Buddhizmusban milyen ellentmondások vannak?
Annyira nem ismerem a buddhizmust, de szerintem nincsenek benne ellentmondások. A buddhizmusban nagy szerepet kap az ok-okozati viszony (lásd. karma), és ez kiterjed az egész filozófia gondolatmenetére is, s ez teszi logikussá.
Talán a különféle irányzatok között lehetnek ellenmondások, de én úgy tudom, hogy csak a gyakorlatokban vannak különbségek, és Buddha más-más tanítását tartják fontosnak, azonban elismerik a többi irányzat igazát is.
Egyrészt a buddhizmus nem azonos Buddhával. A buddhizmusnak számos ága illetve irányzata van. Tonnányi könyv jelent meg a témával kapcsolatban, érdemes az eredei forrásokban olvasgatni elsőként, pl:
Helikon Kiadó : Buddha beszédei, páliból fordította: Vekerdi József. Használt könyvek között szerintem olcsón megtalálod, manapság nem sokra értékelik az ilyen könyveket.
csak egy apróság:
a nagyokos, mindent (előre) látó Buddha "csinált" egy gyereket, majd sunyiban lelépett a kisgyermekes édesanyától
szép magatartás
fia, Ráhula születésekor (állítólag) ezt mondta:
"Ím Ráhula megszületett, újabb bilincs keletkezett,
ez sem köt gúzsba engemet!"
nem tudta a nagyokos mindentudó Buddha akkor, amikor a gyereket csinálta, hogy egy "újabb bilincs fog keletkezni"
őt valóban nem kötötte gúzsba, mert gyáván lelépett ez a "világ-tanítója"
(de legalábbb is kiüresítője, elsivatagosítója)
@Súr
Ha figyelmesen elolvastad volna Buddha rövidített élettörténetét, akkor máris észrevehetted volna, hogy 29 évesen hagyta ott családját (ekkor még nem volt megvilágosodott, azaz Buddha). A megvilágosodása csak több tévút (pl önsanyargató aszketiznus, stb.) után következett be, 35-36 éves korában. Tehát nem is lehetett tudatában teljességgel tettének.
Ebben az életútban látható, hogy fokozatosan elfordul a világi élettől. Ami leginkább példázat értékű, a dolgok fontosságát illetően.
Nyilván akkor lenne ellentmondás, ha a megvilágosodása után ragadták volna el világi örömök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!