Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten gyűlöli a bűnt,...

Ha Isten gyűlöli a bűnt, miért kaptunk tőle szabad akaratot amivel bűnt követhetünk el?

Figyelt kérdés
2013. márc. 10. 06:47
1 2 3 4 5
 41/49 A kérdező kommentje:

"A szabad akarattal kapcsolatban pedig az ember döntésének megvannak a következményei. Ha nekem van egy gyermekem, szabad döntést adok neki, viszont világosan elmagyarázom neki, hogy bizonyos döntéseknek mik lesznek a következményei. Viselnünk kell a döntéseinkért a felelősséget, ezt meg kell tanulni."

Tehát van egy gyermeked,elmagyarázod neki,hogy ne nyúljon a forró vasalóhoz,mert megégeti magát.A gyerek nem hallgat rád,hozzányúl,megég a keze.Megkapta a következményt.Erre te odamész hozzá,és a síró,szenvedő gyereket még jól fel is pofozod.Mert ha lefordítod ezt a Bibliai Isten ténykedésére,akkor bizony erről van szó.

"Szeretném azonban hozzátenni, hogy amikor Isten büntet, akkor sem közvetlenül Ő büntet. Ez Jób könyve 1-2. fejezetéből világosan látszik, hogy pontosan mi is történik."

Igen,de a Bibliában nem csak Jób könyve van,hanem pl.Mózes könyve is....

2013. márc. 14. 15:54
 42/49 A kérdező kommentje:

"Péld.

6,16 E hat dolgot gyűlöli az Úr, és hét dolog útálat az ő lelkének:

6,17 A kevély szemek, a hazug nyelv, és az ártatlan vért ontó kezek,

6,18 Az álnok gondolatokat forraló elme, a gonoszra sietséggel futó lábak,

6,19 A hazugságlehelő hamis tanú, és a ki szerez háborúságokat az atyafiak között!

Ezért rossznak nevezhető az Isten?"

Erről már volt szó,lapozz a 2.oldalra.

2013. márc. 14. 15:57
 43/49 anonim ***** válasza:

Kedves Tzolko!

Mint bizonyára tudod, az ateista Bibliakritika egyik kedvenc csemegéje az, amikor a Bibliából olyan részeket emel ki, amelyet a saját maga gondolkodásával nem tud összeegyeztetni. Hogy őszinte legyek, a magam részéről teljesen feleslegesnek tartom ezeket a vitákat. Mert az ateista ugyanúgy ateista marad, a hívő, pedig ugyanúgy hívő. A Sola Scriptura elv értelmében az (5Móz 29,29)-re hivatkozva felesleges kutatni azt, amit Isten nem jelentett ki. Nem ír a Szentírás a gyermekek sorsáról, hogy éppen az ítélet pillanatában mennyien voltak, vagy nem voltak a városban. Az általam felvetett lehetőség a Biblia nyelvezetét nézve tekintve megalapozott, bár nem mondom, hogy igazam van, lehetséges hogy tévedek. A hívő ember azonban éppen ott különbözik a nem hívőtől, hogy akkor sem fordul szembe Istennel, ha nem tudja hovatenni az Úr intézkedéseit. Jób hét gyermeke, a gazdagsága, és az egészsége elvesztése után is megmaradt a hiténél. A Biblia ezen kritizálását én nem tartom racionálisnak. Mert érdekes módon az ellenérvek keresése közben, abba senki sem gondol bele, hogy a Biblia arról is bizonyságot tesz, hogy ez a világ még azért áll fent, mert Krisztus munkálkodik.(Luk 13,6-9) Ez érdekes módon elkerüli az emberek figyelmét. Értem én egyébként amit mondasz az Újszövetségről de nem tudom elfogadni. Az Újszövetség ugyanis nem az akkori emberek számára íródott. Nagyon sok utalás történik benne a mi korunkra, különösen kiemelném a Jelenések könyvét, amire semmiképpen sem illik a kritikád. A 2-3. fejezet például egy profetikus egyháztörténelem (is) amely megrajzolja a kereszténység történetét az első századtól egészen korunkig, és a keresztények számára jól ismert szimbolikus képekkel konkrét történelmi eseményekre tesz utalást.

Ami pedig a próféciákat illeti, nem egészen értem, hogy mit akarsz mondani. A bibliai próféciák olyan értelemben adatnak, hogy Isten mindig előre látja egy ember szabad döntését, és annak megfelelően jelenti ki a jövőt. Amikor Isten Júdásról próféciát adott a zsoltárokban, akkor előre látta, hogy Jézus minden küzdelme ellenére szembe fog fordulni vele, és még az sem fogja meghatni, hogy az utolsó vacsorán megmossa a lábát. Ez nem úgy működött tehát, hogy előre meg volt írva, hogy Júdás márpedig áruló lesz, és ezt a próféciát be kell teljesíteni. Nem kellett volna beteljesíteni, megmenekülhetett volna. Isten azonban előre látta, hogy minden igyekezet eredménytelen lesz érte, így ki merte jelenteni róla az igazságot.

A magam részéről azonban nem látom értelmét a további beszélgetésnek. Ezt onnan tudom, hogy ateista barátaimmal az ilyen jellegű témákat kivéve mindenben egyetértértek. Feleslegesnek tartom tehát oldalakat írogatni, mikor jól tudjuk az eredményt. Mindenesetre, azért köszönöm, hogy megosztottad velem a gondolataidat ;-)

Üdv!

2013. márc. 14. 19:52
 44/49 anonim ***** válasza:

"Erre te odamész hozzá,és a síró,szenvedő gyereket még jól fel is pofozod.Mert ha lefordítod ezt a Bibliai Isten ténykedésére,akkor bizony erről van szó."

Kedves Kérdező!

A büntetés emberként változó. Ami pedig a példádat illeti: Hogy őszinte legyek, a sírás engem nem igazán hat meg. Már csak azért sem, mert nem biztos hogy valaki azért sír, mert sajnálja amit tett, vagy azért, mert fájdalmas a tettének a következménye. Utóbbi esetben szinte borítékolható, hogyha nem is az előbbi, de akkor egy más butaságba fog beleesni. Én kaptam otthon pofont gyerekkoromban, ma azonban már hálás vagyok ezért, és eddigi tapasztalataim szerint ezzel mások is így vannak akik hasonlóan engedetlenek voltak mint én.

2013. márc. 14. 20:08
 45/49 anonim ***** válasza:

Egykis javítás a korábbi kommentemben:

*"nem csak az akkori emberek számára íródott."

2013. márc. 14. 21:22
 46/49 anonim ***** válasza:

Kedves 43!

Isten szerinted akkor előre tudta, hogy Ádám és Éva bűnbe esik? Előre tud mindent, akkor minek van kérdőjel a Bibliában? Minek tesz próbára embereket, ha úgyis előre tudja, miként viselkednek?

Faramuci dolog ez, eltakarod a szemed, bele sem akarsz gondolni, de rendben, felőlem higgy amiben hinni szeretnél, engem végül is nem zavar és magam is belátom, nem sok értelme van a vitának.

üdv

2013. márc. 14. 21:39
 47/49 anonim ***** válasza:

Kedves Tzolko!

Nem takarom el a szemem, mert az általad említett kérdések érthetőek, és a profetikus irodalom, illetve a páli teológia kimerítő választ ad a kérdéseidre. Ahogyan Jézus mondta Dániel könyvére, az alkalmazható az egész Bibliára: "aki olvassa, értse meg" (Mát 24,15) Ha ismerjük azokat a hermeneutikai alapelveket akkor könnyen fogunk boldogulni a keresztény teológiában. Hozzáállás kérdése tehát az egész. Van vevő erre, és van aki nem.

Üdv!

2013. márc. 14. 23:57
 48/49 anonim ***** válasza:
helyesbítve: *van akit érdekel, és van akit nem.
2013. márc. 15. 00:22
 49/49 világvége1 ***** válasza:
A jóknak is van szabad akarata.
2020. jún. 26. 21:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!