Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves keresztény és Jehovás...

Kedves keresztény és Jehovás barátaim! Miért gondoljátok, hogy a Biblia, amire életeteket építitek és amire reményeiteket alapozzátok, isteni eredetű, "igaz tanításokat" tartalmazó mű? Nem pedig egy emberi eredetű legendagyűjtemény?

Figyelt kérdés
Végigolvastátok már más világvallások szentnek tartott könyveit (pl. Korán, Védák) amikben -állítólag- szintén isten szól, és igaz, isteni eredetében emberek milliárdjai hisznek megingathatatlanul? Meggyőződtetek róla, hogy ezek mind hamis tanításokat tartalmaznak? Vagy feleslegesnek tartjátok mindezt? Ugye tudjátok, hogyha Mohamednek mégis igaza volt, akkor szörnyű kegyetlen büntetésekben fog titeket részesíteni Allah?

2013. febr. 22. 18:30
1 2 3 4 5 6
 41/59 anonim ***** válasza:
Na de, ha sintóista az a tortilla, akkor nem üdvözül, ugyebár?
2013. febr. 26. 21:42
 42/59 anonim ***** válasza:
De szerintem igen, mindegy mit csinálsz neki, szerintem minden ízleni fog neki. Ezért is teljesen mindegy melyik vallásként éled le az életed. szerintem.
2013. febr. 27. 02:58
 43/59 anonim ***** válasza:

Hát, ha akár Allahban, akár Buddhában is hihetek, akkor talán az sem zavarja, hogy ateista vagyok.

Szerintem cseppet sem érdekli, hogy hisz e benne valaki.

Ugyan, mi szüksége lenne rá?

2013. febr. 27. 03:31
 44/59 anonim ***** válasza:
szerintem ez így van. Légy ateista ha neked így jó. Mindegy mit tapasztalsz meg ebben az életedben, a következő úgyis másról fog szólni.
2013. febr. 27. 05:37
 45/59 anonim ***** válasza:
Nem kell megvizsgálnom az összes hamis pénzt, ha tudom milyen az igazi. :)
2013. febr. 27. 12:13
 46/59 anonim válasza:

A 36-os válaszoló voltam az előzőekben.

Azért mentem bele a van-e Isten kérdésbe, és tágabb értelemben abba, hogy mi számíthat egyáltalán bizonyosságnak, mivel szerintem ez most szorosan ide tartozik. Hiszen hogyan mondjam el az álláspontomat az eredeti kérdést illetően (hogy miért tartom isteni eredetűnek a Bibliát), ha eleve elutasítod a lehetőségét annak, hogy adhatok elfogadható választ mint hittel élő ember.

Itt 2 különböző dologról van szó. Arra vagy tehát kíváncsi, hogy az én (vagy más hívő ember ) gondolkodásán belül hogyan áll össze a kép a szent iratokkal, vagy pedig arra, hogy mire alapozzuk egyáltalán a természetfeletti hitünket?

A vitázásnak és párbeszédnek alapvető követelménye az, hogy egymás nézőpontját fogadjuk el a másik véleményének, mint amihez joga van és magát az állásfoglalást nem kritizáljuk. Ez a tisztelet. Én sem mondom senkinek, hogy gondold így vagy úgy, vagy higgyél már ugyan.

Viszont ez nem egyenlő azzal, hogy a másik nézőpontjával vagy véleményével egyet kötelező érteni. Tehát egy adott kérdésről miért ne vitatkozhatnánk. Úgy érzem a válaszaidból, hogy ez a kettő nem különül el. Tehát egyéni álláspontokat szeretnél hallani (ami egyszerűen csak arra jó, hogy megismerd azokat, és ezek nem kritizálandóak), vagy pedig azt szeretnéd vitatni, hogy miért hisznek a hívők valami természetfelettiben?

Igyekszek most csak az előbbi kategóriában válaszolni, tehát személyes álláspontomat megosztani röviden a Bibliát illetően. Először is a Bibliát nem természettudományos leírásnak tekintem, és maga a Katolikus Egyház sem annak tekinti. Sok kép, amely benne szerepel, lelki állapotokat és folyamatokat ír le sokkal inkább, minthogy betű szerinti leírásra akarna törekedni. (Ez adódik abból a kultúrkörből is, amelyben született.) Ez egy nagyon fontos jellemzője és sokat számít az értelmezésében.

Számomra létezik a természetfeletti, vagy pontosabb kifejezéssel a metafizika, ami nem más, mint a fizikait, az anyagot meghaladó valóság - beleértve a lelket, szellemet, más fogalommal élve a pszichét, stb. Számomra sokkal inkább a kézzel megfoghatatlan adja a dolgok lényegét. Amikor azt mondom, hogy a Bibliát számomra a tapasztalat igazolja, akkor ilyen értelemben mondom, azaz lelki folyamatokat, kapcsolatokat, az ember (lelki) működését nézve magam körül és magamban azt látom, hogy a Biblia pont ezekről a dolgokról beszél. A példabeszédek jó példa erre, pont az a céljuk, hogy saját lelki gondjainkkal kapcsolatban új felismerésre vezessenek, útmutatást, lehetőséget adjanak és felszabadítsanak.

2013. febr. 27. 13:32
 47/59 A kérdező kommentje:

Kedves 36-os!

A kérdésem nem a természetfeletti létezésében való hitre vonatkozott. Az istenben való hit már csak azért sem tartozik közvetlenül a kérdéshez, mert szinte minden nagy világvallás hisz valamiféle isten létében. Tehát ez nem igazán lehet megkülönböztetési alap. A kérdésem célja, hogy elgondolkodtassam és válaszra késztessem a hívő embereket arról, hogy jól átgondolták-e (egyáltalán átgondolták-e?), amikor a kereszténység mellett tették le a voksukat (vagy, ha ebbe "nőttek bele", utólag elgondolkodtak-e komolyan erről). Véleményem szerint a kérdés, hogy melyik lehet az igaz vallás (van-e egyáltalán ilyen? Az összes egyszerre nem lehet, mert ellentmondanak egymásnak) fontosabb annál, semmint hogy valaki racionális, komoly mérlegelés nélkül döntsön. Én, amikor "istenkereső" ember voltam, megtettem ezt, és arra jutottam, hogy bár mindegyik könyv tartalmaz szép mondásokat, érdekes történeteket, de alapvetően fájdalmasan emberi művek, telis-tele olyan dolgokkal, amik -mint ezt már írtam- méltatlanok egy jó, bölcs és tökéletes istenhez, valamint híján vannak mindannak, amit egy valóban "isteni" műnek -szerintem- tartalmaznia kellene. Ennek ahhoz, hogy van vagy nincsen isten, semmi köze, hiszen -ebben az esetben- feltételezzük, hogy van isten. A párbeszéd -most- nem erről folyik.

Tehát természetesen egyéni álláspontokra vagyok kíváncsi, csak annak örülnék, ha ezek valódi érvek legyenek, nem pedig olyanok, hogy a biblia azért az isten szava, mert a biblia az isten szava -és hasonlók.

Jó hallani, hogy te nem értelmezed szó szerint, valamint nem tartod természettudományos műnek a bibliát, mert a GYK-en a legtöbb, magát kereszténynek és kiválasztottnak tartó fundamentalista szekta tagja még a Napot is letagadná az égről, csak hogy a Bibliát szó szerint tudja értelmezni.

Bár én nem hiszek a "természetfelettiben", de az emberi psziché, a tudat, vagy ha úgy tetszik a "lélek", az érzelmek létezését és fontossá én sem tagadom, csupán azokat anyagi (agyi) alapú jelenségeknek tartom.

Igazából a te válaszod közelít ahhoz amit -szerintem- egy normális, hívő ember válaszolhat a kérdésre, ha őszinte, magához; Pl. Nincs semmi racionális okom, hogy a bibliát bármely más könyv felett állónak tartsam, mégis nekem így kerek a világ, erős a hitem, én ebben hiszek, így vagyok boldog, és a többi könyv nem érdekel, pont. - Ez, bár nem egy racionális érv, de legalább egy karakán, őszinte válasz lenne, amivel beismerné, hogy nem csak istenbe, de a Biblia isteni mivoltába vetett hite is irracionális, érzelmi alapú.

2013. febr. 27. 19:10
 48/59 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Elnézést, hogy belekotyogok, ateista létemre, de valóban érdekes a megközelítés és nagyjából osztom a nézeted.

Nekem olyan gondolataim voltak ezzel kapcsolatban, hogy végigfutott rajtam, hogy az, hogy emberek milliói hisznek természetfeletti dolgokban, az meglehet, nem véletlen.

Csak van, vagy lehet abban valami, amit évszázadok óta rengetegen elhisznek, valami igazságmagva lehet neki.

Alaposan végiggondolva mindig arra az eredményre jutottam, hogy így, ebben a formában egyik vallás kizárja a másikat, és az sem lehetséges, hogy lecsupaszítsuk a sok vallásról a ráaggatott sallangot, amiből egy egységes, mindenki által elismerhető és elfogadható igazság szűrődjön le, amit elfogadhat keresztény, muszlim, zsidó, vagy akár a hindu is.

Természetesen tévedhetek, hiszen nem ismerem egyik vallást sem olyan mélységben, hogy ezt határozottan kijelentsem, bár az az érzésem, hogy nagy távlatból látva jobban meg tudom ítélni, mint aki elveszik a részletekben, nem látja a fától az erdőt.

Az a hozzáállás, hogy a régi korok embereinek a tudásszintjéhez mértek a világképek, elfogadható lehet, de csak akkor, ha ezeket a mai kor tudományos szintjéhez méltó magyarázatokkal behelyettesítik, mégpedig olyan módon, ami a jövő embereinek sem okoz problémát, bár belátom, ez nem könnyű dolog.

Sajnos az ideológia alapvető tartalma is nagyban változik az idők folyamán.

Az ószövetségi bosszúálló Isten képe már az ókorban is elavulttá vált, ezért jött létre a kereszténység, de azóta is jelentősen változott a világ, amit a vallásokba is meg kellene jeleníteni.

Mik a változások?

Halálos ítélet tarthatatlansága

Teljes és egyetemes női egyenjogúság

Teljes és egyetemes hit és vallásszabadság

A szabadság, egyenlőség, testvériség eszmék teljes és maradéktalan érvényesítése

Mindenféle érzelmi zsarolás, nyomás elhagyása, kényszerítés, hogy csak a hívő üdvözül, stb...

bővíthető a lista, volt már ennél több is, de most csak ennyi jut az eszembe, alapvető és rendkívül fontos dolog, amik szerintem csak a vallások teljes reformjával lennének megoldhatóak.

2013. febr. 28. 09:17
 49/59 anonim ***** válasza:

Akkor vonatkoztassunk el a tortillától...

Ha feltesszük, hogy van Isten és az üdvösséghez szükséges a hit, (ha ezt a két előfeltételt nem tartjuk igaznak, akkor nincs miről beszélnünk, az Isten-üdvösség-hit szavak behelyettesíthetőek az adott vallás szakkifejezéseivel)akkor aki nem vallja, az nem érheti el az üdvösséget. Tehát valamilyen hitének kell lennie az embernek.

Ha az Isten által adott hitet vallja valaki, akkor az üdvözül. Aki egy másik vallást követ, annak az üdvösségéről nem tudhatunk biztosat. Ugyanakkor hivatkozhatunk a jóhiszemű tévedésre és a lelkiismeret szavának őszinte követésére.

Az Isten által adott hit felismerésében segítő támpontok: az istenkép koherenssége, az emberről és a világról alkotott elképzelés tarthatósága, a vallásgyakorlás egyetemes lehetősége (hozzáférhetősége és megvalósíthatósága) és az ahhoz szükséges erkölcsi erő megadása. További érv lehet a hit valódi megtartói életének gyümölcse (és nem érv ellene a hit szempontjából bűnös tagok magatartása), az általa létrehozott kulturális és szociális javaknak a hit összefüggésében nézett értéke, a hit szerveinek átlátható működése.

Mindezek alapján a Biblián alapuló kereszténységet tartom az igazi vallásnak. A Biblia hitelességéhez az is hozzátesz, hogy a Biblia másfél évezred alatt íródott, számos ember vett benne részt, mégis egységes, folyamatos és szerves egészet alkot. A Koránt egy ember írta, a Védákat még senki nem látta, akivel beszéltem, és az utóbbi kettőre alapozott vallások véleményem szerint nem felelnek meg az ember természetének.

Az, hogy a Biblia keresztény értelmezései közül melyik a helyes, az más lapra tartozik. Én a magam hitét követve élek, és úgy vélem, nem érhet ezért kár, mert ha a keleti vallásoknak van igaza, akkor csak egy életet buktam el (és mivel törekedtem az igazságra, ezért vélhetően az fejlettebb lesz), ha a muszlimoknak, akkor reménykedhetek Allah könyörületességében, hogy megtévedt emberként mégis ad egy kis helyet a Paradicsomban, ha az ateistáknak, akkor meg úgy is tök mindegy.

2013. febr. 28. 21:12
 50/59 A kérdező kommentje:

Kedves 49-es!

Köszönöm a válaszodat. Elfogadom, hogy te ezekkel ez érvekkel támasztod alá a Bibliába vetett bizalmadat, de engedd meg, hogy én is kifejtsem a véleményemet ezekkel kapcsolatban:

"Ha feltesszük, hogy van Isten és az üdvösséghez szükséges a hit"

- Én sem istenben, sem az üdvösségben nem hiszek, és most valóban csak a kérdés megbeszélése érdekében tételezem fel a létezésüket.

"Aki egy másik vallást követ, annak az üdvösségéről nem tudhatunk biztosat."

- A magadéról sem tudhatod biztosan, legfeljebb hiszel, reménykedsz benne.

"Ugyanakkor hivatkozhatunk a jóhiszemű tévedésre és a lelkiismeret szavának őszinte követésére."

- Ezek a lehetőségek a keresztények esetében pont úgy fennállhatnak, mint bármely más vallás esetében.

Az isten által adott hit támpontjai szerinted:

1."istenkép koherenssége" - Véleményem szerint ez a Bibliával kapcsolatban nem áll meg (Ószövetség - Újszövetség).

2."az emberről és a világról alkotott elképzelés tarthatósága" - Véleményem szerint a Biblia ember -és világképe tudománytalan és tarthatatlan. De ez igaz az összes többi szentnek tartott műre is.

3."vallásgyakorlás egyetemes lehetősége (hozzáférhetősége és megvalósíthatósága) és az ahhoz szükséges erkölcsi erő megadása."

- Való igaz, hogy jelenleg a kereszténység a legnagyobb (és a leghozzáférhetőbb) világvallás, de ez szerintem nem azt bizonyítja, hogy a Biblia "isteni" mű. Csupán azt, hogy a keresztény vallást követő európai nemzetek igázták le és gyarmatosították a világ nagy részét, és a kereszténységet tűzzel-vassal rákényszerítették a leigázottakra (lásd; Dél-Amerika).

4. "További érv lehet a hit valódi megtartói életének gyümölcse (és nem érv ellene a hit szempontjából bűnös tagok magatartása), az általa létrehozott kulturális és szociális javaknak a hit összefüggésében nézett értéke, a hit szerveinek átlátható működése."

- Őszinte, elkötelezett, önfeláldozó és "gyümölcsöző" életet élő emberek minden világvallásban voltak, vannak és lesznek (lásd: Gandhi, Dalai Láma stb..). Kulturális javakat minden világvallás létrehozott (az isztambuli Kék mecset, a Taj Mahal, a lhászai Potala palota stb. , de vehetném az irodalom, a zene, a képző -és táncművészet kiemelkedő, nem keresztény alkotásait is.).

Egy muszlim társadalom legalább annyira gondoskodik az elesetteiről, szegényeiről, mint egy keresztény, mert nekik ezt Allah konkrétan megparancsolta (Zakát-adakozás). A keresztény hit szerveinek (egyáltalán melyik "keresztény hitnek" - katolikus, protestáns?) átlátható működéséről pedig inkább ne beszéljünk (évtizedekig eltitkolt pedofil esetek, "Vatileaks" - botrány, stb...)

Azt is írod:

"A Biblia hitelességéhez az is hozzátesz, hogy a Biblia másfél évezred alatt íródott, számos ember vett benne részt, mégis egységes, folyamatos és szerves egészet alkot. A Koránt egy ember írta, a Védákat még senki nem látta, akivel beszéltem, és az utóbbi kettőre alapozott vallások véleményem szerint nem felelnek meg az ember természetének."

- Attól, hogy a Bibliát sok ember sok ideig írta, a Koránt pedig egy ember rövid idő alatt, nem tudom, hogy miért az következik, hogy az előbbi isteni eredetű, az utóbbi nem. Nem gondolom, hogy a Biblia "szerves egészet" alkotna, akkor már a Korán sokkal inkább. A Bibliában sok ember, sokféle (a kultúrájának és korszakának megfelelő), egymásnak gyakran ellentmondó isten, ember -és világképe található meg, ezért én nem nevezném "szerves egésznek".

Nem igaz, hogy a Védákat senki sem látta. Igaz, hogy a hinduk, nem a annyira az írás, hanem inkább a "szó" népe. A papok kívülről tanulták meg a több ezer oldalnyi "szent" szövegeket, de ettől még a Védák is le vannak írva, és legrégebbi szövegei még idősebbek is lehetnek az Ószövetségnél.

Ki kell, hogy ábrándítsalak kedves válaszoló, a Biblia legalább annyira nem felel meg az emberi természetnek, mint a hinduizmus, vagy az iszlám. Az emberek döntő többsége (beleértve a hívőket is) nem tud megfelelni az előírásaiknak.

Ha mégis a keleti vallások (pl. hinduizmus) az igazak, akkor nem csak egy életet vesztesz. Előbb bitangul megbűnhődsz azért, mert nem tartottad be a hinduizmus alapszabályait (pl. húst ettél, állatot öltél, stb..). Majd növényként, jobb esetben állatként megkezdheted a "felkapaszkodást" hosszú, alacsonyabb rendű életek sokaságán keresztül újra az emberi szintig.

Ha az iszlámnak van igaza, akkor ne reménykedj. Allah szörnyű haragja le fog rád sújtani, mert nem hittél Mohamednek (ha nem hiszed, kérdezz meg egy muszlimot!).

A fentiek alapján (bár megköszönöm a véleményed és elfogadom, hogy te így hiszed), teljesen elfogultnak és megalapozatlannak tartom azt a következtetésedet, hogy a kereszténység az "igazi" vallás.

2013. márc. 1. 11:51
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!