A rablás nem bűn?
Érdekes dologra jöttem rá: az ősi pogány vallásoktól kezdve a mai keresztényszerű szektákig mindegyik tiltja a lopást, viszont a rablást nem, sőt valahogy dícséretes dolognak tartják (persze nem hivatalosan).
Ebben benne van a hódítás, gyarmatosítás, "igehirdetés", a másik (nép)csoport megbüntetése; de idetartozik a jogi büntetés is vagyonelkobzás formájában.
Ha belegondoltok, azokat a hódító uralkodókat és hadvezéreket tartjuk nagy és híres embernek, akik végigrabolták a fél világot, és persze a legtöbbjük Isten vagy az istenek nevében tette mindezt.
Még egy kérdés: A Tízparancsolat ugyanazért tiltja a lopást, mint a vikingek? Tehát hogy alantas, szégyenteljes dolog, de nem a "tulajdon-eltulajdonítás" miatt, hanem hogy ezt titokban osonva teszik, míg a rablás azért dícséretes mert nyilvánosan magukat vállalva teszik.
Haha!
Engem aztán cseppet sem érdekel, csak néha csodálkozom rajta, mert arra enged következtetni, hogy egyesek nem értenek vele egyet.
Ha vallásosakkal vitatkozom, akkor világos, hogy lepontoznak, ez rendben is van, na de a történelem mégis más kellene, hogy legyen...
Szerintem a tulajdonelkobzásnak van a lopás része, van a rablás része, de vannak jogos részei is (pl. pénzbírság kiszabása, a már említett kanadai eset). Jogos eltulajdonítás van a Bibliában is (az Úrnak szüksége van rá), ilyenkor azonban az is belátja az intézkedés szükségességét, akitől eltulajdonítanak.
A történelem és a politika pedig más tészta.
mami, ne haragudj, de nagyon buta vagy! az első pénzintézetek, ahol hiteleztek (nevezhetjük bankoknak is) már 4-5000 évvel ezelőtt Mezopotámiában megjelentek, emellett az egyiptomiak, föníciaiak is híresek voltak a hitelképességükről.
Úgyhogy erre építve dől az egész mondanivalód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!