény, cáfolat?
Én is írhatnék regényeket, mint az előttem szólók. Nem teszem, mert olvastam egy idevágó kutatásról, és engem teljesen meggyőzött.
Hőtérképet készítettek ugyanis vallásos és ateista emberek agyáról. Azt találták, hogy a vallásos egyéneknél az agy egy meghatározott pontja melegebb, mint az ateistáknál. Ettől függ a hit megléte. Ők teljesen tárgyiasult, kézzelfogható dologként élik meg azt, ami egy ateista szemében csak egy (tév-)eszme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!