Ha a zsidók a kiválasztottak mind a mai napig, akkor miért keresztény vagy, miért nem inkább zsidó?
Annyira elmentetek a témától, hogy alíg találatok vissza.
Az én válaszom az, hogy nagyon, de nagyon régen volt vérvonal szerint az, hogy zsidó és keresztény.
Úgy meg van keverve az emberiség, szerintem turmix már az egész világ.
Pontosan ezért nem szabadna gyűlölködni az emberiségnek. Élni kellene mindenkinek az életét nyugodtan itt a Földön, ahol mindenki "átutazó".
Legjobb és legkézzelfoghatóbb példa erre a Jobbikos képviselő, aki a közelmultban tudatosult azzal, hogy Anyai vonalon zsidó. Idáig zsidógyűlölő volt, most pedig a Zsinagógába jár megtérni, bocsánatért.
Élünk békében egymás mellett. üdv.
A kérdésre mégegyszer:
A keresztény azért keresztény, mert abban hisz, hogy a választottság ( egyesek szerint ) KITERJEDT, masok ( a durvábbak ) szerint átszállt Jézus tanításinak követôire.
Mi zsidó pedig azért maradtunk zsidók, mert abban hiszünk, hogy az ÚR örök és változatlan, így Tórája is örök és változatlan, abban pedig az van leírva, hogy I-ten a zsidókat választotta, hogy SAJÁT népe legyenek, hogy CSAK ÔT szolgáljak azzal, hogy megtartják parancsolatait. Ennti. ( Felsôbbrendûségrôl pedig egyetlen szó sincs. Az "Übermensch" nem héber szó :) )
( I-ten sorban valamennyi nének felkínálta a Tórát, kezdve az akkor leghatalmasabbal, az Asszírokkal, majd a többinek, csakhogy mind megkérdezték mi áll benne? És mind talált valamit, ami nem tetszett. Az Asszírok ( erôs, hódító birodalom ) azt, hogy ne ölj, a sivatagiak, hogy ne lopj, a perzsák, hogy ne törj házasságot, stb., a zsidók csak azt kérdezték: mibe kerül? Mondta az ÚR: semmibe. - Akkor kérünk mindjárt kettôt. Ezért van a Tízparancsolat KÉT kôtáblán :)
Persze, a Talmud nem egészen így tudja, hanem, hogy a zsidók nem kérdeztek semmit, hanem azt mondták: "Mindazt, amit az Örökkévaló kijelentett, megtesszük és híven meghallgatjuk."
Mindenesetre, a Tórában csakugyan ez van. ( 2Móz 24,7 ) Lehet, hogy mégis a Talmud tudja jól? :) )
@ mami
"anyagi helyzete miatt gondolt egyet és átkeresztelkedett zsidónak. Már azon a héten bundában tért haza és élelmiszerekkel felpakolva"
Az, hogy valaki be akar térni és közben nyer a lottón, természetesen nem zárható ki.
De az összefüggés, a történet így ahogy elôadod, úgy szamárság, ahogy van.
A betérni szándékozót a rabbinak 3 szor ( háromszor ) el KELL utasítania. bmelyik kettô között az id´^o nem lehet rövidebb egy hónapnál.
Tehát, amit írtál, KÉPTELENSÉG, mert a szabály az szabály. Attól eltekintve, hogy attól, hogy valaki zsidó, ha különben csóró, ugyanolyan csóró marad.
@ Zahire
Igaz, hogy Jézus ezeket hangsúlyozta, de nem árt tudni, hogy az elsô, az része Izrael legfontosabb imájának, Izrael hitvallásának, a S'má Yisraelnek, ami így kezdôdik:
"Halljad Izrael, az Örökkévaló a mi I-tenünk, az Örökkévaló egy." Ez után következik, amit idéztél. Azt sem árt tudni, hogy ennek az imának elsô két oldalnyi szövege teljes egészében a Tórából való: 5Móz. 6,4-9; 5Móz. 11,13-22; 4Móz. 15,37-41.
Ebbôl az idézet, "az első és nagy parancsolat" 5Móz. 6,5. A második pedig hasonlatos ehhez: az 3Móz 19,18. Amit egyébként a hegyi beszédben is idéz.
És igen, a zsidók pont erre lettek kiválasztva. A parncsolatok teljesítésére.
Jézus nem tett egyebet, mint erre figyelmeztette a zsidókat, akárcsak korábban a próféták. Figyelmeztette ôket arra, hogy mire lettek kiválasztva.
Illetve sajnos tett, mert volt, amikor eltért a Tórától, mégpedig sajnos olykor súlyosan, oly módon, amiért a Tóra sajnos halálbüntetést rendelt. Ezért kellett az akkori törvények szerint, a Tóra szerint, sajnos, halálra ítélni.
Mert az is benne van: "Semmit se tégy hozzá, se el ne végy belõle! " ( 5Móz. 13,1 )
A próféták szintén figyelmeztették népüket, de ôk nem tértek el a Tórától.
Amint olvasom írásodat nneddudgi abból az látszik hogy Te zsidó vagy.
Van a Mózes életének olyan fantasztikus része, amiről ti talán nem is tudtok. Hisz még Mózes se érthette meg a maga korában. S tulajdonképpen az, hogy isteni Erővel vagy Erőkkel szembesülhetett, azt nem annak köszönhette, mert a zsidó nép a kiválasztott, hanem csak is önmaga képességeinek! S az időzítés épp jókor jött,közvetlenül az előtt, hogy a zsidók kivonultak Egyiptomból.
-- bár úgy lenne, ahogy most írtam Mózesről, mert akkor épp általam, az én képességeimnek köszönhetően azt is mondhatnánk, hogy a magyar nép is kiválasztott, mivel én ha jól tudom, visszamenőlegesen ízig-vérig magyar vagyok.
S a leírásaitok alapján ugyan olyan képességekkel rendelkeztem és épp azokkal az isteni Erőkkel szembesültem, mint Mózes.-- csak hát személy szerint mentette meg az életem több alkalommal, illetve terelt olyan irányba, hogy többet tudhassak mindenről, amit a képességeim miatt keresgéltem.
Vagy anélkül hogy emlék maradt volna fenn Róluk lehet, hogy az őseim is zsidók voltak?
Tévedés azt gondolni, hogy a zsidók magukat kiválasztottnak tekintik. Ez a téves gondolat onnan származhat hogy a zsidó akkor még törzsek közül volt olyan amelyik a többi előtt kiválasztottnak hitte magát-- de nem a világ emberei közül csak a törzsek közül.
az egyesített zsidóság azt vallja;
„Nemde egy atyánk van valamennyinknek, nemde egy Isten teremtett bennünket” (Maleákhi könyve, 2. fejezet 10. vers).
S ami különösen fontos, ebből az egyistenhitbol következik az emberiség egysége is. A „nemde egy Atyánk van valamennyinknek” gondolat alapján minden ember testvére, felebarátja a másiknak, s ez a gondolkodásmód a zsidó vallás egyik alapveto és lényeges eleme mindmáig.
Ettől még, szerény véleményem szerint mindenkinek a maga hitét és pozitív hagyományait kell megőriznie.
A magyarnak az államalapításunk óta a kereszténységet és a zsidó hitet, illene megőriznie, nem pedig ide-oda kóvályogni, mint félbolondok mindenféle antik babonasággal hintett távol-keleti hitféleséghez
"A magyarnak az államalapításunk óta a kereszténységet és a zsidó hitet, illene megőriznie, nem pedig ide-oda kóvályogni, mint félbolondok mindenféle antik babonasággal hintett távol-keleti hitféleséghez"
Talán eltévesztettem valamit, de mi köze a zsidó vallásnak a magyarokhoz és az államalapításhoz?
Azt kérdezted miért vagy keresztmy, miért nem inkább zsidó?
Mond csak kérdező kinek tetted fel a kérdésedet talál a törököknek vagy az arabosuknak?
A zsidóság hamarabb itt volt hazánkban, mint mi a magyarok. Tehát adva volt egy vallás amit az első királyunk is elfogadott függetlenül attól hogy Ő Rómában kapott továbbképzést miképp erőltesse reá a népére a kereszténységet.
Nem a kiválasztottság határozza meg egy hit megválasztását, hanem az amiként felvevelik a gy4rmeket amilyen vallást felvett egy nép- a magyar a kereszténységet és azt örökiti át nemzedékről nemzedékre.
az is igaz jó ideje még ahhoz van joga, hogy milyen hitet válasszon vagy épp semmilyent. Az emberek nem a kiválasztott nem választott alapon döntenek a hit kérdésében hanem a hagyományok vagy meggyőződésük alapján.
Látod kérdező az 51/ beiró betette ezt a szöveget
"Legjobb és legkézzelfoghatóbb példa erre a Jobbikos képviselő, aki a közelmultban tudatosult azzal, hogy Anyai vonalon zsidó. Idáig zsidógyűlölő volt, most pedig a Zsinagógába jár megtérni, bocsánatért.
Élünk békében egymás mellett."
Egy Jobbikos keresztény és áttér a zsidóságra-- meggyőződésből? Hitének jobban megfelelnek a zsidó tanítások? NEM!! A szülői és ősök hagyománya miatt!
Ezt próbáltam neked elmagyarázni.
a kereszténynek valójában az a sorsa, hogy szépen lassan zsidóvá legyen
a reformáció is egy e felé történő lépés volt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!