Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért nem mondták hogy a...

Miért nem mondták hogy a keresztény Isten az Jehova isten?

Figyelt kérdés

kb 10 évvel ezelőtt kérdeztem a hittan tanárt hogy a mi Istenünknek miért nincs neve mint Allah,Zeusz,stb.?

a válaszra nem emlékszem valami olyasmi volt hogy ő az egyetemes isten ő a legfelsőbb Isten, na nem biztos hogy ez így volt de ez rémlik én óvodában is és általános iskolában 6.-ig jártam hittanra de egyik tanár se mondta hogy Jehova az aki zsidó Isten, hát ha nincs az internet akkor nem is tudom meg hogy így hívják az Istent.

2013. jan. 27. 19:47
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:
44%

Kedves Csilla!

A válaszodat olvasva az én szemöldököm is felszaladt.

Vagy nagyon sok negatív érzéssel vagy nagyon kevés információval rendelkezel ezen a területen.

Csak tények, vallástól függetlenül:

1590-ben Károli Gáspár gönci református lelkész elkészíti a vizsolyi bibliát és benne Istent nevét használja = Jehova

Nabucco ősbemutatójára 1842. március 9-én már benne szerepel a Jehova név, azóta is benne van - érdemes operába járni.

Rajtuk kívül használta Rimai János, Ady Endre, Petőfi...

Tudtommal egyikőjük sem volt JT.

Persze, lehet vitatni, hogy így kell-e kiejteni, lehet-e, kell-e...

De nagyfokú tudatlanság azt állítani, hogy a JT találták ki és ez a név nem is létezett ilyen formában a magyar nyelvben előtte.

Ők maximum évszázadokkal később átvették a már létező formát.

2013. jan. 28. 13:15
 12/36 anonim ***** válasza:
69%
A 10-esnél a pont. Nincs olyan, hogy Jehova név, csak JHWH tetragramma. Hogy ezt néhány 100 évvel ezelőtt mivel töltötték fel, az teljesen más kérdés. A Jehova szóalaknak héber fül számára nincs jelentése, ellentétben a Jahveh szóval, melynek jelentése létező, vagyok. Lásd 9-es hozzászólás. Egyszerűbb, hogy Istent a nevén akarod szólítani, hogy egyszerűen, ahogy van Biblia-fordítás is, amely így fordítja, hogy Örökkévaló.
2013. jan. 28. 13:37
 13/36 anonim ***** válasza:
65%

Lukács 15,11-24.Ne legyetek ezekhez hasonlók, mert jól tudja a ti atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle. Ti azért így imádkozzatok: Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy…

Nincs itt megszólítva hogy Jehova ,mert Isten nem személy(nem ember)mert őt soha senki sem látta .Nem mint apa hanem az Élet világossága.(Vagyok aki vagyok)Jézus pedig az -Ige -eljött hogy Istent testben megdicsőítse az emberek előtt.Így láthatták őt és így adta áldozatul az ő testét és vérét:Mert úgy szerette Isten a világot hogy egyszülött fiát adta hogy aki hisz őbenne el ne vesszen hanem örök élete legyen ...

A keresztény Isten -fia-Jézus aki a szabadítást hozta a "foglyok"-nak.Istenben való fiú és fiúban való Isten.

(K.Gy.)

2013. jan. 28. 21:33
 14/36 anonim ***** válasza:
31%

Kedves K.gy.

Ez így azért egy kissé félrevezető.

Az általad írt Lukács 15:11-24 nem ez áll - tékozló ifjú pl.

Ha a mintaimára gondoltál - az lett volna becsületes ha leírod végig a mondatott.

Csak ott megint beleütköztél volna a "te neved" kifejezésbe ami nem illet bele a magyarázatodba - ezért kihagytad.

2013. jan. 29. 08:25
 15/36 anonim ***** válasza:
79%

"A zsidók Istent a mai napig úgy is hívják: “a Név” (ha Sém). A bibliai héberben ugyanis nincs szó a “személy”-re, ezért használja a “név” szót: pl. “Isten nevét segítségül hívni” = magát Istent segítségül hívni; “Isten nevét magasztalni” = magát Istent magasztalni azért, aki Ő. Ez a számunkra furcsa szóhasználat átment az Újszövetségbe is, pl. Apostolok Cselekedetei 1:15 “százhúsz név sokasága” = százhúsz főnyi sokaság, vagy Apostolok Cselekedetei 4:12 “nem is adatott az embereknek az ég alatt más név” = nem adatott senki más."

Tehát kedves Tanú! Ezen ismeretnek hiányában lehet esetleg az úgynevezett mintaimát felhozni példának, a "miatyánkot". De látható, hogy arról van szó, hogy szenteltessék meg a te neved = szenteltessék (választassék) el a te személyed, magasztaltassék a teremtő maga.

2013. jan. 29. 15:06
 16/36 anonim ***** válasza:
22%

Kedves kérdező!

A zsidók, a keresztények és a muszlimok is egy és ugyanazon istenben hisznek (itt csak jelző), és hiszik, hogy ő az egyetlen isten. A muszlimok szerint az ő neve Allah, a keresztények többsége pedig csak Istenként beszél róla, hiszen ha egy van belőle, akkor minek neki név? Úgyis csak a tulajdonságai, tettei, törvényei számítanak. Más keresztények szerint a neve Jehova, vagy más kiejtés szerint Jahve.

Az egy más dolog, hogy a keresztények többsége szerint Isten 3, de mégis egy személy: az Atya, a Fiú (Jézus) és a Szentlélek. Mások szerint Isten 1 személy, a fenti 3-ból csak az Atya, és őt illetik a Jehova/Jahve névvel. Ezen utóbbi csoport egyik képviselői a Tanúk.

2013. jan. 29. 18:36
 17/36 anonim ***** válasza:
73%

Egyazon istenben hisznek, na persze. Csak éppen egymásnak ellentmondó dolgokat állít róla az iszlám.

Amit a Jehovák csinálnak, az pedig névmágia, tehát bálványimádás.

2013. jan. 29. 19:45
 18/36 anonim ***** válasza:
39%

"A

muszlimok szerint az ő neve Allah, a

keresztények többsége pedig csak Istenként

beszél róla”

Az Allah nem név! Az Allah jelentése Isten. Ahogy az angolban God!

2013. jan. 30. 06:43
 19/36 anonim ***** válasza:
52%

Nem bálványimádás megismertetni az emberekkel és használni Isten nevét. Jézus minket is erre tanított. Kezdd csak el mondani a "Miatyánkot", állj meg ott, hogy "szenteltessék meg a te neved"! Miért? Van?

A miniszterelnököt sem úgy hívják, hogy Miniszterelnök, igaz? Istennek sem az a neve, hogy Úr vagy Isten, ezek csak a rangját jelölik. A neve JHVH. Hogy kell kiejteni? Minden nép másként ejti, mint ahogyan Jézus nevét is csak mi ejtjük így. Egy zsidó fülnek ez éppolyan idegenül hangzik, mint a "Jehova".

Ja, hogy ők nem fogadják el Jézust megváltónak, így nem is érdekli őket a neve? Akkor miért az ő hagyományaikat kövessük Isten nevének kiejtésében?

Gusev

2013. jan. 30. 09:29
 20/36 anonim ***** válasza:
85%

A YHVH nem név, hanem egy kifejezés. De mint azt a legelső kérdésemben is írtam, elfilozofálgathatunk azon, hogy mi is a név tulajdonképpen.

A YHVH azt jelenti, hogy voltam, vagyok, leszek ugyanaz, mert nem változom, én vagyok az állandóság, az örök "vagyok", mert mindig is léteztem, velem kezdődött minden és velem is ér véget, én vagyok az alfa és az omega, az örökkévaló. Ezt fordították le úgy, hogy "vagyok, aki vagyok".

Ezzel körülírta magát Mózesnek, kvázi elnevezte magát, ha már egyszer a nevét kérdezte, illetve hogy hogyan hivatkozhat majd rá a zsidók előtt.

2013. jan. 30. 10:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!