Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Képesek a Jehova Tanúi az...

Képesek a Jehova Tanúi az értelmes párbeszédre? Mindenki véleményére kíváncsi vagyok. A Jehovásokéra is; meggyőzhetőnek, nyitottnak, párbeszédre alkalmasnak tartják magukat?

Figyelt kérdés

Véleményem szerint a JT meggyőzhetetlenek, és ha valakinek az a célja, hogy értelmes vitában, bármiben is meggyőzze őket, kivitelezhetetlen feladatra vállalkozik. Erre példákat is hozok.

1.Ha ateista vagy:

A Biblia számodra nem tekintély (hogy miért nem, az megtalálható a „Miért nem hiszel a Bibliában”- kérdés válaszaiban). A tudományosan ellenőrzött, bizonyított tényekben bízol. Pl. Ha azt mondja a biológia, az orvostudomány és a tapasztalat, hogy a halál irreverzibilis folyamat, akkor ahhoz, hogy elfogadd, hogy van feltámadás, nagyon-nagyon komoly, tudományos, ellenőrizhető bizonyítékok szükségeltetnek. Ezt azonban hiába mondod a Jehovásnak, ő nem a bizonyítható tényeket fogadja el (tehát nem racionálisan gondolkodik), hanem a Biblia tekintélyét, csak annak hisz (meg persze „A Társulatnak”) ,és bármit is állít, mindig arra hivatkozik (ezt ők maguk is elismerik). Természetesen az ateista is kénytelen „hinni” bizonyos dolgokban, pl. abban, hogy holnap is felkel a nap, de erre jó oka van, hiszen ma is, tegnap is, és tegnap előtt is felkelt.

Az értelmes párbeszédnek kezdeményezésének tehát –a meggyőzés szempontjából- nincs semmi értelme; egyrészt, mert nincs „közös alap”, másrészt a Jehovások úgy gondolják, hogy mindenki, aki más véleményt képvisel, mint ők (pláne ha ateista -„Úr, isten!!”), az csak a „sátán ügynöke” lehet.

2.Ha más felekezethez tartozol:

A Biblia számodra tekintély, tehát meglehet a párbeszédhez szükséges „közös alap”

-Amennyiben elfogadod az Újvilág fordítású Bibliát: Elindulhat a „párbeszéd”, jöhet „hitek (szentháromság, ki az igaz keresztény stb..) harca”, az igehelyek - igehelyek után, és újabb igehelyekkel alátámasztva. És mivel a kérdések tapasztalati úton (mindenki számára egyértelműen) eldönthetetlenek, a „párbeszéd” arról folyik, hogy mi van a Bibliában. A dolognak elméletileg három, gyakorlatilag csak kettő kimenetele lehet:

a, Mind a ketten kitartotok a hitetek mellet és úgy vélitek, a másik „álérveket” használ, és rosszul értelmezi az igét. – Egyik sem tudja a másikat meggyőzni –ez már számtalanszor beigazolódott.

b, Meggyőzőnek tartod amit mond, és valamikor te is Tanú leszel – ebben az esetben a párbeszédnek valóban volt valamilyen eredménye– de téged győztek meg.

c, Olyan, hogy te győzd meg őt, nem lehetséges, mert ha más álláspontot képviselsz, akkor a te alapból a „sátán szekértolója” vagy, és így bármilyen jól forgatod is a Bibliát, okos nem lehetsz.

-Amennyiben nem fogadod el az Újvilág Bibliát; hivatkozhatsz rá, hogy az általa felhozott igehelyek „meghamisítottak”, de ő is ezt fogja mondani a te igehelyeidről. Tehát a párbeszédnek –a meggyőzés szempontjából- ismét nem volt semmi értelme.

Természetesen nem állítom, hogy a meggyőzésen kívül nem lehet más ok a párbeszédre, (pl. ismerjük meg egymás tanítását) azonban úgy gondlom, hogy a debattőrök ismerik már azokat, a Tanúkat pedig -valójában- nem érdekli más véleménye (mert az csak "sátáni" lehet). Csak azért vannak itt, hogy hintsék az igét.

2013. febr. 19. 17:00
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

Köszönöm az eddigi válaszaitokat! Ezekből, plusz az újabb vitáitokból beigazolódott a kérdéshez csatolt véleményem. De mielőtt még végleg elkönyvelnélek bennetek józan, logikus gondolkodásra alkalmatlan egyéneknek, ide csatolnám a "Szerintetek van Isten?" témához kapcsolódó -eddig még megválaszolatlan- kérdésemet:

Kedves keresztények, Tanúk!

Felajánlok nektek egy lehetőséget, hogy bizonyítsátok, hogy képesek vagytok az értelmes párbeszédre és a logikus gondolkodásra.

Kérdéseket fogok feltenni, de azokra CSAK! IGEN-NEM válaszokat adhattok! Semmi mást! Semmi ige! Semmmi mellébeszélés!

1. Bűnt követ-e valaki el, ha megakadályozhatná a rosszat, de azt nem teszi? IGEN? - NEM?

2. Tudhatta előre isten mindenható hatalmával, hogy az általa teremtett sátán fel fog lázadni ellene és minden rossz forrása lesz: IGEN? - NEM?

3. Megakadályozhatta volna isten, hogy a sátán a világra szabaduljon?: IGEN? - NEM?

3. Bűnös-e isten abban, hogy a sátán a világra szabadult?: IGEN? - NEM?

Csak ennyi, nem több.

Kérdésszám és IGEN vagy NEM

Köszönöm!

2013. febr. 20. 19:36
 22/33 anonim ***** válasza:
0%

Armageddonkor megkapod a választ.

Bocsi de adtam egy választ, és a kérdező elég furákat írt, a papságról, pedig nálunk a tanuknál nincs papság.

Más részt Ez az igen nem válasz egy ördögi csapda Isten ellen, mintha kérdőre lehetne vonni.

ezért még egyszer nem válaszolok, mert ez nem párbeszéd, hanem Isten elleni támadás amibe nem kívánok bele folyni.

Nyugodtan vonj le olyan következtetést amilyet akarsz.

Armageddonkor megkapod a választ, kedves Kérdező.

2013. febr. 20. 21:27
 23/33 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Jó húzás :) okos..

Engedd meg nekem kérlek,hogy tegyek én is fel neked egyetlen kérdést és nem többet, amire te is csak IGEN nel vagy NEM mel válaszolhatsz.

Egyetértesz azzal,hogy a feltett kérdéseid korlátozásával befolyásolod a válaszokat a te szád íze szerint? IGEN?=NEM?

2013. febr. 20. 23:23
 24/33 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 23.-as.

Gratulálok, ott a pont, hogy ez nem jutott az eszembe, de hát nem vagyunk egyformák.

Igazán frappáns megközelítés. :))

2013. febr. 21. 00:07
 25/33 A kérdező kommentje:

Kedves 23!

A válaszom: Nem

Minden kérdés célja az információszerzés. Azt elismerem, hogy a feltett kérdéseim (mint minden kérdés) tartalmaznak előfeltételeket.

Ebben az esetben ezek a következők:

1. Van isten

2. Van sátán

3. Isten mindenható

4. A sátán isten teremtménye

5. A sátán isten ellen fordult

6. Van jó és rossz

7. A sátán minden rossz forrása

8. Van bűn (pl. engedni a rosszat és nem tenni a jót, noha lenne rá lehetőség)

Melyikkel nem értesz egyet kedves 23-as?

Korlátozni csak a válaszadás módját korlátoztam a kérdésfeltevés módjával (eldöntendő kérdés). Erre jó okom volt, mert ha nem így teszem fel (mint az már számtalanszor kiderült) CSAK MELLÉBESZÉLÉS FOLYIK!

2013. febr. 21. 09:48
 26/33 anonim ***** válasza:
0%

Istennek idő terve van, nem kapkod össze-vissza.

Minden szép rendben halad a vég kifejlet felé.

Amit elhatározott azt végre hajtja, ezen dolgozik minden pillanatban. Nekünk türelemmel kell várni, a válaszok meg nem mellé beszélések, hanem Isten érvei arra mire mit válaszol és tesz.

Sátán felvetett egy hazugságot, és Ő válaszol rá.

Nem emberi módon hanem Isteni módon.

Az hogy ezt nem tudod elfogadni arról nem tehetünk, ez a te dilemmád. Mond el neki hogy nem érted, biztos vagyok benne, hogy válaszolni fog neked.

Ha szeretjük akkor elfogadjuk Őt és tesszük a dolgunkat, miközben Ő meg az Ő dolgát teszi. Neki is más feladata van, meg nekünk is.

Ő most előkészíti a változtatáshoz szükséges eszközöket, mi dolgunk támogatni(nem azért mert szüksége van rá) és tenni amit mond, és várni.

A várva várt jutalom nem marad el.

2013. febr. 21. 15:52
 27/33 anonim ***** válasza:
Képzel micsoda potenciál lenne az emberiségben ha ez a buzgó tanulmányozás a biblia helyett egy fizika vagy egy matematika könyvre vetülne. Micsoda fantasztikus dolgok születhetnének ha ennyi ember ilyen átéléssel tanulna programot írni...
2013. febr. 21. 21:54
 28/33 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

Ne haragudj,hogy ilyen későre válaszolok,de csak most jutottam ide.

Rendben van,akkor hadd válaszoljak a kérdéseidre;

1)-IGEN

2)-IGEN

3)-IGEN

4)-NEM

Itt vannak a válaszok a kérdéseidre.

De mivel te is adtál egy rövid magyarázatot miután válaszoltál a kérdésre amit én tettem fel,gondolom nem baj ha én is ugyan azt teszem.

Két féle ember létezik;

Azok akik azt mondják Istennek,hogy "Legyen meg a te akaratod!"

És azok akiknek végül Isten mondja azt,hogy;

"Legyen meg a te akaratod!"

Gondolj bele, ha Isten elég hatalmas és mindenható ahhoz,hogy megengedje az embernek,hogy dühöngjön és,hogy megkérdőjelezze a hatalmát,akkor ahhoz is elég hatalmas és mindenható,hogy jó oka legyen megengedni,hogy mi ne tudjuk megérteni ennek az értelmét.

Az előbbi nem képzelhető el az utóbbi nélkül.

Igyekeztem kizárni az igéket.

Remélem megfelelő választ adtam.

De ha nem akkor sajnálom mert más válasszal én nem szolgálhatok.

2013. febr. 22. 02:21
 29/33 A kérdező kommentje:

Kedves válaszolók!

Őszintén szólva tényleg nem tudom, hogy ezek után mit mondhatnék.

Összesen ketten mertek választ adni a kérdésemre. Az első válaszoló (a "Szerintetek van Isten" kérdésnél), inkább vállalta az erkölcstelenséget (a válasza 1.NEM 2.IGEN 3.IGEN 4.NEM), a második vállalkozó (a "Képesek a JT az értelmes párbeszédre" kérdésnél) pedig a következetlenséget (a válaszai 1.IGEN 2.IGEN 3.IGEN 4.NEM), csak hogy mentsék a menthetetlent és magyarázzák a magyarázhatatlant. Egy hívő embernek sem volt bátorsága szembenézni az TÉNYEKKEL, levonni a logikus következtetést és vállalni a 4db IGEN választ, és ezzel bevallani, hogy isten jóság, mindenhatósága és bölcsessége ÖSSZEEGYEZTETHETETLEN A VALÓSÁGGAL, és így az ebben való hite TELJESEN ALAPTALAN.

Ehelyett meg lettem fenyegetve az Armageddonnal, és én lettem az "ördög szócsöve" - gondolom ezek az elvakult, vallási tébolyban szenvedő emberek a középkorban a máglyán égettek volna meg azért, mert merek gondolkodni, kételkedni és használom az eszemet.

Kaptam jó tanácsokat is; pl. imádkozzak istenhez (akiben nem hiszek), legyek béketűrő, alázatos és tisztelettudó. Fel is ajánlották, hogy imádkoznak azért,hogy "eltűnjön a szívemből a sötétség" - ezt udvariasan meg is köszöntem.

Úgy gondolom, hogy ezek mind 100%-ig alátámasztották a "Képesek a JT az értelmes párbeszédre" kérdésemmel kapcsolatban kifejtett, előzetes véleményemet. Azok az emberek, akiket a vallás teljesen elvakított, képtelenek az értelmes párbeszédre, logikus következtetésekre, legalább is, ha a vallásukat érintő kérdésekről van szó.

De persze, ez nem baj. Vallásszabadság van (szerencsére), és mindenki abban hisz amiben csak akar, egészen addig, amíg ezzel másnak nem árt.

De így a végén, még megosztanám veletek kedvenc bibliai idézetemet:

Példabeszédek 3, 13-14

"Boldog ember, aki megnyerte a bölcseséget, és az ember, aki értelmet szerez.

Mert jobb ennek megszerzése az ezüstnek megszerzésénél, és a kiásott aranynál ennek jövedelme."

2013. febr. 22. 11:29
 30/33 anonim ***** válasza:
67%

Kedves kérdező!

Rövid leszek.

Nem,hogy nem mertem bevállalni hanem nem tudom bevállalni.

Mert ha bevállalom akkor hazudok.

Mivel én keresztény vagyok és hiszek Istenben nem tudom azt mondani,hogy ismerem a terveit. Ha mégis azt mondanám, akkor hazudnék.

Tehát kérlek értsd meg a különbséget egy hívő meg egy nem hívő gondolkodása között.

Lehet,hogy neked azok a kérdések csak számokat jelentettek, de nekem viszont nem.

Én tiszteletbe tartom a hitedet és a hozzáállásodat de akkor te is tedd ugyan azt.

És csak megnyugtatásképpen mondom tőlem nem kellett volna félned a középkorban,és ma sem kell félned.

Nem minden Isten hívő volt boszorkány égető. :)

És sajnálom,hogy csalódnod kell de én pont nem vagyok JT.

Szép napot!

2013. febr. 22. 12:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!