Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A buddhizmusban milyen erkölcs...

A buddhizmusban milyen erkölcsi törvények vannak?

Figyelt kérdés
Vannak parancsolatok, vagy törvények, mint a kereszténységben? A házasság előtti szex a buddhistáknak is tilos, egyáltalán a buddhisták házasodnak?
2012. jan. 6. 17:31
 1/10 anonim ***** válasza:

A buddhisták házasodhatnak,ám a buddhista szerzetesek nem! Szigorú cölibátusban élnek. De Tibetben voltak olyan szerzetesi közösségek,ahol nők és férfiak együtt éltek és együtt nevelték a gyermekeiket."A házasság előtti szex a buddhistáknak is tilos"-> ezt nem tudom,embere válogatja :D

Buddha tanai vannak, ám ezek sztem nem parancsolatok. De az biztos hogy 1 buddhista nem ölhet élőlényt! Mert az bűn,a reinkarnációból kifolyólag.(mert kitudja,lehet h. a nagymama az a szúnyog éppen aki a fülednél szálldogál)Sőt egy élőlény bántalmazásának,megölésének már csak a gondolata is bűnnek számít. Jah és nagyon tisztelik és óvják a természetet:)

2012. jan. 6. 17:50
 2/10 anonim ***** válasza:

az előzőhöz hozzá tenném, hogy tény hogy hiszünk a reinkarnációban, de ahhoz hogy te állat vagy szúnyog lehess következő életedben, akkor az előtte lévő életedben valamit iszonyatosan elrontottál...

és hiszünk a karmában, hogy a jó tett jó dolgokat vonz maga után, a rossz rosszakat...

és semmi olyat nem eszünk aminek "arca" van...bár a tejés a tojás az attól függ ki hogyan gondolja...

a Buddhák tanításai inkább segítenek, nem köteleznek vele. az egy dolog, amit"kell" az a meditáció....viszont nagyob jó és hasznos dolog!

amit el szeretnénk érni az a megvilágosodás...ha ebben az életben nem sikerül, majd kapunk egy másikat ahol talán igen...de ha rosszat teszel, akkor pokolra juthatsz itt is.

2012. jan. 7. 09:19
 3/10 anonim ***** válasza:

"de ahhoz hogy te állat vagy szúnyog lehess következő életedben, akkor az előtte lévő életedben valamit iszonyatosan elrontottál..." --> ez feltétlen így van? én leginkább a tibeti buddhizmusban,a lámaizmusban vagyok otthon,de ilyesmit pontosan ott nem olvastam hogy ez lenne a feltétele annak,hogy bogárként ill. állatként születsz újjá. Ott is írták persze hogy mindenkinek úgy kellene élni az életét,hogy következő életében jobb körülmények közé szülessen. Még annyit tudok hogy elsősorban a fiú gyermekeiket adták szerzetesnek a Tibetiek,hogy ezzel is egy jobb következő életet és magasabb karmát biztosítsanak nekik.

Kedves második író várom válaszod mert érdekelne ez a téma!:) köszi,első voltam

2012. jan. 7. 11:55
 4/10 anonim ***** válasza:

igen, az emberi élet úgymond kiváltság:) amit megkaphatsz, de el is veszítheted. csak úgy kell élned....de a cél az mindig, hogy Buddhává válhassunk...hogy megvilágosodjunk:)

ha érdekelnek az ilyen dolgok ajánlom neked a szív szutrát:) abban sok érdekesség van,más vallásokról is... viszont a megértése nehéz, én is csak meditációk sora után voltam képes megérteni:)

2012. jan. 7. 13:04
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

A világiakra 5 szabály vonatkozik, erről itt: [link]

Házasság előtt nem tilos a szex, a világi buddhisták házasodnak (néhány helyen a szerzetesek is).

2012. febr. 8. 17:14
 6/10 feketepeter ***** válasza:
100%

Nincsenek parancsolatok, sem törvények. Hogyan is lennének? Maga Buddha nem kívánt vallást alapítani, a buddhizmus egyszerűen a Buddha követőinek közössége.

A világiaknak öt előírást adott Buddha, de ez nem valamilyen parancsolat, nem Buddhát vagy egy felsőbb hatalmat szolgálnak ezek az előírások, hanem aki betartja őket, annak biztosan jó újraszületésben lesz része.

Az öt előírás:

1. Ne ölj

2. Ne vegyél el semmi olyat, amit nem kifejezetten neked adtak.

3. Ne fogyassz bódító hatású szereket.

4. Tartózkodj a helytelen szexuális cselekedetektől.

5. Ne hazudj.

A sorrend lehet hogy kicsit más volt eredetileg.

Hangsúlyozandó, hogy ezek az előírások csak a világiaknak szólnak, a szerzeteseknek ezeken kívül még számos más előírást be kell tartaniuk.

A házasság előtti szex nem tilos, kivéve, ha a szexuális partner már kapcsolatban van, vagy ha neked van mással kapcsolatod. Buddhisták házasodhatnak és el is válhatnak, ennek a vallásban nincs jelentősége.

2012. aug. 14. 10:04
 7/10 A kérdező kommentje:
És húst ehetnek a buddhisták?
2012. aug. 15. 07:41
 8/10 feketepeter ***** válasza:

Igen, ehetnek húst.

A szerzeteseknek szóló szabályok közt van olyan, hogy csak akkor nem szabad elfogadni a húst, ha kifejezetten a mi kedvünkért ölték meg az állatot. Ebből persze mindenféle viták vannak, mindenki a saját lelkiismerete szerint fogyaszthat vagy nem fogyaszthat húst.

Én például eszek húst, igaz, mióta buddhista lettem, kevesebbet.

2012. aug. 15. 08:01
 9/10 anonim válasza:
ne, nem ehetnek húst! van még egy olyan "szabály" hogy ne báncs! se élőlényeket se mást! ez anyiban nehéz hogy mint gondolatban mint szóban sem szabad! az h levágják az állatokat az valamelyik nézet szerint rossz valamelyik nézet szerint nem! :) de az biztos hogy a zen budhisták nem esznek húst
2013. aug. 5. 22:13
 10/10 feketepeter ***** válasza:

Megölni természetesen tilos az állatokat, de a húsukat megenni nem tilos.

Ezen aztán lehet filozofálgatni, és a történelem során meg is tették már sokan. De a lényeg ez. Maga Buddha is fogyasztott húst.

2013. aug. 5. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!