A Buddhizmusban Buddhát istenként tisztelik?
Jó akkor röviden Kérdező.
Ha az emberek bazi nagy arany és mitudomén miből, hatalmas szobrokat emelnek élt embernek és annak a lábaihoz járulnak oda térdelni és csókolgatnak egy holt szoborféleséget-- akkor Te szerinted mi a csudát tesznek? Nem az Isten elé helyeztek egy holtat, aki csak a porszem volt ezen a Földön?
Ezzel az erővel Einsteint is szoborba lehetne formázni és a lábait csókolgatni nem gondolod? De akár első királyunk lábát is lehetne...
Nagyon helytelen az emberiség ilyen eltúlzott viselkedése ha Buddháról ha Jézusról,vagy bárki híresebb emberről legyen szó...nem helyes...
Igazad van részint kérdező hogy nem csak szorosan a kérdésedre válaszolok-- de mint a budhizmus szerint tudod egy olyan fura fazon vagyok aki életében bizony-bizony tökéletesebben megvilágosodott, mint maga Guatama akinek a tanitásai alapján született a buddhizmus.
Az amit én mesélek el a megtapasztalásaimról az épp úgy a csak Természeti törvényeket realizálja csak tudod arra is kell gondolnod mielőtt a véleményekre kiváncsi vagy az isten fogalom tekintetében, hogy az élet csak úgy, még sem keletkezhetett még ha nem is igaz a többi vallás személyes istenben való hitvilága.
Ezzel a vallások általi isten tannal fordult szembe a buddhizmus ami tulajdonképpen mint elmélet, még jó is lenne, ha Guatama nem agyonéheztetve érte volna el a test-elhagyás állapotát és emiatt "lélek-vacogva", megbetegedve, képzelte megvilágosodottnak magát egy téveszme rendszert megalkotva, s Önmagát fényezve a teremtő Energiák fölé, elé, emelve önmagát, aminek következménye, hogy már már Istenné léptette elő a szobrait imádó, buddhista hitet elfogadó népek.
Mert személyes Isten valóban nem létezik csak Teremtő isteni Energia volt és van, mint Szellemi létező. Aminek köszönhetően a becsületesen isteni lényként élő emberi lélek valóban halhatatlanná válhat-- de vissza ide nem térhet, mert ő maga is isteni, tudatos, teremteni képes Energiává lesz ez a LÉT törvénye.
De ehhez tudnia kellene az embernek milyen szubsztancia valójában a lélek, aminek az életet köszönheti és amely ha tiszta marad, elérheti a halhatatlanság állapotát.
Mami!
Pontosan azért nem kértem tőled több választ, mert látszott eddig is a kommentjeidben, hogy hajlamos vagy a fanatizmusra, amit aztán most bizonyítottál is, mivel a kérésemet, miszerint nem kérek tőled több kommented a sárba tiportad, és továbbra is megpróbálod rámerőltetni a gondolataidat.
Hát ez az, amit a legjobban utálok, amikor valaki ennyire erőszakos mint te. Szerintem létezik személyes Isten, de a kérdés eredetileg sem ez volt. Ha annyira okoskodni szeretnél a vallásokkal kapcsolatban, javaslom vedd fel a kapcsolatot Szalai Anrással, az apollogia kutatóközpont igazgatójával e-mail formájában, talán akkor sikerül rájönnöd hogy az elméleteid a mind a vallásokkal kapcsolatban a rosszindulató (vagy tudatlan?) informáciük
jah, és: >> NEM kérek több választ tőled, szóval NE írj ide! Remélem annyira nem vagy fanatikus, hogy kínai legyen előtted ez a kérés...<<
Igaz elutasítottad a véleményemet- de hidd el hogy a feltett kérdésed, az amire nem lehet egyértelműen igennel vagy nemmel válaszolni.
Ha azt kérdezted volna, hogy a Buddhizmus eredeti életfilózófáját megalkotó valamikor élt Guatamát istenként tisztelik e az emberek? Akkor arra lehetett volna egyértelműen válaszolni. Hogy az népektől és helytől függően különböző. Mivel több csoportja van a buddhizmusnak - van olyan csoport amelyik hisz magában Istenben is, (főleg a nyugatiasodott" guru mesterek) van olyan amelyik Buddhát helyezik Isten helyébe és a szoborlábát is csókolgatják van amelyik csak a Guatama természeti lét-törvényeit ismerik el és Guatamát csak megvilágosodottként, Buddhaként tisztelik ők teljes értelemben ateisták e4lvetnek minden istenféleséget.
Elnézést úgy látszik egyszerre írtuk a válaszunkat. Ígérem nem zavarlak többet. amit pedig nekem ajánlottál tudod jobb lenne ha Te fordulnál hozzájuk hogy tanulhass legalábbis a múlt filozófiáiból és a ma gyakorlottakról.
Csodálom a régi hitelméleteket, és nem nézem le egyiket se, nem is ócsárolom. De tudod ma már csak történelem főleg az akkori hitvallás is, mert az emberi szellem sokkal többet tud. Egy ma élő ember ha kilépett a lelkével és nagyon sokszor egy életen keresztül, akkor sokkal messzebbre képes jutni, sok mindent másképp tapasztal, másképp értelmez, mint több ezer esztendővel ezelőtt aminek következtében sajna bírálatok is megfogalmazódnak. ez a szándék vezetett engem is, amikor naiva kérdésedre, vettem a fáradságot és válaszoltam.
De nem csak én vallom ezt. pl egy idézet
****"A fejlõdés elsõ lépése Buddha istenítésének kibontakozása volt. A késõbbi buddhista mozgalmak közös sajátossága, hogy a dharma-világrend elvont szentsége mellett maga a Megvilágosodott válik olyan euhémerisztikus alakká, aki minta és példakép, kultusztárgy a hívek szemében. Buddha már-már isteni kultusza az isteneszme tekintetében legszigorúbb théraváda-buddhizmusban is polgárjogot nyert; ugyanitt született meg - alighanem a hinduizmus mintáit követve - a dharma világa feletti uralmat magához ragadó "Mindenség-Buddha" alakja.""
Mami, komolyan mondom neked de nem vagy teljesen tiszta ;-) Ezt a kérdést a humor kategóriába is fel lehetett volna tenni, hogy lássák többszöri felszólítás ellenére sem vagy képes megérteni hogy valaki nem kíváncsi a válaszaidra, hanem most már kimondom: Fanatikusként erőszakoskodsz. Inkább válaszolj erre a kérdésre:
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..
Nem csodálom, hogy a te neved is felkerült a bohóclistára....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!