Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Van áteredő bűn, vagy nincs?

Van áteredő bűn, vagy nincs?

Figyelt kérdés
1 Móz. 7,1 "Monda az Úr Noénak: Menj be te, és egész házadnépe a bárkába; mert téged láttalak igaznak előttem ebben a nemzedékben."
2013. márc. 10. 10:21
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
Dehát a kérdésedben az szerepel létezik e vagy nem az áteredő bűn, most meg az utolsó hozzászólásodban meg kijelented, hogy VAN áteredő bűn és miért nem fogott rajta. Tehát te úgy gondolod, hogy van áteredő bűn, én pedig azt mondom nincs, ha visszaolvasol mit válaszoltam...
2013. márc. 14. 08:07
 12/20 A kérdező kommentje:
Igen,igazad van tényleg odaírtad,hogy nincs.Azért kérdezem,mert sokan mondják,hogy van,viszont nem egyértelmű szerintem azok alapján,amit írtam.
2013. márc. 14. 09:54
 13/20 anonim ***** válasza:
Szerintem sem, én nem hiszek a kollektív büntetésben. Mi értelme annak, hogy valaki a másik által okozott kár miatt szenvedjen? Nálam ez ellent mond a logikának.
2013. márc. 14. 17:37
 14/20 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, ha arra vagy kíváncsi, hogy a Biblia szerint van-e eredendő bűn, akkor a válasz, van. 8. válaszoló már szépen kifejtette. Az teljesen más kérdés, hogy te mit hiszel, a lényeg, hogy a Biblia szerint van, s Noé nem az eredendő bűntől volt mentes, hanem abban az értelemben bizonyult igaznak, hogy Isten törvényeit követte. Egyes szavaknak több féle értelmük van, ne magán a szón rágódj.
2013. márc. 15. 00:03
 15/20 anonim ***** válasza:

"a Biblia, csak egy régi kor köntösébe öntöztetve tanít nekünk isteni igazságokat, amire minden ember keresi a választ: ki teremtette a világot, az embert, miért tette, honnan a rossz? "

Pontosan milyen igazságot tanít,ha pont nem igaz amit leír?Kifejtenéd részletesen,hogyan következtetjük ki honnan a rossz ha nem volt fa meg Ádám, miért van ember stb.?

2013. márc. 15. 08:21
 16/20 anonim ***** válasza:
Na és a bűn atorokitese az szép húzás? Az apák bűneiért fiaikat heted iziglen büntetni?
2013. márc. 17. 15:58
 17/20 anonim ***** válasza:
Nem vagyok biztos benne, de az valszeg az ószövetségben van. Azóta van újszövetség, amint a nevében is látható, új szövetség köttetett Jézus által az Isten és emberek közt. Tehát az ószövetséget figyelmen kívül is lehet hagyni.
2013. márc. 18. 04:42
 18/20 anonim ***** válasza:
Figyelmen kiiiiivul hagyniiiii? Maglyara vele! ;)
2013. márc. 18. 05:00
 19/20 Snapette ***** válasza:

Nyolcasnak: Ádámnak és Évának eleve nem csak két fiáról ír a biblia, hanem háromról név szerint, a harmadik Séth, akitől az emberiség származik, de még éltek ők sok száz évet, és nemzettek fiakat és lányokat, de ehhez persze konkrétan el kéne olvasni azt.

A kérdésről: az, hogy valaki bűnben születik azért mert párezer évvel ezelőtt valaki vétkezett, hogy ki hogyan egyezteti logikusan össze isten végtelen jóságával mindenkinek a saját problémája, szerintem. Én ugyan nem vagyok hívő, azt elismerem, hogy az apa bűne esetleg megbélyegzi a fiút, de azt nem, hogy bűntárssá teszi. Akkor most a német Hansot meg lehet bűntetni, mert a nagyapja náci volt, vagy az amerikai Jack-et, mert a dédnagyapja rabszolgatartó volt?

2013. márc. 23. 19:17
 20/20 anonim válasza:

A kérdés az volt, hogy ha van áteredő bűn, akkor, hogyan lehet Mózes igaz?

A eredendő bűn nem személyes bűn. Inkább egy állapot, melybe születünk. Talán mindannyian érezzük, hogy a jó megtételéhez több erőfeszítésre van szükség,míg a rossz megtétele szinte ösztönösen jön. Önző énünk azt szeretné, hogy övé legyen az utolsó falat kenyér. Ha túl ingerelnek, akkor erőfeszítést kell tennünk, hogy türelmet gyakoroljunk. Van bennünk valami, ami hajlik a rosszra.

Az áteredő vagy eredendő bűn, szerintem egyfajta hajlandóság a rosszra. Szeretném, ha nem lenne, de kicsit olyan mintha egy függőségbe születnék bele, mely ellen harcolnom kell. Magzatkorunk ideje alatt a Szüleink függőségei hatással lehetnek a mi függőségeinkre is. Így ős szüleink döntései is hatással van arra az állapotra, amelybe születünk. De ez nem jelenti azt, hogy determinálva vagyok. Ha szüleim szerfüggők voltak, akkor én is az leszek. Attól én még lehetek tiszta. Kaphatok segítséget.

Van megszentelő kegyelem és segítő kegyelem.

A megszentelő kegyelemet akkor igényeljük, amikor Krisztushoz tartozók akarunk lenni. Keresztség által vállunk Krisztus követőjévé. Felnőtteknél ez tudatos döntés. Gyermekeknél ez olyan, mintha a szüleik Istennek ajánlanák fel gyermeküket, tőle remélve segítséget az ő életútjára és helyette vállalva, hogy Isten szeretetére nevelik és ellene mondanak helyette a bűnnek.

Ez a megszentelő kegyelem egy lelki ajándék, melyet Istentől kapunk. Megerősít minket. Ezt a bennünk levő kegyelmi erőt gyengítik a bűnök. Valahányszor engedünk bűnös hajlamainknak, ha pl. másoknak tudva és akarva rosszat teszünk.

A segítő kegyelem az, amikor megvalljuk bűneinket és újra erőt merítünk, kérjük Isten beavatkozását, hogy tegyen szabaddá. Az igazság szabaddá tesz, amit szánkkal megvallunk az üdvösségünkre szolgál.Pszichológiai értelemben is a kimondott szónak gyógyító ereje van, hát még ha nem csak egy embert hívunk tanúnak, hanem magának az Istennek a beavatkozását kérjük.

2021. ápr. 30. 10:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!