Tulajdonképpen mi a baj az evolúció elméletével?
Szia!
Kétfelé bontom a választ. Teológiailag nézve az a gond vele, hogy ha a halál még az első emberpár megjelenése előtt jelen volt a Földön és nem Ádám bűnének következményeképpen - ahogy a Biblia tanítja - akkor a bűn, mint olyan képzelgés és nincs szükségünk Megváltóra.
Ha tudományos szempontból vizsgálom a kérdést, akkor pedig van egy sor olyan probléma, amikre evolúciós elmélet nem tud választ adni:
- A biogenezis törvénye, ami kimondja, hogy élet csak életből származik,
- A szerzett tulajdonságok nem örökíthetők át,
- Mendel törvényei, miszerint a gének pusztán átrendeződnek egyik generációtól a
másikig,
- A természetes kiválasztódás nem képes új fajokat alkotni,
- A mutáció minden esetben káros, néhány értelmetlen és halálos, egyetlen megfigyelt
mutáció sem volt hasznos,
- Az összetett molekulák és szervek kialakulásának lehetetlensége
- A teljesen kifejlődött szervekben található tervezettség,
- A világosan megkülönböztethető típusok, kontra átmenetek hiánya
- Az alturizmus fogalma, amely ellentétes az evolúcióval
- A nyelvek kialakulásának kérdése
- A beszéd kialakulásának kérdése
- A kódok és programok, egyáltalán az információ kialakulásának kérdése.
A teljesség igénye nélkül, most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Üdv. Péter
"Mellesleg a véletlen létezése is vitatott"
Ez egy másik vita témája (determinizmus vs kvantummechanika), és már sok vita folyt arról is itt. :)
Mégis hol kevertem össze a kettőt?
Pont arról írtam, hogy a kettő nem zárja ki egymást, mivel egy vallásos ember szemében az evolúció lehet előre elrendelt, kigondolt folyamat, sőt akár illúzió is. Nincsen olyan tudományos eredmény, ami a vallásos emberek hitét megdönthetné, mert ha lenne ilyen, akkor az a hit nem hit, csupán meggyőződés lett volna. A hit ugyanis nem racionális alapokon nyugszik, természetesen ettől még a kiinduló, hitre épülő feltételezések után (pl. van Isten, halál utáni élet, stb.) a saját modelljén belül a teológia lehet racionális.
"A biogenezis törvénye, ami kimondja, hogy élet csak életből származik"
Kíváncsi vagyok, hogy mit fogsz szólni amikor létrehozzák az első mesterséges sejtet.
Azok a tudosók akkor Istenné válnak?
Kedves Péter!
"van egy sor olyan probléma, amikre evolúciós elmélet nem tud választ adni"
Ez tény, senki nem mondta, hogy mindenre válaszolni tud. Ez ugyanis egy folyamata a megismerésnek, nincsenek kész válaszok, azokért meg kell dolgozni, akár évtizedekig.
"A biogenezis törvénye, ami kimondja, hogy élet csak életből származik"
Igen, ez még valóban megoldásra vár. Ezzel cáfolod? :D
"A szerzett tulajdonságok nem örökíthetők át,"
Ez is tény. Ez mennyiben cáfolat? Senki nem mondta, hogy a szerzett tulajdonságot szerepet játszanak a z evolúcióban. (Illetve szerepet játszanak, de nem úgy, ahogy gondolod.)
"Mendel törvényei, miszerint a gének pusztán átrendeződnek egyik generációtól a
másikig,"
Ezt nem is értem, hogy jön ide. De majd valaki felhomályosít. :)
"A természetes kiválasztódás nem képes új fajokat alkotni,"
De, képes. Pontosabban nem a kiválasztódás hozza létre, csak segít benne, hogy a mutációs egyedek sok-sok generáció alatt új fajt alkossanak.
"A mutáció minden esetben káros, néhány értelmetlen és halálos, egyetlen megfigyelt
mutáció sem volt hasznos,"
Jesszusom!! (palmface)
Mióta fugyelik a mutációkat a teljes(!!!) élővilágban? Vagy legalább egyetlen fajnál! 200 éve? 400? Gondolkozz földtörténeti léptékben.
Hadd ne menjek végig minden ponton. :DD
"Mégis hol kevertem össze a kettőt?"
Azt írtam, hogy "összeveted", nem összekevered!
Amúgy 11:50-kor.
"A teljesen kifejlődött szervekben található tervezettség,"
A működőképesség vagy hatékonyság nem egyenlő tervezettség!
Ahogy a rend sem egyenlő a tervezettséggel. Ha egy gázmennyiség szép lassan egyenletesen kitölt egy helyiséget, az is egy terv eredménye?
"A nyelvek kialakulásának kérdése"
Ezzel nem tudom mi a bajod.
A nyelvek ma is folyamatosan változnak, alakulnak.
Azért alakult ki több nyelv mert az emberek elszigetelve éltek egymástól, így a más-más ember csoportok más szavakat találtak ki bizonyos dolgokra,cselekvésekre,érzelmekre stb.
"van egy sor olyan probléma, amikre evolúciós elmélet nem tud választ adni:"
Mert ez egy folyamata a megismerésnek!
Michelangelo is megtehette volna, amikor a Sixtus kápolna mennyzetével félig kész volt, hogy hirtelen levési az egészet, hiszen a fele hiányzott! :D
Mást mondok:
Isten vajon miért teremtett annyi csodát, amit az utóbbi 3-400 évben fedeztek fel a tudósok, és valószínűleg még sokszorta ennyi titok létezik, amit nem ismerünk? És miért teremtette az alkotó, gondolkodó agyat, ami képes megfejteni ezeket a titkokat, és általuk többé válik? Kérdem én, mivégre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!