Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem mondták hogy a...

Miért nem mondták hogy a keresztény Isten az Jehova isten?

Figyelt kérdés

kb 10 évvel ezelőtt kérdeztem a hittan tanárt hogy a mi Istenünknek miért nincs neve mint Allah,Zeusz,stb.?

a válaszra nem emlékszem valami olyasmi volt hogy ő az egyetemes isten ő a legfelsőbb Isten, na nem biztos hogy ez így volt de ez rémlik én óvodában is és általános iskolában 6.-ig jártam hittanra de egyik tanár se mondta hogy Jehova az aki zsidó Isten, hát ha nincs az internet akkor nem is tudom meg hogy így hívják az Istent.

2013. jan. 27. 19:47
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
38%

A JHVH "a név", amelynek jelentése van. Nem egy kifejezés. Az Illés(Istenem Jehova), a Jéhu(Jehova ő), a Jézus(Jehova a megmentés)stb, mind mind egy név, jelentéssel. Isten neve azért egyedülálló, mert jelentése szerint ő az, aki képes minden feltett szándékát megvalósítani, és minden ígéretét beteljesíteni, ehhez pedig azzá válik, amivé válni akar, hogy mindezt véghezvigye. Erre senki más nem képes, egyedül ő.

Ha valakinek jobb úgy, mondja azt, hogy Jahve(h), a jelentésen nem fog változtatni.

Gusev

2013. jan. 30. 14:21
 22/36 anonim ***** válasza:
Úgy beszéltek Isten nevéről, mintha az egy különálló személy lenne. -.-
2013. jan. 30. 20:13
 23/36 anonim ***** válasza:
31%
Igen, bocsánat, az Allah tényleg Istent jelent. Ettől függetlenül "közel van az Úr minden őt hívóhoz", hívja bár őt Allahnak, Godnak, Gottnak, Jehovának vagy Jahvénak: ha tudja, ki ő, akkor ez nem számít.
2013. jan. 30. 21:17
 24/36 anonim ***** válasza:
0%

Két kis rövidke ismertető Isten nevéről:

[link]

[link]

2013. jan. 30. 21:54
 25/36 anonim ***** válasza:
20%

"A Jehova szóalaknak héber fül számára nincs jelentése"

Ezt többször is elismételték, mint hamis érvet, de ettől sem lett igazabb. Néhány testvár már rávilágított arra, hogy a nemzetközileg használt más bibliai neveknek sincs, hiszen ezek igen különbözőek egymástól, de ez lepörgött ezen "kritikusainkról". Vajon hányszor fogjátok még alkalmazni ezt a gyermeteg érvet???

"ellentétben a Jahveh szóval, melynek jelentése létező, vagyok."

Az ókori héberben számtalan név kapta a nevét a JHVH isteni névről, melyet akkor még pontosan tudtak kiejteni. Ezen nevek nyilván gyakran megőrizték Isten nevének a magánhangzóit is. A "Jahve"-val ellentétben a "Jehova" névben lévő "o" magánhangzó valóban sok héber személynévben fordul elő. Ezért egyes szakértők szerint egyáltalán nem valószerűtlen és annyira pontatlan a "Jehova", vagy ehhez hasonló más forma. De NEM EZ A LÉNYEG, nem tudjuk egyikről sem a tutit! A lényeg, hogy használjuk Isten szent NEVÉT a saját nyelvünkön, mint akár Jézusét, Jeremiásét! Miért? Mert Ő maga nyilatkoztatta ki - semmiféle más nevet nem nyilatkoztatott ki magáról -, de ezt viszont "örök időkre" tette. Érdekes, erről senki sem beszél, pedig, ott ahol kinyilatkoztatta, ez is szerepel!

A Tízparancsolatban is bele ihlette Jehova ezt a fontos részt, hiszen kitért rá, hogy nyilván nem helytelen használni, de azt méltósággal és tisztelettel kell tenni.

Ezért természetesen Jézus is "megismertette az Ő nevét", ami nyilván nem csak a személyét, tulajdonságait jelentette, hanem magát a konkrét nevét is!!! Azt, hogy Jézus nem a konkrét isteni Nevet értette a "név" alatt, csak a háromság mítoszában hívők akarják beállítani, ha ez a pogány tanítás nem lenne, soha, senkinek eszébe sem jutna megkérdőjelezni a Biblia egyszerű igazságát Jehováról és Fiáról, Jézus Krisztusról.

2013. jan. 30. 22:35
 26/36 anonim ***** válasza:
25%
Szerintem a lepontozás önmagatok minősítése, mivel értelmes és racionális ellenérveket nem tudtok felhoznia Bibliai igazság ellen. Marad a lepontozás.
2013. jan. 31. 21:10
 27/36 anonim ***** válasza:
43%
Idetaláltak a pontgyűjtő lepontozók.
2013. jan. 31. 21:41
 28/36 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező és kedves háborgó tanú/k!

" egyes szakértők szerint egyáltalán nem valószerűtlen és annyira pontatlan a "Jehova", vagy ehhez hasonló más forma. De NEM EZ A LÉNYEG, nem tudjuk egyikről sem a tutit!"

Kiemelném ezt az utolsó részt: "nem tudjuk egyikről sem a tutit!"

Ha nem tudod biztosra, hogy helyesen ejted Isten nevét akkor hogyan mered mondogatni, jobban mondva hogyan mered a "szádra venni"? Hogyan mered tanítani, ha nem vagy biztos benne? Nem háborogni kellene ezen, hanem elgondolkodni! Mivel én nem tudom biztosra, hogyan kell szólítani és egy nem valószínű, hogy jó névvel nem szeretném illetni a Teremtőt! Én nem akarok tiszteletlen lenni azzal, hogy lehet, hogy nem jól ejtem, ezért nem hívom Jehovának. Ha "nem tudjátok a tutit", akkor hogyan taníthatjátok ezt? Ha erre azt mondjátok, hogy nem ez számít, akkor én is mondhatom, hogy nem az számít, hogy Jehovának, hanem féltőn szerető Istennek, vagy Atyának hívom!?

2013. jan. 31. 21:44
 29/36 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 28-as válaszoló! Alapvetően félremagyarázod azt, amit már leírtam, leírtunk itt és sok helyen.

"Ha nem tudod biztosra, hogy helyesen ejted Isten nevét akkor hogyan mered mondogatni"

Ti hogyan meritek Jézus nevét magyarosan, angolosan, románul, vagy éppen számtalan más, az eredetitől messze-messze eltérő kiejtésekkel használni???? Nem esett le még mindig, hogy miről van szó? Minden ókori név az évezredek során módosult, torzult, mesterségesen átalakult bizonyos mértékben, ahogy a nemzetek nyelvén elterjedt, de ti bőszen használjátok a saját nemzeti nyelveteken ezeket (előfordul, hogy egy nyelven belül is felismerhetetlenségig eltérő kiejtésvariációkkal, mint pl. 'Ézsaiás' és a magyarban használt megfelelői), de miért csak Isten Nevén akadtok fent?! Ezt magyarázd meg okosan és a bibliából! Nos?!

2013. jan. 31. 22:19
 30/36 anonim ***** válasza:

Hogy miért? Azért mert nektek ez a legfontosabb, hogy Jehovának kell hívni! A következőben pedig azt állítjátok, hogy nem ez a lényeg, hogy hogyan ejtjük, akkor miért zavar téged az, hogy ha én Atyámnak szólítom, mert nem győztetek meg a kiejtést illetően? Jézus nevét tudjuk, hogy hogyan ejtették, és szólíthatom is így, de a Teremtőt te sem tudod, és én sem tudom, akkor miért erősködsz, hogy márpedig úgy kell hívni, mert aki nem az... Ha ott állhatnál Isten előtt és azt mondaná, hogy miért tanítottad rosszul a nevemet, (bár egyikünk sem tudja mi a helyes) én is ott állnék melletted és azt kérdezné, hogy te miért "csak" atyának szólítottál akkor mit mondanál? Ha nem tudom biztosra, hogy így kell szólítani nem fogom úgy szólítani! De neked ez miért fáj? Ez a legnagyobb fájdalmatok? Engem nem zavar, hogy úgy hívod, és nem is mondom meg, hogyan szólítsd! Ti viszont ezen lovagoltok! Van aki megítél ezért engem! Egyébként több kárt okoztok ezzel mint jót!:( (szerintem!) Ezt tapasztalatból mondom!

Én elmondtam, hogy miért nem így hívom, viszont te csak háborogsz és nem válaszoltál, csak támadtál, ez jellemző rátok! Ebben a szeretet nyilvánul meg?

2013. jan. 31. 22:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.