Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Kedves keresztény és Jehovás...

Kedves keresztény és Jehovás barátaim! Miért gondoljátok, hogy a Biblia, amire életeteket építitek és amire reményeiteket alapozzátok, isteni eredetű, "igaz tanításokat" tartalmazó mű? Nem pedig egy emberi eredetű legendagyűjtemény?

Figyelt kérdés
Végigolvastátok már más világvallások szentnek tartott könyveit (pl. Korán, Védák) amikben -állítólag- szintén isten szól, és igaz, isteni eredetében emberek milliárdjai hisznek megingathatatlanul? Meggyőződtetek róla, hogy ezek mind hamis tanításokat tartalmaznak? Vagy feleslegesnek tartjátok mindezt? Ugye tudjátok, hogyha Mohamednek mégis igaza volt, akkor szörnyű kegyetlen büntetésekben fog titeket részesíteni Allah?

2013. febr. 22. 18:30
1 2 3 4 5 6
 31/59 anonim ***** válasza:
0%

Kedves válaszoló, az ember gondolkodó lény, az állat él ösztönből.

Szeretném megkérdezni mit szólsz ezekhez az Isteni ígéreteket Nem a Jehova Tanúi találták ki, benne van a Bibliában, megnézheted.

(Zsoltárok 37:10, 11) 10 Egy kis idő még, és nincs többé gonosz, Nézed a helyét, és nincsen sehol. 11 A szelídek pedig öröklik a földet, És gyönyörködnek majd a béke bőségében.. . .

VAGY:

(Ézsaiás 65:21-25) 21 Házakat építenek majd, és bennük laknak, szőlőskerteket ültetnek, és eszik azok gyümölcsét. 22 Nem úgy építenek, hogy más lakjon ott, nem úgy ültetnek, hogy más egye azt. Mert mint a fának napjai, olyanok lesznek népem napjai, és kezük munkáját teljesen javukra fordítják választottaim. 23 Nem fáradnak hiába, nem veszedelemre szülnek, mert Jehovától megáldott utódok ők, leszármazottaikkal együtt. 24 És úgy lesz, hogy még mielőtt kiáltanának, én már válaszolok, még beszélnek, és én már meghallgattam. 25 A farkas és a bárány együtt fog legelni, az oroszlán szalmát eszik, mint a bika, a kígyónak pedig por lesz az eledele. Nem ártanak és nem pusztítanak sehol szent hegyemen” — így szól Jehova.

Ez is a bibliában van benne.

(Zsoltárok 115:16) 16 Az egek Jehova egei, De a földet az emberek fiainak adta.

A fizika teremtményeit ide szánta nem az égbe, soha nem volt ilyen az eszében.Van neki sok milliárd angyala, nem hiányzik senki a birodalmából.

A továbbiakban még azt szeretném neked elmondani:

Nos Jézus két akolról beszél, amit esetleg nem olvastál el.

Az egyiket kicsiny nyájnak nevezi és az égi reménységűekről beszél.ezért is kicsiny mert meghatározott vagy is korlátozott számban lehetnek.

(Lukács 12:32) 32 Ne félj, kicsiny nyáj, mert a ti Atyátok helyesnek látta, hogy nektek adja a királyságot.

A vers szerint ezek királyságot kapnak Jézussal az égben és papi tisztséget, és ezek a föld felett fogják ezt a tisztségüket gyakorolni:

(Jelenések 5:9, 10) 9 És új éneket énekelnek: „Méltó vagy rá, hogy elvedd a tekercset, és felnyisd a pecsétjeit, mert levágattál, s véreddel embereket vettél meg az Istennek minden törzsből, nyelvből, népből és nemzetből, 10 és királysággá és papokká tetted őket a mi Istenünknek, és királyokként fognak uralkodni a föld felett.”

Nem Én találtam ki a bibliában benne van

Ha viszont mindenki az égbe megy ki marad a földön mert mindenki nem lehet király alattvalónak is lennie kell.

Majd beszél egy nagy sokaságról akiknek nincs számuk tehát akár több millióan is lehetnek akik maradnak a földön túl élik a Jézus által jövendölt nagy nyomorúságot, és az égi Jeruzsálemben papi és királyi tisztséget betöltők, elvezetik a földön maradókat Isten eredeti szándékának megfelelően arra a tökéletességre aminek egykor Ádám örvendhetett.

(János 10:16) 16 És más juhaim is vannak, amelyek nem ebből az akolból valók; őket is elő kell hoznom, és figyelni fognak a hangomra, és e g y nyáj lesznek e g y pásztorral.

(Jelenések 7:9) 9 Ezek után láttam, és íme, egy nagy sokaság, melyet senki nem volt képes megszámolni, minden nemzetből, törzsből, népből és nyelvből; és a trón előtt és a Bárány előtt álltak, fehér köntösbe öltözve, és a kezükben pálmaágak voltak.

(Jelenések 7:13, 14) 13 Erre a vének egyike így szólt hozzám: „Kik ezek, akik fehér köntösbe vannak öltözve, és honnan jöttek?” 14 Én pedig azonnal ezt mondtam neki: „Te tudod, uram.” Ő pedig így szólt hozzám: „Ezek azok, akik kijönnek a nagy nyomorúságból, és megmosták köntösüket, és megfehérítették a Bárány vérében.

a földön maradók itt fognak további szolgálatot elvégezni és örökké élhetnek a paradicsomi földön, mert Ők is elfogadják és hitet gyakorolnak Jézus halálában.

Ha Ádám nem vétkezett volna eszébe sem jutna senkinek, hogy megfog halni és aztán megy az égbe.Egyébként Ádám sem ment az égbe, de a pokolba sem hanem meghalt.

Nem ez volt a terv. és ezen nem is változtat, hanem megvalósítja ha akarjuk ha nem.

(Ézsaiás 45:18) . . ., Ő, aki megszilárdította, aki nem pusztán a semmiért teremtette, aki azért formálta meg, hogy lakjanak rajta: . . .

És amit megjövendölt az nem fog beteljesedni?

Akkor Talán Isten hazudik és becsapja a teremtményeit?

2013. febr. 24. 00:25
 32/59 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

Köszönöm a válaszaitokat. A vége felé a "párbeszéd" ugyan ismét a "ki az igaz keresztény" kérdés irányába ment el, de azért megpróbálkozom a válaszokból kibogarászni a kérdésemre vonatkozó lényeget.

A Jehova Tanúi mondanivalójának lényege az, -bármilyen "bő lére" is eresztik mondandójukat- hogy a többi vallás és "szent könyv" azért nem isten szava, mert nem a Biblia. A Biblia pedig azért az isten szava, mert a Biblia az isten szava. Ez egy semmit sem magyarázó, körben forgó érvelés. Minden magyarázatukban abból indulnak ki, hogy ami a Bibliában van igaz, pedig pont az a kérdés, hogy miért gondolják ezt.

Más, hívő emberek próbáltak értelmesebb válaszokat is adni. Voltak akik szerint a Bibliát az ószövetségi messiás-jóslatok igazolják. Én rámutattam, hogy ezekről a homályos jóslatokról az iszlám és a judaizmus másként vélekedik; az ószövetség, talán legautentikusabb magyarázói -az izraeliták- szerint például ezeket a jóslatokat Jézus nem teljesítette be. Én, a magam részéről pedig a hitébresztés szándékából történő, tudatos "megegyeztetésre" gyanakszom.

Felmerült olyan érv is, hogy a Biblia, az egységes istenképe miatt az igaz. Nem tudom, hogy melyik istenképre gondolt a kedves válaszoló; az ószövetség kegyetlen szörnyetegére, vagy a Jézus által prédikált jóságos atyáéra. Egyébként, ha vette volna a fáradtságot és legalább beleolvasott volna a Koránba, rájöhetett volna, hogy abban sokkal egységesebb az istenkép (teljesen egyértelműen és következetesen egy kegyetlen zsarnok).

Elhangzott az is, hogy az iszlám és a "többi istenek" összekuszálták a békét. Én lehet, hogy rosszul tudom, de szerintem nincs még egy olyan vallás a Földön, ami annyi vért, szenvedést, háborút, békétlenséget és megosztottságot hozott volna a Földre, mint a kereszténység.

Volt olyan érv is, hogy azért a kereszténység az "igaz", mert a többi vallás lényege, hogy csak te számítasz. Nos, ki kell, hogy ábrándítsam a kedves válaszolót, mert az iszlámban a szegények segítése, az adakozás (Zakát) az öt alappillér egyike. Egyébként alapvetően minden hívő ember a maga önző érdekét nézi akkor amikor "isteni parancsra" szereti az embertársait, hiszen hite szerint ezáltal fog a Paradicsomba (személyes boldogsághoz) jutni. Tehát semmivel sem jobbak mint a hitetlenek, legfeljebb csak végtelenül önzők (hiszen nem véges földi, hanem végtelen, mennyei boldogságot szeretnének - bármi áron).

Voltak a válaszokban konkrét, tárgyi tévedések is; pl. Buddha nem i.sz.623-ban született, hanem i.e 563-ban. Valamint egy másik válaszoló szerint nem történt Jézus kora óta semmilyen lényegi társadalmi változás. Tényleg nem, csak a római világbirodalom elbukott, a rabszolgatartó társadalmi rendet felváltotta a feudalizmus, majd a kapitalizmus, és most kialakulóban van a globális társadalom. Az más kérdés, hogy háborúk, betegségek, és társadalmi feszültségek mindig is voltak, vannak és lesznek az emberiség történetében, de akkor az emberiség egész történetére rá lehet fogni, hogy a "végidők jelei" jelen vannak.

Meglepő, hogy a hívők milyen ragyogóan észreveszik a más vallások hibáit, ostobaságait, képtelenségeit, de ha a maguk vallásáról van szó, rögtön "megvakulnak". Jól írta az egyik válaszoló, hogy az ateisták és a teisták között az a különbség, hogy az ateisták eggyel kevesebb istenben hisznek és eggyel több "szent könyvet" tartanak gyermekmesének.

A JT-nak talán el kellene gondolkodniuk azon, -bár tudom, hogy gondolkodni nekik bűn- hogyha ilyen sok ember utasítja el a "portékájukat" akkor lehet, hogy nem csak az emberekkel, de a "portékával" is komoly gondok lehetnek.

Nem igaz az, hogy mindenki szabadon megválaszthatja, hogy miben hisz. Aki pl. Szaúd-Arábiába, egy hívő muszlim családba születik, és egy teljesen muszlim társadalomban él, annak igen nagy az esélye, hogy muszlimként is fog meghalni. Erről ő, alapvetően nem tehet. Ha isten az alapján ítéli meg az embert, hogy milyen vallásba szocializálódik bele, vagy hogy melyik mesekönyv kedvéért vágja a sarokba józan eszét, és nem az alapján, hogy milyen életet élt, akkor tényleg egy gonosz és inkorrekt játékot játszó kegyetlen zsarnok, és én már csak annak fogok örülni, hogy legalább rövidke, földi életem idejére ki tudtam szabadulni a mocskos karmai közül.

2013. febr. 24. 11:59
 33/59 anonim ***** válasza:
Egyszer vettem kukoricalisztet, és kitaláltam, hogy sütök tortillát. Rákerestem interneten, és találtam recepteket. Mindegyikben voltak hasonlóságok, de mások voltak a mennyiségek, és az egyik sütőben akarta süttetni, a másik olajban, a harmadik vaslapon. Nem tudtam eldönteni, hogy melyik lehet az eredeti, igazi tortilla receptje, de kiválasztottam az egyiket, és megsütöttem. Végül is, a családnak ízlett, értékelték a törekvést, bár nem olyan volt, mint az igazi tortilla.
2013. febr. 26. 00:20
 34/59 anonim ***** válasza:

33 -as!

A 15 - ös vagyok.

33 -as!

És azt honnan tudod, hogy melyik az igazi torilla, ha nincs lehetőséged a tradícionális receptet beszerezni?

Csak, eléd kerül 5 recept?

Persze, nyugodtan utána kérdezhetsz. Kilépsz az utcára és 10 emberből 5 gyanítom, hogy biztosan fogja állítani, hogy melyik az "igazi torilla" de, az 5 állítás ha nem is teljesen, de eltérő lesz.

2013. febr. 26. 00:40
 35/59 anonim ***** válasza:
bocs, véletlen kétszer szólítottalak meg, nem szándékos volt, véletlen írtam le kétszer.
2013. febr. 26. 00:40
 36/59 anonim válasza:

Kedves Kérdező!

Én személy szerint azért hiszek abban, hogy a Biblia hiteles mint Istentől (a Teremtőtől vagy ennek a világrendnek a fenntartójától) (ember által közvetetten) származó kinyilatkoztatás, mert a tapasztalat igazolni látszik számomra mindazt, amit állít. Katolikusnak vallom magam, mert ebben a világképben találtam meg eddig a legnagyobb teljességet magam számára, és a Szentírás egységet alkot ezzel. Ha szeretnéd, írok konkrét példákat arra, hogy én milyen dolgokban látok erre bizonyságot a mindennapi életben.

Tisztelettel elfogadom egy ateista, vagy egy más vallású véleményét is, mint a sajátját, amihez joga van, és amit ő úgy él meg. Alapvetően érdekel, hogy mit hogyan látnak mások. Tetszik a kérdésed, jó kis problémákat vet fel. Számomra konkrétan azt, hogy miért gondolunk igazabbnak valamit, mint mást, és egyáltalán van-e egyetemes igazság, ami minden felett áll.

Valahogy úgy tűnik, hogy mindenki abban hisz, amiben szeretne. (Még én is.) Viszont valahogyan látni a dolgokat, valamit hinni minden embernek alapvető szükséglete. (Talán éppen azt, hogy nincs Isten.) Bennem is felmerült már sokszor, hogy mi van a végtelen sok nézőponttal és hogyan lehetek benne biztos, hogy amit én gondolok, abban több igazság van, mint másban. Bele lehetne menni magának az igazság és a valóság fogalmainak a tisztázásába is, és már az is megmutatná, hogy nem is olyan egyoldalú a dolog, mint elsőre tűnik.

Ezek a kérdések filozófiaiak, (amit én szeretek :D) és szívesen vitatom hosszabban is. Rövidebben, azt hiszem, nem tudok olyan 100%-os bizonyságot felmutatni, hogy az valami végérvényes bizonyságul szolgáljon mindenki számára Isten létét vagy milyenségét illetően – és senki emberfia sem tud az ő saját hitét illetően sem (legyen az akár az, hogy szerinte nincs Isten). Hiszen mikor mondhatjuk el magunkról, hogy igen, mostmár biztos a tudásom, a meglátásom bizonyságot nyert? Bármilyen meglátást, hitet, nem-hitet veszek alapul, mikor győződhetünk meg mindennek a sokféleségnek az igazságtartalmáról? Nem tudnék most a földi életből példát hozni erre, ezt a maximális bizonyosságot szerintem itt nem lehet elérni. Én legalábbis nem tudom elképzelni. De jelenleg a tapasztalatainkra tudunk támaszkodni és a megfigyeléseinkre, és ez nem azt jelenti, hogy a hitem bizonytalan lenne.

Az én állásfoglalásom az, hogy van abszolút igazság - nem azért mert én mondom, nem azért, mert én akarom meghatározni, én is csak kutatom és szemlélem. És egy rövid momentum, ami befejezésül eszembe jutott. Egyszer megláttam egy hangyát az asztalon mászni, aki éppen az asztallap szélére ért, és tanácstalanul nézelődött meg forgolódott. Nem tántorított, de nem tudott ott tovább menni. Láttam, hogy arra nem tud tovább haladni, és azt is láttam, hogy visszafordulva az asztal lábán le tudna mászni és továbbmenni, amerre akart. Ahogy egy pár másodpercig így néztem, az villant belém, hogy miért lenne ő az egyetlen, akire így néznek egy jóval nagyobb perspektívából…

Szerintem a sok apró nézőponton túl létezik Valaki sokkal nagyobb és egységesebb.

2013. febr. 26. 00:48
 37/59 anonim ***** válasza:

Ezzel a tortilla-s hasonlattal csa azt szerettem volna "érzékeltetni", hogy jelen esetben vitatozunk a "semmiről" (?)

Ugyan is az embereknek nincs más a birtokukban, mint a HIT.

Szerény véleményem szerint Istent, a létezést mindenki próbálta / próbálja megérteni, megtalálni.

Nyilván, magát Istent nem tudom elvetni, /ezt nem fejteném ki/, de mosolyt csal az arcomra, mikor keresztény hívők az orrom alá dörgölik, hogy a Biblia az egyetlen teljes és hiteles dolog.

Közben keleten meg megvilágosodva nevetnek rajtuk.(ebben is volt némi irónia)

Továbbra is azt gondolom, hogy létezik Isten, nem véletlen létezik több vallás.

Azért, mert mind hozzá vezet. Csak, ezt képtelenek az emberek elfogadni.

Ismét bocs, ha valakit megsértettem, akinek nem inge nem veszi magára.

Ezt nem mindenkinek szántam, hanem inkább senkinek, amolyan "hangosan gondolkodtam" a tortilla esetéből kiindulva.

2013. febr. 26. 00:51
 38/59 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

Köszönöm az újabb válaszokat.

Válaszaitok ugyan egy kicsit eltávolodtak az eredeti témától, de azért megpróbálok reflektálni rájuk.

37-es

A "tortilla-hasonlatod" valóban rámutatott arra, hogy a "szent könyvekről" folyó vitának nincs racionális alapja. Én pont azért tettem fel a kérdést,hogy rámutassak, hogy az emberek ésszerű mérlegelés nélkül kötelezik el magukat egy adott vallás, tanítás és könyv mellett, amit ezután körmük szakadtáig védelmeznek, még a legreménytelenebb helyzetekben is (lásd: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

Az a felvetésed, hogy a sok, létező vallás isten létét bizonyítja, szerintem alaptalan. A sok létező vallás legfeljebb azt bizonyítja, hogy az ember, az ösztönvezérelt állatvilágból kiemelkedve, komoly egzisztenciális kihívások elé került (pl. mi értelme az életnek?, mi a jó-rossz?, miért kell meghalni?, miért kell szenvedni?, miért van a villámlás?, stb.). Ezek szorongást keltettek benne, és magyarázatokat keresett a kérdéseire. Mivel ezekre kézzel fogható magyarázatot nem talált, ezért megpróbált értelmet adni nekik, és ezáltal elfogadhatóbbá tenni őket. Erre voltak jók az isten, ördög, túlvilág stb. képzetek. De mivel minden nép a saját története, kultúrája, törvényei és fejlettségi szintjei szerint, hosszú időn át alakította ki a maga képzelet és -hiedelemvilágát, ezért ez a sokféle vallás. Egyébként az, hogy több vallás is van, nem hogy alátámasztja, de egyenesen aláássa a "jóisten" képzetét. Hiszen azzal, hogy isten ezt hagyja, egyrészt, elősegíti a kételkedést és az ateizmust (és ezáltal az agnosztikusok és ateisták elkárhozását), és amennyiben valamelyik mégis az Ő igaz kinyilatkoztatása, a többi vallást követő egyént szintén kárhozatra ítéli. Persze gondolhatod úgy, hogy istent csak az érdekeli, hogy valami módon higgyenek benne, de a több vallás létezése által kiváltott vallásháborúk, valamint a szintén ezáltal elősegített kétkedés, ateizmus, nem vall sem jó, sem bölcs istenre. Ha viszont úgy gondolod, hogy isten létezik, de baromira nem érdekli, hogy az emberek mit gondolnak róla, hisznek-e benne (deizmus), akkor meg teljesen mindegy, hogy melyik könyvben hiszel, hívő vagy-e vagy ateista, semmi dolgunk sincs Vele.

36-os

Válaszod egy kicsit a "van-e isten" kérdés irányába terelődött el. Én most nem szeretnék ez irányba egy újabb vitát nyitni (ezt a kérdést már párszor megtárgyalták a GYK-en), de azért szeretnék egy-két dolgot hozzáfűzni a hozzászólásodhoz.

Azt írtad, hogy a "tapasztalat igazolta számodra, hogy amit a Biblia állít, igaz". Ezzel kapcsolatban lennének kérdéseim; miképp igazolódott be számodra, hogy; a világ 6 nap alatt készült el, a nő pedig a férfi bordájából, a kígyó port eszik, a nyúl kérődző állat, Mózes a sziklából fakasztott vizet, Józsué megállította a napot, Sámson egymaga ledöntött egy oszlopot, a halál visszafordítható folyamat, "nem múlt el egy nemzetség" és Jézus visszatért, stb..

Már sokszor felmerült a hívő emberek részéről az a "vád", hogy az ateizmus is csak egy hit. Az ateisták ezt már számtalanszor megcáfolták, de úgy tűnik, valahogy a vallásos emberek ezt nem akarják tudomásul venni. Ezért most itt is kifejtem;

A HIT: Bizonyítás nélküli meggyőződés. Az a meggyőződés, hogy egy elgondolás úgy van, ahogy gondoljuk, függetlenül annak a fizikai univerzum keretein belüli bizonyíthatóságától.

Az ateizmus ennek pont az ellentéte. Az ateizmus filozófiai alapja a materializmus, ami csak a tudományos, empirikus úton bizonyítható, fizikai világban létező dolgokról ÁLLÍTJA (NEM, "HISZI"!), hogy vannak, és ezt mindenki számára bizonyítani is tudja. Még maguk a hívők is gyakran úgy nevezik az ateizmust, hogy "hitetlenség". Természetesen az ateisták is kénytelenek hinni dolgokban pl., hogy holnap is felkel a Nap, de erre jó okuk van, mert ma is, tegnap is, és tegnap előtt is felkelt. Tehát ez a "hitük" megalapozott.

Érdekes, hogy a teológia az egyetlen olyan "tudomány", amiben egy valami-valaki létezésére (isten), már az is elegendő magyarázat, hogy annak létét nem lehet 100%-ig megcáfolni. Minden más (valódi) tudományban, valaminek a létezését 100%-ig be kell tudni bizonyítani, hogy azt állíthassuk róla, hogy "van". Furcsa dolog ez. Ha elfogadnánk a teológia "játékszabályait", létezőnek kéne tartanunk a vasorrú bábát, a húsvéti nyulat, a télapót és a kentaurokat is. Hogyan cáfolod meg, hogy ezek nem léteznek? Csak úgy tudod, ahogyan az ateisták istent.

Szerintem az igazság kritériuma, a tárgyak és a tudattartalmak egyezése. Ezt pedig a tapasztalat és a tudományos, kísérleti vizsgálat dönti el. Ezek alapján pedig isten képzetének nincs "megfelelése" a világban, csak a hívő emberek tudatába.

2013. febr. 26. 12:08
 39/59 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező:

32-es válaszodban nagyon helyesn rámutattál egy példára a muszlim vallással amit már én is felvetettem egy Jehova tanujának. Válasza pedig a következő volt:

Minden ember halála után Isten elé kerül és ott eldöntheti, hisz e neki és az ő vallásában, vagy nem. Természetesen ha nem hisz elkárhozik. Tehát kapnak még egy esélyt hogy áttérjenek, de ha nem meghalnak. Milyen jó nem? Vagy úgy hiszel mint ahogy én mondom, vagy meghalsz. Ez a "tanuk" gondolat menetét tisztán példázza.

Természetesen várom az ÖSSZES JT-tól a koorigálást, ha nem jól tudom és akkor megvitathatjuk, de én így hallottam. Nem ferdítettem a tötréneten, csak a végére kifiguráztam. De a mondanivalóján semmit nem változtattam.

2013. febr. 26. 19:04
 40/59 anonim ***** válasza:
Kár, hogy nem értettétek meg a tortillás hasonlatot. Akkor fogod megtudni, hogy az általad kiválasztott recept az igazi, ha megsütöd. Ha végigélted az egész életed egy vallásban, akkor sütötted meg. Azt pedig remélhetjük, hogy Istennek (bármelyik legyen is az) az is "ízleni" fog. Teljes (matematikai) bizonyosság nincs. De ha azon vacillálsz, hogy melyik lehet az igazi recept, és közben elszalasztod a döntés lehetőségét, akkor éhen-hoppon maradsz.
2013. febr. 26. 21:17
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!