Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ha Isten gyűlöli a bűnt,...

Ha Isten gyűlöli a bűnt, miért kaptunk tőle szabad akaratot amivel bűnt követhetünk el?

Figyelt kérdés
2013. márc. 10. 06:47
1 2 3 4 5
 11/49 Pietrosol ***** válasza:
46%

# 9!

Hallottál az Újszövetségről és az Evangéliumokról?

Olvasgasd!

"Már azt is állítsák a törvényszék elé, aki haragot tart embertársával."

"Ellenfeleddel szemben légy békülékeny idejében..."

"Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért!"

"De ha nem bocsáttok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket."

Csak az utolsó idézetet kommentálom. Az Ószövetségi Istenkép éltetésével egy haragvó, bosszúálló Istent tartasz életben. Lelked rajta.

2013. márc. 10. 16:20
 12/49 A kérdező kommentje:

"Minden más egyebet szeret, de ezt teljes szívéből megveti elítéli, mert ennek olyan következményei vannak, amit Ő elakart volna kerülni.

Nem érezhet valami után szeretetet ami kártékonyságot idéz elő.

S több helyen is kifejezi a teremtő a gyűlőletét bizonyos dolgokkal kapcsolatban."

Én sem hiszek a büntető Istenben,ostobaságnak tartom,Pietrosol-nak adok igazat.Kezdjük ott,hogy a gyűlölet egy alapjában ellentétes érzelem a szeretettel(ami ugye Isten),köztudott,hogy rombolja a lelket és a testet is.Miért döntene mellette Isten,ha tudja,hogy káros?

"Más részt a szabd döntéssel felelősség is jár. amilyen döntést hozol, olyan következményeket aratsz.

Így nem hibáztathatsz senkit egy egy tettedért, csak saját magadat.

A teremtő leíratta hogy mit tegyél ha élni akarsz és mit ne, mert kikapsz a legsúlyosabb büntetés a halál.

Te úgy döntsz, hogy engedetlen leszel. Ennek következménye egy fajta "büntetés" és ezért csak magadat okolhatod, mert szabadon te döntöttél a rossz út mellett."

Ez megint egy visszás dolog.Jézus Krisztus megbocsájtott az ellene vétkezőknek,de az atyja nem így tesz,ő ragaszkodik a büntetéshez,merev és hajthatatlan.Elmagyaráznád,ez,hogyan lehetséges? És ha egyikük megbocsájt,a másikuk nem,akkor nem igazán beszélhetünk bűn általi következményekről.Hiszen ha következmény lenne,akkor nem merülne fel a megbocsájtás,felmentés fogalma,hanem sussz-passz,kivétel nélkül mindenki menne a levesbe.

"(Példabeszédek 6:16-19) 16 Hat dolog van, amit Isten gyűlöl, és hét dolog, ami utálatos a lelkének: 17 a kevély szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek, 18 az álnok tervet forraló szív, a gonoszságra siető lábak, 19 a hazugságot szóló hamis tanú, s aki viszályt támaszt a testvérek között."

"Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.

Mt 10.35

Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával.

Mt 10.36

Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége."

Na akkor most mi is van?

Egy másik érdekesség,az "ártatlan vért ontó kezek"-ről:

Móz.1;9-10-ig

Állatáldozat.Egy üsző,egy kecske,egy kos,egy gerlice,és egy galamb.Rászolgáltak a kegyetlen halálra ugye? csak mert az Úr Istennek az tetszett,hogy ártatlan állatok vére folyjon,és az ő szerény,cseppet sem egoista személyét legyezgesse...

Móz.1.18;32-Móz.1;19-26-ig

Kénköves tűzesővel elpusztította Szodomát és Gomorát.Az egész lakosságot,sőt a növényeket is(ez utóbbiakra kifejezetten jellemző,hogy gonoszak,így jogosan megérdemelték a büntetést)És gondolom az elpusztított csecsemők is mind megvetendő bűnösök voltak.

2013. márc. 10. 17:38
 13/49 A kérdező kommentje:

Bocsánat elírtam,az áldozatokra ez vonatkozik:

Móz.1.15;9-10-ig

2013. márc. 10. 17:45
 14/49 A kérdező kommentje:

"Úgy lehetséges, Ádám hibája, hogy egy bizonyos angyali személy aki át akarta venni Istentől az "uralkodás" lehetőségét, hazudott Ádámnak, Ádám pedig elhitte."

Azt írtad,a szabad akaratot nem a bűn elkövetésére kaptuk.Ha az ember képes valamire,és azt meg is teszi,akkor szabad akarata van rá.Ez azt hiszem tiszta,és logikus.

Csakhogy,ha Istennek nem tetszett amit az ember tett,vagyis gyűlölte a tettüket,akkor miért adott nekik lehetőséget,hogy megtegyék? Unatkozott,és szeretett volna egy kicsit gyűlölködni valami miatt? :-) Mert eléggé így néz ki a dolog.Tudom,szabad akarat,nem robotokat teremtett...de akkor a szabad akarattal együtt elfogadja azt is,hogy az ember döntései miatt fölösleges gyűlölködnie.

2013. márc. 10. 18:10
 15/49 anonim ***** válasza:

Pierosolnak,

Luk 12,4-5

„Mondom pedig nektek, barátaimnak: Ne féljetek azoktól, akik a testet ölik meg, azután nem tudnak semmi többet tenni. Megmondom nektek, kitől féljetek. Féljetek attól, akinek, ha megöl, van hatalma arra is, hogy a gyehennára vessen. Bizony mondom nektek: Tőle féljetek!”

Vagyis nem kell félni az ördögtől, nem kell félni a gyilkosoktól, hanem egyedül Istentől kell félni. Jézus maga tanított Isten félelmére!

2013. márc. 10. 21:05
 16/49 anonim ***** válasza:

Én nem azt írtam, Kedves Pietrosol, hogy nem kell megbocsátani.

Hanem az elkövetett helytelenséget kell gyűlölni.

Nyilván hogy Jézus magasabb mércét állított bizonyos alap elvekben de a bűnt(nem az embert) gyűlölni kell.

2013. márc. 10. 21:09
 17/49 anonim ***** válasza:

... öhm, az evolúció talán újdonság?

Vagy akkor "Ádám" és "Éva", mint ősemberek '"huba-hubáztak" Istennel?

2013. márc. 11. 08:11
 18/49 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy mit írtok, EZ a kérdező nem először játssza el azt, hogy feltesz egy provokatív kérdést, majd úgy kezdi csűrni csavarni a válaszokat, hogy úgy tűnjön, a hívők össze-vissza beszélnek. Mindig elfelejti mindenki, vagy van, aki nem is tudja, hogy mindenkinek megvannak az írásbeli jellegzetességei, hibái amiről fel lehet ismerni, még akkor is, ha névtelenül teszi.

Szándékosan csinálja, valamiért boldoggá teszi. Vagy unatkozik.

Mindenesetre az ilyenek szoktak megtérni hirtelen, utána meg nem győznek elsüllyedni, mikor meglátják régi énüket a új szemmel. Imádkozni kell értük.

2013. márc. 11. 12:50
 19/49 anonim ***** válasza:

Ha úgy képzeled el istent, a bűnt és a szabad akaratot, ahogy kérdésedből kiviláglik, akkor mi sem természetesebb, mint az ellentmondás.

Ha viszont képes vagy a fogalmakat a helyükön kezelni, a probléma fel sem merül.

Ilyen egyszerű.

2013. márc. 11. 12:58
 20/49 A kérdező kommentje:

"Teljesen mindegy mit írtok, EZ a kérdező nem először játssza el azt, hogy feltesz egy provokatív kérdést, majd úgy kezdi csűrni csavarni a válaszokat, hogy úgy tűnjön, a hívők össze-vissza beszélnek. Mindig elfelejti mindenki, vagy van, aki nem is tudja, hogy mindenkinek megvannak az írásbeli jellegzetességei, hibái amiről fel lehet ismerni, még akkor is, ha névtelenül teszi.

Szándékosan csinálja, valamiért boldoggá teszi. Vagy unatkozik.

Mindenesetre az ilyenek szoktak megtérni hirtelen, utána meg nem győznek elsüllyedni, mikor meglátják régi énüket a új szemmel. Imádkozni kell értük."

Tudom,hogy fel lehet ismerni az írásbeli jellegzetességeimet,és akkor mi van? A válaszokat pedig nem csűröm-csavarom,ti is láthatjátok,hogy bizonyos dolgokban ellentmondásokba keveredtek,logikátlan dolgokat írtok.Te elfogadnál ilyen válaszokat? Csak persze ehhez kicsit őszintébbnek kellene lenni.

Elsüllyedni nem fogok,egyrészt nem vagyok hajó,másrészt nincs szégyenkeznivalóm,nekem is lehet véleményem.Lehet,hogy máshogy fogom látni a dolgokat X év múlva.Úgyhogy lehet kezdeni imádkozni,köszönöm.

2013. márc. 11. 13:31
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!